אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
משרד הביטחון השלים רכישת 17 מטוסי F35 נוספים מארה"ב צילום: דו"צ

משרד הביטחון השלים רכישת 17 מטוסי F35 נוספים מארה"ב

העסקה שנסגרה בסוף השבוע ומוערכת ב-1.9 מיליארד דולר משלימה את מהלך רכישת שתי טייסות שלמות הכוללות 50 מטוסים עבור חיל האוויר הישראלי. שר הביטחון ליברמן: "עדות נוספת לעומק הקשר בין ארה"ב וישראל"

27.08.2017, 12:28 | עמרי מילמן

משלחת הרכש של משרד הביטחון בארה''ב השלימה בסוף השבוע את העסקה לרכישת 17 מטוסי "אדיר" - F35, ממנהלת תכנית ה-JSF של ממשלת ארה"ב.

קראו עוד בכלכליסט

כך למעשה הושלמה רכישת שתי טייסות שלמות הכוללות 50 מטוסים עבור חיל האוויר הישראלי. אספקת המטוסים תושלם, לפי החוזה, עד דצמבר 2024. בעסקה האחרונה ירד מחיר המטוס ל-100 מיליון דולר, לעומת 110 מיליון דולר בעסקה הקודמת.

מטוס F35, צילום: דובר צה"ל מטוס F35 | צילום: דובר צה"ל מטוס F35, צילום: דובר צה"ל

עד כה נחתו בישראל חמישה מטוסים, ועד לשנת 2021 יסופקו לחיל האוויר 33 מטוסים משתי העסקאות הקודמות. המטוס מיוצר בשלושה דגמים: דגם A להמראה ונחיתה רגילים, דגם B להמראה קצרה ונחיתה אנכית, ודגם C לפעולה מנושאות מטוסים. כל 50 המטוסים שרכש משרד הביטחון עבור חיל האוויר הם מדגם A, אך הוטמעו בהם יכולות ייחודיות ואמצעי לחימה ישראליים מתקדמים.

המחיר הכולל של העסקה טרם נסגר, שכן הוא תלוי במחיר של סדרת המטוסים הרלוונטית שמשרד הביטחון יסגור בסופו של דבר מול חברת לוקהיד מרטין שמוכרת את המטוסים. אולם ההערכות הן כי המחיר הסופי של העסקה, שכולל גם תשתיות ואבזורים יעמוד על 1.9 מיליארד דולר.

שתי העסקאות הקודמות עבור 33 המטוסים הקודמים שרכש משרד הביטחון, בהן כל מטוס תומחר בלמעלה מ-110 מיליון דולר, עלו בסך הכל - כולל תשתיות ואבזורים -  5.57 מיליארד דולר.

רכישת מטוסי הF35 זכתה לביקורת רבה כאשר נתגלו מאות כשלים ובעיות במטוסי הקרב במסגרת דיון בקונגרס האמריקאי בו השתתף הממונה על בחינת מערכות הנשק במשרד ההגנה האמריקאי, ד"ר מייקל גילמור. בו גם טענו כי ייתכן שעד 2021 המטוס כלל לא יהיה מבצעי.

התשלום על המטוסים מגיע כמובן מכספי הסיוע שמעבירה ארה"ב לישראל, ועומדים השנה על כ-3.1 מיליארד דולר. במרבית כספי הסיוע מחויבת ישראל להשתמש עבור עסקאות עם חברות אמריקאיות, ובכך למעשה מסייע הממשל האמריקאי לחברות הנשק בצורה עקיפה.

בהסכם האחרון שנחתם בין נתניהו לאובמה, נקבע כי בהדרגה תחוייב ישראל לרכוש רק בארה"ב עם כספי הסיוע.

במסגרת אותן עסקאות נחתם הסכם שיתוף פעולה תעשייתי שקובע כי אם ישראל תרכוש שתי טייסות מלאות  - כלומר 50 מטוסים, אז לוקהיד מרטין תתחייב לשיתופי פעולה עם התעשיות הביטחוניות הישראליות בהיקף של 5 מיליארד דולר עבור פרויקט ייצור מטוסי הF35 כולו, שכולל מאות מטוסים - רובם, מן הסתם, לא לישראל. כך למשל, אלביט הישראלית מייצרת עבור החברה קסדות למטוסים, והתעשייה האווירית מייצרת חלקים עבור הכנפים של המטוס.

שר הביטחון אביגדור ליברמן אמר כי השלמת העסקה מהווה "תוספת כוח משמעותית ואסטרטגית לחיל האוויר. שתי טייסות ה'אדיר' הן פסגת הטכנולוגיה, והן יסייעו לצה"ל להתמודד עם האתגרים הביטחוניים הרבים שניצבים לפתחה של מדינת ישראל, ולהיות נדבך מרכזי בהגנה על ביטחונם של אזרחי ישראל לאורך הגבולות ואף הרחק מהם. החתימה על השלמת העסקה", הוסיף השר, "מהווה עדות נוספת לעומק הקשר והיחסים הביטחוניים בין ידידתנו הגדולה ארצות הברית לבין מדינת ישראל".

ראש משלחת משרד הביטחון בארה''ב, דובי לביא ציין כי ''זוהי עסקת הענק השלישית לרכש מטוסי 'אדיר' שמשרד הביטחון חותם בעשור האחרון. בכל סדרת מטוסים שיצאה מקו הייצור התחייבה היצרנית האמריקנית להוריד את מחיר המטוס. אנו שמחים לבשר שבעסקה זו הצליחה מנהלת הפרויקט האמריקאית לנהל מו''מ מוצלח מול החברה ולהוריד את המחיר הממוצע של כל מטוס אל מתחת ל-100 מיליון דולר. המדובר בהוזלה משמעותית ביחס למטוסים שרכשה מדינת ישראל עד כה".

תגיות