אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הסתיים המרדף של לאומי אחרי הערבים אישית לחוב של גנדן

בלעדי לכלכליסט

הסתיים המרדף של לאומי אחרי הערבים אישית לחוב של גנדן

האחים מארק וג'קי שימל שילמו לאחרונה 5 מיליון שקל, נתח מערבות אישית שהעמידו להלוואה של 500 מיליון שקל ששימשה את נוחי דנקנר לרכוש את אי.די.בי. בכך הצליח הבנק לגבות 87 מיליון שקל מערבויות אישיות של 150 מיליון שקל שהועמדו לחוב

28.08.2017, 07:03 | גולן חזני

ארבע שנים אחרי שהעמיד לפירעון מיידי את החוב של חברת גנדן ששלטה בקונצרן אי.די.בי תחת נוחי דנקנר, סיים בנק לאומי בשבועות האחרונים הסדר עם אחרוני הערבים לחוב.

קראו עוד בכלכליסט

ל"כלכליסט" נודע כי בשבועות האחרונים הגיע הבנק להסדר עם האחים מארק וג'קי שימל לפיו יפרעו השניים 22 מיליון שקל שהעניקו כערבות להלוואה אשר שימשה לרכישת השליטה באי.די.בי ב־2003. האחים, שהיו גם שותפיו של דנקנר בגנדן ובאי.די.בי, יחד עם משפחות לבנת ומנור ואבי פישר, יפרעו את החוב בפריסה של חמש שנים, כשהתשלום הראשון בסך 5 מיליון שקל נפרע לאחרונה. יתרת החוב אמורה להיפרע בארבעה תשלומים שנתיים שווים. עוד נודע כי כביטחון לתשלומים הבאים העמידו השניים נדל"ן, כנראה וילה בירושלים, ששווייה מגיע להיקף יתרת החוב.

איש העסקים ג איש העסקים ג'קי שימל איש העסקים ג

ראשית הסיפור היתה ב־2003, אז נטלה גנדן הלוואה של 500 מיליון שקל מבנק לאומי למימון רכישתה של קבוצת אי.די.בי. דנקנר התחייב אז שכל דיבידנד שיימשך מהחברה־הבת אי.די.בי אחזקות לגנדן, ישמש לפירעון ההלוואה עד סיומה. ב־2008 החליט הבנק לוותר על סעיף זה ואפשר לדנקנר לעשות בדיבידנדים שימוש עצמי, בין היתר לרכישת מניות נוספות של אי.די.בי אחזקות. את המניות שיעבד דנקנר ללאומי.

ב־2013 החליט לאומי להעמיד יתרת חוב של 450 מיליון שקל – חלקו במניות – לפירעון מיידי. ב־2014 שילמו שניים מהערבים אישית את חובם לבנק: שלי ברגמן, אחותו של דנקנר שילמה כ־24 מיליון שקל ואילו אבי פישר, מנכ"ל כלל תעשיות, פרע כ־20 מיליון שקל. סך הכל פרע כל אחד 95% מהיקף הערבות שנתן. המו"מ עם האחים שימל היה קשה יותר. בעוד ברגמן ופישר נפגשו עם הבנק מיוזמתם, בהכירם את המערכת ותוך הבנה שכל ניסיון אחר שלהם להתחמק יהיה כרוך במאבק משפטי בארץ, הרי שאצל השימלים שהם אזרחים בריטיים הערבות לא היתה רשומה תחת שמם אלא תחת נאמנויות הרשומות במקלטי מס שונים, ונסיון לקשר בין נאמנויות אלה לאחים שימל, לא היה פשוט.

בנוסף רוב רכושם של השימלים נמצא בחו"ל. האחים הפגינו קשיחות וחוסר חשש מתביעה משפטית שבה איים עליהם הבנק, כולל איום להטיל עיקולים בגין כספים המגיעים להם בישראל, כמו עמלות שהם אמורים לקבל מעסקת מכירה עתידית של בניין HSBC, שאותו רכשה אי.די.בי בניו יורק. הרכישה, תמורת 300 מיליון דולר נעשתה בתיווכו של שימל, שוויו של הבניין מוערך כיום ביותר ממיליארד דולר ונושא העמלה מצוי במרכזו של סכסוך בין אדוארדו אלשטיין, בעל השליטה הנוכחי באי.ד.יבי, לבין השימלים.

בעלי המניות בגנדן, שנמצאת כיום בפירוק, הם דנקנר (50.7%), שלי ברגמן (11.2%) אדוארדו אלשטיין (10%), מארק וג’קי שימל ‏(9.2%‏), אבי פישר ‏(7.9%‏), רפי ביסקר ‏(3.1%‏) וליאור חנס ‏(1%‏). דנקנר הגיע להסדר תשלומים מול לאומי ויתר הבנקים אודות חובותיו האישיים. מתוכם פרע כבר 74 מיליון שקל תוך המתנה לדיון בערעור בבית המשפט העליון על עונש מאסר של שנתיים שהטיל עליו בית המשפט המחוזי, בגין הרצת מניות. עם גביית החוב משימל גבה לאומי 62 מיליון שקל מתוך חוב של 150 מיליון שקל שניתן כערבויות אישיות לחוב של גנדן. בנוסף גבה הבנק מדנקנר עצמו כ־25 מיליון שקל נוספים.

תגיות