אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המפעלים יממנו גם את הקמת צנרת הגז של כריש ותנין צילום: אוראל כהן

המפעלים יממנו גם את הקמת צנרת הגז של כריש ותנין

משרד האנרגיה יממן את הצנרת דרך העלאת תעריפי גז שונים בעשרות אלפי עד מיליוני שקלים. הכסף יממן גם את הולכת הגז משותפות לווייתן לירדן

28.08.2017, 08:27 | ליאור גוטמן

משרד האנרגיה צפוי לאשר מחרתיים את העלאת תעריפי הולכת הגז למפעלים ולתחנות הכוח כדי לממן פרויקטים שונים של חברת נתיבי גז הממשלתית. בין הפרויקטים נכללים יצוא גז משותפות לווייתן לירדן ופיתוח מאגרי כריש ותנין, שעברו מידי חברת דלק לידי חברת אנרג'יאן היוונית.

קראו עוד בכלכליסט

"כלכליסט" חשף באפריל האחרון את כוונת רשות הגז שבמשרד האנרגיה להפיל על תחנות הכוח חלק מעלות הקמת הצנרת. עם זאת, במועד הפרסום לא דווחו לתחנות הכוח ולמפעלים עלויות ההתייקרות. כמו כן, הם לא עודכנו בכך שישאו גם בפיתוח חלק ממערכת הולכת הגז של מאגרי כריש ותנין מהים אל החוף.

עיון בשימוע שיצא למפעלים בתחילת החודש, ושהגיע לידי "כלכליסט", חושף את המספרים ומעלה שרשות הגז רוצה לייקר את עלות הקיבולת בצנרת הגז ב־2.5%, את תעריף ההזרמה של הגז עצמו ב־5.9% ואת תעריף ההולכה לצרכנים שמחוברים לרשת בעוד 3%. כך, משרד האנרגיה מקדם ביד אחת חיבור של גז למפעלים וביד השנייה מעלה להם את תעריפי ההולכה וההזרמה של הגז עד לפתח המפעל.

לפי השימוע, הכסף מהעלאת התעריפים ייכנס לקופת נתיבי גז הממשלתית החל בינואר 2018. התקציב הנוסף אמור לממן כמה פרויקטים, ובהם השתתפות המדינה בחיבור מאגרי כריש ותנין לחוף, הקמת קו בין קריית גז לשורק והקמת קו הולכת גז מישראל לירדן, שאמור לשרת את שותפות לווייתן.

שר האנרגיה יובל שטייניץ, צילום: נמרוד גליקמן שר האנרגיה יובל שטייניץ | צילום: נמרוד גליקמן שר האנרגיה יובל שטייניץ, צילום: נמרוד גליקמן

לאחר אישור מתווה הגז הממשלתי חתמה לווייתן על חוזה למכירת גז לחברת החשמל הירדנית בהיקף של כ־10 מיליארד דולר ל־15 שנה. ברשות הגז מחדדים בשימוע כי "בהתאם להחלטת המועצה לענייני משק הגז הטבעי, נתיבי גז תישא בכ־42% מהעלויות הצפויות בשל הכפלת הקו". כלומר, שותפות לווייתן תשא ב־58% מהקמת מערכת ההולכה שתשרת אותם בעוד המפעלים ותחנות הכוח שמחוברים לרשת הגז - לרבות חברת החשמל - ישאו בשאר העלויות. עלות נוספת שנופלת על בעלי המפעלים היא תחנת הקליטה של הגז מלווייתן, שתמוקם באזור חוף דור.

"כלכליסט" פנה לחברת החשמל, למפעלים ולתחנות כוח פרטיות כדי לגלות בכמה יתייקרו עלויות התפעול השוטפות שלהם. מהבדיקה עולה כי התשלום ינוע בין כמה עשרות אלפי שקלים בשנה למפעל קטן, דרך כ־1.5 עד 2 מיליון שקל לתחנת כוח פרטית ועד כ־7 עד 10 מיליון שקל בשנה לחברת החשמל.

ההתייקרות תגולגל בסופו של דבר לצרכנים הסופיים, כך שאם תחנת כוח פרטית מוכרת חשמל למפעל - כמו למשל דוראד שמוכרת לשטראוס - עלות המוצר לצרכן תעלה.

בסביבת חברת החשמל מאמינים שלמהלך תהיה השפעה על תעריף החשמל. בדיקה מול רשות החשמל, הרגולטור שקובע את תעריפי החשמל, מעלה שאכן תירשם השפעה, אולם ייתכן שהיא תהיה יחסית מינורית, ברמה של פחות מ־0.5%.

בנוסף, המפעלים ישאו בעלות סגירת ארבע מתוך שש תחנות הכוח הפחמיות בחדרה. תחנות אלו אמורות להיסגר ב־2022 לטובת הקמת תחנות כוח פרטיות שיופעלו בגז טבעי. ברשות הגז אומרים שקיימת אי־ודאות בנוגע למועד הסגירה הרשמי ולכן היא הכירה רק ב־50% מהעלויות, כך שהחלק השני, שמייצג התייקרות נוספת, עוד יגיע בעתיד.

תגיות