אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ההוצאה הלאומית על חינוך הסתכמה ב-7.8% מהתוצר - בדומה לשנה שעברה צילום: שאטרסטוק

ההוצאה הלאומית על חינוך הסתכמה ב-7.8% מהתוצר - בדומה לשנה שעברה

על פי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה מדובר ב-94.8 מיליארד שקל בשנת 2016 - עלייה של 5% במספרים אבסולטיים, לעומת השנה החולפת. עוד עולה מהפרסום כי ככל ששכבת הגיל עולה ההוצאה הלאומית יורדת

20.08.2017, 13:57 | ספי קרופסקי
ההוצאה הלאומית לחינוך הסתכמה ב-2016 ב-94.8 מיליארד שקל שהם 7.8% מהתוצר המקומי, כך עולה מנתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (למ"ס) המתפרסמים היום. גם בשנה שעברה ההוצאה עמדה על 7.8% מהתוצר, במספרים אבסולוטיים ההוצאה הלאומית עלתה ב-5%ביחס ל-2015.

קראו עוד בכלכליסט

ההוצאה הלאומית מורכבת גם מההוצאה הציבורית, כלומר מה שהמדינה משקיעה וגם מההוצאה הפרטית. מנתוני הלמ"ס עולה כי משקי הבית מימנו ב-2016 21.9% מההוצאה הלאומית לחינוך וגם זה בדומה ל-2015. המדינה מימנה כ-78.1% מכלל ההוצאה הלאומית לחינוך, גם כן בדומה לשנה הקודמת.

מהפרסום עולה כי להוציא את שכבת החינוך הראשונה (קדם יסודי) ההוצאה הממשלתית לחינוך יורדת ככל ששכבת הגיל עולה. כך למשל 94% מההוצאה לחינוך היסודי היא ממשלתית, אך בחינוך העל יסודי היא יורדת ל-85% כשהיתר הוא פרטי (הוצאה של משקי בית, תרומות ועל ידי מלכ"רים פרטיים, ס"ק). באוניברסיטאות ההוצאה הממשלתית צונחת ל-65% ובמכללות ל-47%.

 , צילום: שאטרסטטוק צילום: שאטרסטטוק  , צילום: שאטרסטטוק

רק בשבוע שעבר פרסם מכון שורש מחקר המצביע על כך שההוצאה הציבורית לחינוך על־יסודי היא בין הנמוכות בין מדינות ארגון ה־OECD. כלומר, בשכבות הגיל העליונות של מערכת החינוך, שבהן מראש נדרשים ההורים לשלם יותר - המדינה משלמת פחות ביחס למדינות האחרות בארגון - 15.3% מהתמ"ג לנפש. רק קנדה ומקסיקו נמצאות מתחת לישראל.

לפי המחקר של פרופ' דן בן דוד משורש, ההשקעה הציבורית בחינוך העל־יסודי הציבורי הוא הנמוך ביותר ב־OECD ועומד על 10.9%. זאת בזמן שההשקעה הציבורית בחינוך העל־יסודי החצי־פרטי היא הגבוהה ביותר מבין מדינות הארגון (41.5%).

תגיות