אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הכלכלן הראשי: פערי שכר דרמטיים בין מורים חדשים לוותיקים בישראל צילום: טל שחר

הכלכלן הראשי: פערי שכר דרמטיים בין מורים חדשים לוותיקים בישראל

על פי הדו"ח ממוצע השכר של מורים בישראל ממוקם מעל לממוצע בהשוואה למדינות המפותחות, אלא שהעוגה לא מתחלקת שווה בשווה ומורים בעלי ותק מרוויחים פי 2 או 3 ממורים חדשים: "העלייה הגדולה בשכר בשלבים המאוחרים יותר של הקריירה הנה חריגה בהשוואה בינלאומית"

21.08.2017, 11:31 | ספי קרופסקי

למרות ששכר המורים בישראל עלה בעשור האחרון, ישנם פערי שכר משמעותיים בין מחנכים חדשים לוותיקים – כך עולה מסקירה שמפרסם היום (ב') אגף הכלכלן הראשי במשרד האוצר, רגע לפני פתיחת שנת הלימודים. בעוד ממוצע השכר מציב את ישראל מעל ממוצע ה-OECD, מי שנהנים בפועל מהמשכורות הגבוהות הם מורים בעלי ותק בעוד המורים החדשים נאלצים להסתפק בשכר נמוך בהרבה – מה שמסביר את היעדר הביקוש למקצוע.

 

 

קראו עוד בכלכליסט

עד כמה המצב בעייתי? לפי הסקירה מורה ביסודי בעל ותק של 10 שנות הוראה מרוויח פי 1.31 ממורה מתחיל, בעוד מורה בפסגת סקאלת השכר מרוויח פי 2.05 ממורה בעל ותק של 10 שנות הוראה. בסקירה מציין כי "העלייה הגדולה בשכר בשלבים המאוחרים יותר של הקריירה היא חריגה בהשוואה בינלאומית".

לשם המחשה, הסקירה משווה בין ישראל לבין חמש מדינות מפותחות – שוויץ, פינלנד, אירלנד, דנמרק וניו זילנד. בעוד שכר מורים בעלי ותק רב של כ-35 שנים מגיע עד לכמעט פי 3 ממורה מתחיל פה בישראל, באירלנד שכר מורים בעלי ותק דומה הוא בערך פי 2 מזה של מורה מתחיל. בשאר המדינות שישראל השוותה אליהם השכר של מורה ותיק מאוד הוא פי 1.5 ואף פחות מזה של מורה מתחיל.

(ארכיון), צילום: מאיר אזולאי (ארכיון) | צילום: מאיר אזולאי (ארכיון), צילום: מאיר אזולאי

הסיבה לעליית השכר בעשור האחרון קשורה ישירות לשתי הרפורמות שנחתמו עם איגודי המורים – "אופק חדש" של הסתדרות המורים ו-"עוז לתמורה" של ארגון המורים. כך למשל משכר ממוצע שהיה מתחת לשכר הממוצע במשק ב-2003, נכון ל-2014 שכרם הממוצע של עובדי ההוראה הוא כ-11 אלף שקל ברוטו - מעל השכר הממוצע לאותה שנה על פי נתוני הלמ"ס שעמד על כ-9,000 שקל ברוטו בחודש.

אלא שהעוגה מתחלקת, כאמור, לא באופן שווה בין המורים הוותיקים למורים החדשים, כשלמעשה שתי הרפורמות החדשות מנציחות במידה מסוימת את הפערים הללו. מהסקירה עולה כי הפערים בין המחנכים הוותיקים לחדשים אף התרחבו ב-15 השנים האחרונות.

במשרדי האוצר והחינוך מודעים לפערים הללו ומנסים לטפל בהם כעת. כך למשל הוחלט במסגרת הסכמי השכר החדשים שהושגו מוקדם יותר השנה עם הסתדרות המורים כי מורים חדשים יקבלו יותר משקיבלו בעבר. מדובר בצעד בכיוון הנכון, אולם בסקירה שמתפרסמת היום מצוין בסיכום כי "ישנה חשיבות רבה להמשיך במגמה זאת גם בהסכמים עתידיים".

תגיות

8 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

7.
בכל המדינות הללו מורה השכר המקסימלי דומה או גבוה
מדוע ההצגה המעוותת של הנתונים? מה יש לכלי התקשורת נגד המורים? בכל המדינות המוצגות (שנבחרו בקפידה יש לציין), השכר המקסימלי דומה או גבוה לשכר של המורים הישראלים. השכר ההתחלתי בישראל, לעומת זאת, נמוך משמעותית ממדינות אלה, ולכן מצליחים להציג את הנתונים באופן המעוות את המציאות, בגרף שנותן תחושה שמורים ותיקים מרוויחים יותר. האמת היא שהמורים בישראל מרוויחים פחות מהממוצע בOECD, והמורים המתחילים ממש בתחתית הסולם. השאלה המתבקשת - מדוע הקמפיין הזה נגד המורים? אי אפשר להציג את הנתונים ככה בטעות.
חגי  |  22.08.17
5.
הרי חייבים שיהיו מורים צעירים שירוויחו 6000 שח בשביל ששכר המורים יצטלם טוב למחאות
השיטה היא כזו: מורה צעיר ירוויח ממש מעט, ככה תמיד המורים יוכלו להתלונן שהשכר נמוך. ותמיד יהיה מקום לשיפור שכר המורים. אחרי השביתות והמחאות יעלו את השכר אבל יעלו בעיקר למורים הוותיקים. עכשיו מה יצא??? צעירים לא נכנסים למערכת כי השכר נמוך מורים שחוקים לא יוצאים מהמערכת כי את השכר החלומי הזה הם בחיים לא יקבלו בשום מקום אחר. והילדים שלנו נשארים עם מורים צעירים חלשים וממורמרים או מורים ותיקים שחוקים שנשארים רק בשביל הכסף.
שיטת השקשוקה של האיגודים המקצועיים  |  21.08.17
לכל התגובות