אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
קנאביס רפואי: בזמן שארדן חושש מזליגה, הכסף בורח לנו בין האצבעות צילום: עומר מסינגר, שאטרסטוק

קנאביס רפואי: בזמן שארדן חושש מזליגה, הכסף בורח לנו בין האצבעות

ההתמהמהות של ממשלת ישראל בהתרת יצוא קנאביס רפואי למטרות רפואיות הביאה עד כה לאובדן הכנסות מוערך למדינה בסכום של 8 מיליארד שקל

25.08.2017, 07:32 | יאיר רביב
ישראל היא מעצמה עולמית בתחום המחקר והפיתוח הטכנולוגי של קנאביס רפואי אולם למרבה האבסורד היא לא מרוויחה מזה. יחסה של ישראל לקנאביס הרפואי מזכיר את המפלצת של פרקנשטיין. למרות היותה של המפלצת טובה מיסודה, פחד ודעה קדומה תורגמו לשנאה ורדיפה, דבר שגרם למפלצת לצאת במסע נקמה. פחד ודעה קדומה לא יכולים להוות תחליף למדיניות ולאי עשיה.

ההתמהמהות של ממשלת ישראל בהתרת יצוא קנאביס רפואי למטרות רפואיות הביאה עד כה לאובדן הכנסות מוערך למדינה בסכום של 8 מיליארד שקל. לאחרונה, לאחר שנתיים של דיונים, אישרה ועדה בין משרדית את היצוא אך השר ארדן מתעקש כי קיים חשש לזליגת קנאביס רפואי, דבר שיביא לעליה בצריכה בקרב בני נוער. בשל כך הוא מתנה את תמיכתו בקבלת תקציב למשטרה של 210 מיליון שקל כדי להגביר את האכיפה כנגד השימוש בקנאביס שלא במסגרת רפואית. אך משרד האוצר מתנגד להעביר את מלוא הסכום ובכיפוף הידיים בין המשרדים כולנו נפסיד. כל יום שעובר מבלי שישראל קופצת על העגלה – מדינות אחרות מבססות את אחיזתן בשוק, שרק באירופה לבדה צורך כ-1,800 טונות קנאביס רפואי בחודש - סכום של 14.5 מיליארד יורו.

חממת קנאביס, צילום: חוות שיח חממת קנאביס | צילום: חוות שיח חממת קנאביס, צילום: חוות שיח

ל

מעשה, חשש דומה התעורר בארה"ב לאחר אישור חוקי הלגליזציה אולם דו”ח המחקר Monitoring the Future שהתפרסם בתחילת השנה בפעם ה-42 ברציפות על ידי הרשות האמריקנית למלחמה בסמים (NIDA) מצא דווקא ירידה באחוזי השימוש בסמים בקרב בני נוער באותן ערים בהם הותר השימוש. על פי המחקר, אחוז תלמידי כיתות ח’ שהעידו כי צרכו מריחואנה צנח משמעותית מ-6.5% בשנת 2015 ל-5.4% בלבד בשנת 2016. בקרב בוגרי בי”ס תיכון (י”ב) דיווחו 22.5% כי צרכו מריחואנה ו-6% כי צורכים מריחואנה באופן קבוע – ללא שינוי משנת 2015. "זה כבר לא מגניב", הסבירו תלמידי בתי ספר את הקנאביס החוקי. "זה עכשיו משהו של מבוגרים".

על פי המשרד לביטחון פנים, תמונת המודיעין של המשטרה מעלה כי יש הלימה בין היקף גידול הקנאביס לבין פוטנציאל הפשיעה, אולם מחקר חדש שהתפרסם לאחרונה בדק את הקשר בין סגירה של חנויות קנאביס בקליפורניה בשנת 2010 לפשיעה באזור, ומצא כי הסגירה לא הפחיתה את הפשיעה, אלא גרמה בדיוק ההפך. על פי הנתונים שפורסמו ב-Journal of Urban Economics , נמצא שיש קשר ישיר לעלייה בגניבה ובעבירות רכוש בסביבת החנויות שנסגרו. עוד נקודה שאפשר לייחס לה את הירידה בפשיעה זו הזמינות של הקנאביס, שהפחיתה מאד את הסחר הלא חוקי שהיה בסביבה והיה גם הוא מקור לפשיעה, ואם נוסיף לכל זה גם את כספי המיסים שישולמו למדינה מהמסחר החוקי בקנאביס התוצאה המתקבלת היא חיובית מאד.

כמו כן, ממחקר שנערך במרכז הבין תחומי הרצליה בחוג לכלכלה שבחן את השפעת זליגת הקנאביס הרפואי על השוק החופשי עולה כי זו מיטיבה עם החברה מאחר והיא מפחיתה את מעבר הצרכנים לסמים קשים, על ידי הפחתת האינטרקציה עם סוחרים בשוק השחור.

בזמן שבישראל כחלון מתווכח עם ארדן, בעולם כבר רוכבים על 'הזהב הירוק', ולכן אנו מאיצים במשרד האוצר - תנו לארדן את הכסף, גם אם ייתכן כי הוא לא ישמש למטרה שלשמה הוא מצהיר, זה טיפה בים הפוטנציאל הכלכלי שגלום בקנאביס הרפואי.

ב-5.9 יתקיים יום עיון בביה"ס ללימודי הסביבה על שם פורטר באוניברסיטת תל אביב. הכנס מיועד לרופאים, יזמים, עורכי דין, מגדלים חוקיים, אגרונומים וכל מי שרוצה להעשיר את הידע שלו על התרופה שהוא צורך ועל המוצר שהפך חוקי במדינות רבות בעולם.

הכותב הוא יו"ר עמותת קאנה – העמותה הישראלית לקנאביס אחראי

תגיות