אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
כשפייסבוק יודעת עליך יותר ממך צילום: The Telegraph

דו"ח טכנולוגי

כשפייסבוק יודעת עליך יותר ממך

החברה הצליחה לקשר בין עיתונאית ובין בת משפחה שלא ידעה על קיומה - אבל לא מספרת איך הצליחה לעשות זאת, כיצד אפליית נשים מתבטאת בחוגים מדעיים ולמה זה ממש טוב שסלבריטאים נוטשים את המדיה החברתית

27.08.2017, 15:36 | יוסי גורביץ
זה לא עניינך

אחת התכונות הכי קריפיות בפייסבוק היא People You May Know: פייסבוק חייבת שכל הזמן תיצרו קשר עם עוד אנשים, כדי שתגיבו יותר, כדי שהיא תוכל לשכלל את המידע שיש לך עליכם ולמכור אותו למפרסמים. גם אם אתם לא רוצים לחפש אנשים חדשים להתחבר אליהם, פייסבוק תתקע לכם אותם בכוח. היא אפילו אומרת במפורש שהיא בכלל לא בטוחה שאתם מכיר אותם, ועדיין היא חושבת שהם צריכים להיות חברים שלכם אצלה.

עד כמה קריפי מה שפייסבוק עושה? כבר דווח על פסיכיאטר שגילה שהרשת החברתית טוענת בפני הפציינטים שלו שיש ביניהם קשר, כשבפועל הקשר היחיד היה אותו מטפל - מה שפוגע בפרטיות החולים. עכשיו מגיע סיפור הרבה יותר מוזר.

יודעת, אבל לא מספרת. פייסבוק, צילום: The Telegraph יודעת, אבל לא מספרת. פייסבוק | צילום: The Telegraph יודעת, אבל לא מספרת. פייסבוק, צילום: The Telegraph

קשמיר היל היא עיתונאית באתר גיזמודו. לפני מספר חודשים היא החלה לברר אחרי מי בעצם פייסבוק מציעה לה לעקוב. שם שחזר על עצמו שוב ושוב היה רבקה פורטר, תושבת אוהיו. סבה הביולוגי של פורטר, אדם שמעולם לא פגשה, נקרא פורטר; הוא נטש את אביה, שאומץ על ידי אדם ששם משפחתו היה היל. אביה לא שמע על פורטר עד שבגר. לפני מספר שנים, אביה פגש את האב הנוטש פורטר וקרובי משפחה נוספים מענף הפורטר של המשפחה, בעת הלווייתה של סבתו. אבל הוא לא הכיר רבקה פורטר ולא פגש אותה.

היל עשתה את המתבקש, ושוחחה עם רבקה פורטר. השיחה היתה נעימה למדי והתחוור שרבקה פורטר היתה נשואה לאחיו של סבה הביולוגי של היל; היא התחתנה איתו בשנה שבה נולדה היל. שתי הנשים לא שמעו זו על זו מעולם, לא היה ביניהן שום קשר, ופייסבוק עדיין הצליחה לקשר ביניהן.

כל זה נחמד, אבל כאן מגיע הטוויסט הקריפי: פייסבוק סירבה להסביר להיל איך היא הצליחה לקשר בינה ובין פורטר. התירוץ שלה היא שאם תסביר, כל משתמש זב ומצורע יגיע וידרוש גם הוא מידע דומה. פייסבוק, כזכור, חיה מהמידע של המשתמשים. היא לא מוכנה להסביר להם איך היא אוספת אותו; היא רק מוכנה לומר שיש לה 100 אינדיקטורים שונים שיכולים להצביע על קשר בין בני אדם, אבל לא מהם.

תמיד צריך לזכור: המידע שפייסבוק מוכנה בטובה לחלוק איתך, לצרכיה, הוא רק חלק מהמידע שהיא מציעה למכירה. האם אתה רוצה שמידע עליך שאתה אפילו לא מודע לו יהיה זמין תמורת כסף?

אל תפריעו לי עם עובדות

מחקר שנערך לאחרונה מצא שכדי לקבל דירוג שווה ערך, מדעניות צריכות להפגין יעילות גבוהה פי 2.5 מזו של גבר שמקבל את אותו הדירוג. מחקר אחר מצא שאם אתה גבר, יש סבירות גבוהה יותר שאוניברסיטאות ישכרו אותך כמנהל מעבדה מאשר אם את אישה; בהתאם, הגבר יקבל שכר גבוה יותר, הדרכה מקיפה יותר, וידורג כיעיל יותר מאשר אישה עם רזומה זהה. מחקר אחר מצא שדוקטורנטים יקבלו יותר גישה לפרופסורים מאשר לדוקטורנטיות – הפרופסורים יעדיפו לענות למיילים של גברים.

וזו רק דוגמית מים של מאות מחקרים. סביר להניח, ואין כאן ולו שמץ של ציניות, שרוב גדול מהאנשים שביצעו את ההדרה הזו ייחרדו באמת ובתמים אם יבינו מה הם עשו. הם יאמרו, ולגמרי יאמינו בכך, שהם תומכים בשוויון בין גברים ונשים. וחיפוש לא מסובך מדי גם יעלה שאלה העמדות שהם הביעו בפומבי. ואף על פי כן, ברגע האמת הם ביצעו אפליה. הם לא היו מודעים לה. היא פשוט שם, תוצאה של אלפי שנים שבהן מעמדן של נשים נע בין רכוש ("בשלושה דברים האשה נקנית" קובע חוק האישות הישראלי) ובין בת לוויה במעמד נחות.

גברים מול נשים. האפליה מובנית יותר משנהוג לחשוב, צילום: the Irish Times גברים מול נשים. האפליה מובנית יותר משנהוג לחשוב | צילום: the Irish Times גברים מול נשים. האפליה מובנית יותר משנהוג לחשוב, צילום: the Irish Times

השכלה פורמלית של נשים היא משהו של 150 השנים האחרונות, הרף עין במונחים היסטוריים. ארה"ב העניקה זכות הצבעה לנשים ב-1920, לפני פחות מ-100 שנה. עד 1964, אפליה בעבודה על פי מין היתה חוקית לגמרי שם. לפני 80 שנים, נשים שלבשו פחות משלושה פריטי לבוש נשיים עמדו בפני סכנת מעצר בכמה ממדינות ארה"ב. הן לא יכלו להיות עורכות דין וודאי לא שופטות.

בישראל יש עדיין בתי דין שדנים בזכויותיהן של נשים אבל פוסלים אותן לעדות ועל אחת כמה וכמה לשפיטה; הן קלות דעת מדי, לטענת הממסד הדתי. הטרדה מינית היא עניין יומיומי, ויש רחובות שבהן נשים פשוט לא הולכות בשעה מסוימת, בעוד שגברים לא יחשבו על זה פעמיים.

ומחקרים מראים שמדענים גברים לא לוקחים ברצינות מחקרים - מדויקים ככל שיהיו - שמעידים על כך שיש עדיין אפליה כנגד נשים בתחומי המדע והטכנולוגיה. הסיבה לכך שהיא שאף שהם מדענים, שאמורים להיות נטולי פניות, הם בכל זאת קודם כל גברים. וקודם כל גברים בעלי מעמד.

סטטיסטית, אם נקח אישה וגבר שווים בכישוריהם, לגבר עדיין יהיה יתרון מעמדי בבואו לקבל תפקיד באקדמיה או בחברת הייטק. גברים מאוד לא אוהבים לשמוע את זה – במיוחד אחרי שהם פיתחו לעצמם תיאוריה על "מריטוקרטיה", שאומרת שאם הצלחת, סימן שהגיע לך. הם מדברים על מריטוקרטיה כאילו לא מדובר בפשוט פיתוח מודרני של הקלוויניזם – התפיסה שאומרת שהצלחה מראה על חסד האל. לזכור ולא לשכוח.

צאו לנו מהווריד

סלבריטאים הם תופעה מעיקה למדי; בעוד חלקם זוכים להערצת ההמונים בשל יכולתם לשיר, לרקוד, לשחק או לעשות את הכל יחד בצורה אסתטית - אחרים זוכים להערצה רק בגלל שהם מפורסמים והכישורים שלהם מתמצים בלהצטלם בלי לזוז. שני הסוגים קיימים במדיה החברתית ושותים דרכה את הערצת הקהל בקשית. עתה נראה שכמה מהם החליטו לקום ולעזוב. על מה ולמה?

קניה ווסט עזב את טוויטר וכמותו גם סולנג' נולס (אחות של ביונסה, כמסתבר) וטיילור סוויפט. האם זכו לשנאה וגינוי מצד הקהל? האם מצד הרשתות החברתיות עצמן? כמובן שלא. הסלב מנתק את עצמו מהמדיה החברתית כדי שהמעריצים שלו יתחילו לרייר לקראת הפעם הבאה שהוא יכתוב משהו, שככל הנראה יהיה פרסום של מוצר חדש. במקרים אחרים, מדובר באנשים שעוד לא נשרפו לגמרי ויש להם מצפון, והם מתנתקים מהרשת במחאה על עוול מסוים. ובמקרה שלישי, מדובר בפסיכים קשים שבהגיון הוחלט שהם לא צריכים להיות מול מדיום מערער שלווה כמו המדיה החברתית.

קניה ווסט, מהדורת סאות קניה ווסט, מהדורת סאות'פארק קניה ווסט, מהדורת סאות

זווית שלא הוארה מספיק היא אנחת הרווחה של המפיקים שמאחורי הסלבים. כל הקיום שלהם בנוי על טיפול בלתי פוסק בדימוי של הסלב. לצורך כך מפעילים כלי תקשורת, עורכים הסברים לפני ראיונות על הגבולות שלהם, מזנקים קדימה ברגע שהסלב פותח את הפה ומגלים שהוא אינטלגנט כאצטבה ומחפים עליו. המדיה החברתית, ובמיוחד השילוב שלה עם סמארטפונים, מאפשרים לסלב אחרי סלב מגע בלתי מתווך עם המעריצים והקהל, מה שלעתים קרובות לא נגמר טוב. ככל שהם יתרחקו מהמדיה החברתית, ייטב לכולנו. זיכרו תמיד להפריד בין יוצר ויצירה; זה שמישהו יודע לזמר או לפזז לא אומר שכדאי לקבל ממנו עצות.

קצרצרים

1. Spy vs. Spy: ה-CIA, כידוע, מרגלת אחרי כל העולם, אבל כעת מסתבר שהיא מרגלת גם אחרי אחיותיה לקהילת המודיעין האמריקאית. הסוכנות - כך עולה מהדלפות וויקיליקס – משתמשת בכלי שנקרא ExpressLane, ומה שהוא עושה בחיים הוא להתחזות לעדכון תוכנה שאוסף מידע ממחשבים לאחר התקנתו. ה-CIA מפעילה אותו לא רק כלפי ארגונים ברחבי העולם (בשביל זה היא קיימת, אחרי הכל) אלא גם נגד המשרד להגנת המולדת, ה-FBI וה-NSA. כל אלה חייבים לחלוק עם ה-CIA מודיעין, אבל בסוכנות כנראה רוצים לוודא שאף אחד לא מסתיר מהם מידע. אם הדבר הזה הצליח לעקוף את ההגנות של ה-NSA, מישהו שם לא עושה את העבודה שלו כמו שצריך. את ההשתלה, אגב, עושים פיזית: סוכן CIA מבקר בחברה ומתקין "עדכון תוכנה קריטי". אם מישהו כזה מסתובב במשרד שלכם בלי סיבה טובה, אנא מסרו לו שהג'ינג'י אומר שהיסמין פורח. הוא כבר יידע מה לעשות.

הריגול הממשלתי חסר גבולות, צילום: שאטרסטוק הריגול הממשלתי חסר גבולות | צילום: שאטרסטוק הריגול הממשלתי חסר גבולות, צילום: שאטרסטוק

2. סכנה ברורה ומיידית לכלכלת החלטורה: בחודש הקרוב תצטרך שופטת בקליפורניה להחליט האם יש לסווג עובד בכלכלת החלטורה כעובד מן המניין, ואם כן – האם יש להעניק לו את כל ההגנות שחלות על עובד כזה, כולל החזר הוצאות. המדובר בנהג של חברת Grubhub שנמאס לו לשלם על הדלק שהוא מוציא עבור המעביד שלו. השופטת ציינה שזו תהיה פסיקה ראשונה מסוגה בקליפורניה, ומאחר וכל התופעה של כלכלת החלטורה מגיעה משם יהיו לה השלכות בכל רחבי ארה"ב ואולי גם העולם. אם נהג שליחויות צריך לקבל משכורת והוצאות רכב, כל הענף הזה – שנשען למחייתו על העברת עלויות מהמעביד לעובד – עשוי להכרת. זו לא התביעה הראשונה מסוגה, אבל זו הראשונה שאשכרה מגיעה לפסק דין: בדרך כלל, החברות העדיפו להתפשר מול העובד התובע בדיוק כדי להמנע מפסיקה. נעדכן.

3. דיווחנו לפני כשבוע על דרישה של משרד המשפטים האמריקאי לקבל את כתובות ה-IP של כל 1.3 מיליוני המבקרים באתר של התנגדות לממשל טראמפ. הממשלה בינתיים נסוגה מהדרישה הזו, והיא אומרת שהיא רוצה רק את המידע של המנויים לאתר; לטענתה, חלק מהם היו מעורבים במהומות שפרצו לאחר השבעתו של טראמפ. עד כה הועמדו לדין 200 חשודים בהתפרעויות ו-19 מהם הורשעו. השופט אמר כי אף שהוא מאשר את בקשת הממשלה, הוא מתכוון לפקח אישית על כל המידע שיוצא מהאתר, כדי לוודא שהוא משמש רק כנגד חשודים בהתפרעויות. דרימהוסט, שמחזיקה במידע, טוענת כי ההחלטה הזו עדיין מובילה לצינון חופש הדיבור והיא מתכוונת לערער עליה.

4. במה שהופך למסורת בממשל טראמפ, יותר מרבע מחברי הגוף שאמור לייעץ לו בתחום לוחמת סייבר התפטרו בשבוע שעבר. המתפטרים ציינו שטראמפ לא קשוב דיו לבעיות שהם מעלים בפניו ולמעשה מזניח את הגנת הסייבר של ארה"ב, בדגש על אבטחת המערכות הקשורות לבחירות (איזו הפתעה!). המתפטרים כתבו לנשיא: "פעולותיך איימו על בטחון המולדת עליה נשבעתי להגן".

5. אוסטרליה היא יבשת ידועה לשמצה, כנראה בגלל שלל המרעין-בישין שאורבים שם לאזרח התמים - מעכבישים בגודל משחתת ועד הכרישים המפורסמים שלה. בפועל מספר האנשים שנהרג על ידי כרישים זניח; הוא ודאי נמוך יותר ממספר האנשים שנהרגים בדרך אל החוף שבו אורבים הכרישים. אף על פי כן, כרישים מפחידים יותר ממכונית, ועל כן ממשלת אוסטרליה תעלה בקרוב לאוויר מזל"טים שצוידו בכלי ראיית מכונה שמסוגל לזהות כריש ולהתריע מפניו. לטענת האוניברסיטה שפיתחה את התוכנה, היא מסוגלת לזהות כריש בדיוק של 90%. אם קוראים בין השורות, אפשר לראות שהאוניברסיטה מקדישה חלק ניכר מהתגובה שלה לכך שהתוכנה תחליף כמה וכמה צופי-כרישים במפעיל מל"ט אחד, וטוענת שזו לא המטרה, זה רק תופעת לוואי. הממ.

תגיות