אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בנט התגאה בנתונים בחינוך שחלקם לא תואמים את השטח צילום: עמית שאבי

בנט התגאה בנתונים בחינוך שחלקם לא תואמים את השטח

שר החינוך הבטיח בכנסת הקלה בתשלומי ההורים ואף טען שהצליח להקטין את הצפיפות בכיתות. הוא גם התגאה בתקצוב מיליוני שקלים לחינוך ליהדות

23.08.2017, 22:40 | ספי קרופסקי

ועדת החינוך של הכנסת קיימה היום ישיבת היערכות מיוחדת לקראת פתיחת שנת הלימודים הקרובה בנוכחות שר החינוך נפתלי בנט ומנכ"ל משרדו שמואל אבואב. במהלך הישיבה השמיעו השניים כמה הבטחות עתידיות והראו נתונים חיוביים, אך לא תמיד כאלה שתואמים במדיוק את המציאות, ועם סדרי עדיפויות תמוהים.

קראו עוד בכלכליסט

לפני כשבוע וחצי ועדת החינוך אישרה שוב את תשלומי ההורים לשנת הלימודים הבאה. זאת, למרות ביקורת, איומים ולחצים ומעל הכל – חרף העובדה שהתשלומים הללו מנוגדים לחוק חינוך חינם. השר בנט התייחס לכך היום בישיבה ואמר כי "לא העלינו השנה את תשלומי ההורים. אבל בכוונתי כבר בדיוני התקציב לשנת 2019 לדרוש הקלה בתשלומים במשא ומתן שלנו עם האוצר, ולהעמיד את הנושא במקום בולט בסדרי העדיפויות שלנו".

השר בנט חזר על הבטחות שנשמעו ממשרד החינוך לא פעם בנוגע לתשלומי ההורים. הוא טען שתקרת התשלום לא עלתה (למרות שבחלק המקרים עלתה – אם כי בסכומים זניחים ביותר, ס"ק) וקיווה ל"הקלה" – במקום לעסוק בעיקר הביקורת – שגם בעתיד הנראה לעין ההורים עתידים לשלם, ולא מעט. במרוצת השנים הוקמו ועדות שניסו להסדיר את הנושא, נבחרי ציבור ונציגי הורים ביקשו לבטל את התשלומים, אך בינתיים הדבר לא קרה – לא בעבר ולא עכשיו. לפי חישוב של משרד החינוך, יידרשו הורי התלמידים לוותר בשנה הקרובה על כ־4.3 מיליארד שקל.

 , צילום: אוהד צויגנברג צילום: אוהד צויגנברג  , צילום: אוהד צויגנברג

בנט ציין בדיון כי הצליח להקטין את מספר התלמידים בכיתה ואף הראה נתונים לפיהם צומצם מספר התלמידים בבתי הספר היסודיים בשנה האחרונה, זאת לאחר שנוספו אלף כיתות לתלמידי א' ו-ב'. גם בהנחה שהנתונים הללו אכן נכונים, השר בנט לא סתם בחר להתמקד בהם ולא בנתונים אחרים שמשרדו הוציא רק השבוע, לפיהם עולה כי עדיין ישנם לא מעט בתי ספר שבהם ממוצע התלמידים לכיתה הוא מעל ל־35.

חלק ניכר ממצגת הנתונים שהראה השר בנט עסק ב"חינוך לערכים". בין היתר הוצגו נתונים על השקעת תקציבים של מיליוני שקלים במסעות דוגמת "על חומותיך" וחפירות ארכיאולוגיות. זאת לצד תוכנית יהדות ישראלית שהוטמעה בכיתות ג' עד ט'.

מבלי להפחית בחשיבותן של מסגרות החינוך הבלתי פורמאליות ושל תכנים יהודיים וערכים, ניתן לתהות מדוע המשרד בוחר להשקיע סכומים רבים בקטגוריית ה"ערכים ויהדות" בזמן שמבחנים בינלאומיים מצביעים על כך שהפערים בחינוך בישראל הם הגבוהים ביותר מבין מדינות ה־OECD, ורגע לאחר שהאוניברסיטאות הישראליות צנחו בדירוג שנגחאי היוקרתי.

בדיון התייחסו בכירי משרד החינוך לנושא בוער נוסף שהעסיק את ההורים, התלמידים והמורים – סוגיית החופשות. "אני עומד בקשר רציף עם שר האוצר בנושא הזה ואני מגלה אצלו רצון לקצר את ימי החופשה".

חלק ניכר מהדיון הוקדש לתוכנית חדשה שנועדה לאפשר התאמות לבעלי לקויות למידה בהשקעה של 75 מיליון שקל. "הורים עם אמצעים שילמו 2,000 שקל עבור אבחון שקבע שיש לילד לקות למידה", בישר בנט, "נוצר מצב ש־60%–70% מהתלמידים היו עם לקויות, וככל שהישוב היה באשכול סוציו אקונומי גבוה יותר כך היו בו יותר תלמידים עם לקויות למידה. לכן, הפתרון שלנו הוא לקחת את כל סוגיית האבחונים וההתאמות עלינו. הקץ לאאוטסורסינג בעניין זה".

תגיות