אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
כלכלה חדשה: אף שהשקל נחלש, האג"ח השקליות ממשיכות לשבור שיאים צילום: שאטרסטוק

השורה התחתונה

כלכלה חדשה: אף שהשקל נחלש, האג"ח השקליות ממשיכות לשבור שיאים

השנים האחרונות לימדו את המשקיעים שיעור מאלף: אבטלה נמוכה, צמיחה בריאה וריבית אפסית כבר אינן מובילות לאינפלציה

29.08.2017, 07:21 | דרור גילאון ואורנן סולומון

איגרות החוב הארוכות של ממשלת ישראל המשיכו לספק בשבוע שעבר את הסחורה עם עלייה מרשימה של 2.4% באג"ח השקלית הארוכה ביותר ושל 1.6% באג"ח הצמודה המקבילה.

קראו עוד בכלכליסט

אם נסתכל על פרמטרים נוספים שהיו ברקע, הרי שהעלייה החדשה עשויה להראות מפתיעה בעיתוי שלה. שער החליפין האפקטיבי התחזק ב־5% בחודשיים האחרונים; היורו הוסיף 10.6% לעומת השקל מסוף מרץ; והדולר הוסיף 2.7% מסוף יוני. המשמעות של הפיחות היא תמיכה בעליית מחירי הסחורות והאנרגיה והשפעה חיובית על האינפלציה. בנוסף, בחודש האחרון התייקרו המתכות ב־7% והפלדיום (מתכת שמשמשת בעיקר לתעשיית הרכב) התייקר ב־37% מינואר.

שיעור מסוכן בכלכלה

אז מה גורם למשקיעים להתעלם משינויים אלו ולהמשיך לרכוש אג"ח ממשלתיות, ועוד שקליות, לטווח של כ־30 שנה? התשובה היא היעדר לחצים אינפלציוניים לאורך זמן, שקל עוצמתי ותלילות העקומים הממשלתיים. השנים האחרונות לימדו את המשקיעים שיעור נוסף ואולי מסוכן בכלכלה חדשה שבה אבטלה נמוכה, צמיחה בריאה וריבית אפסית אינן מובילות לאינפלציה. זאת בשל מהפכת האינטרנט שפתח את המסחר לתחרות גלובלית ועודף כושר ייצור שמציף את השווקים במוצרים וחומרי גלם. בנוסף, המשקיעים מבינים שבכלכלה החדשה, העלאת ריבית בארה"ב אינה גורמת להתחזקות הדולר, לא ביחס לשקל ולא ביחס ליורו, בוודאי כאשר הבנק האירופי המרכזי עדיין מדפיס כ־60 מיליארד יורו בכל חודש. מאז מועד העלאת הריבית הראשון בארה"ב, בדצמבר 2015, נחלש הדולר בכ־8% מול השקל וב־9% מול היורו.

מרבית ההתחזקות של היורו הגיעה בחודשים האחרונים, ומתחילת השנה הוא התחזק ב־14% מול הדולר, וזאת בתגובה לאי־האמון ביכולתו של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ לממש את תוכניותיו להרחבה פיסקאלית, קיצוץ מסים ואפילו ביטול האובמה קר. בנוסף, האפשרות שהבנק המרכזי האירופי יצמצם את ההרחבה הכמותית החריגה תורמת אף היא להתחזקות היורו.

הרכב תיק האג"ח המומלץ הרכב תיק האג"ח המומלץ הרכב תיק האג"ח המומלץ

רף החרדה עולה בהתמדה

בכלכלה החדשה איומים של שני מנהיגים לפתוח במלחמה גרעינית מתקבלים באדישות יחסית וכך גם פיגועים רצחניים בלב אירופה. הסיבה לאדישות היא שהמשקיעים התרגלו שבכל פעם שהם הקשיבו לפרשנים שהסבירו שהמפולת קרובה ומימשו את תיק ההשקעות שלהם, הם רכשו אותו בחזרה במחירים גבוהים יותר במקרה הטוב, ונשארו בפיקדון במקרה הפחות טוב. הם התרגלו לפער המשמעותי בין אמירותיו החד־משמעיות של נשיא ארה"ב, למעשיו בפועל. הם התרגלו שהתקפות טרור אינן משפיעות באופן משמעותי על הצריכה הפרטית, לפחות לא בשלב זה, ושהאינפלציה הנמוכה מאלצת את הבנקים המרכזיים לשמור על מדיניות מוניטרית מרחיבה חרף האצה בצמיחה הכלכלית.

בכנס הנגידים השנתי שהתקיים בשבוע שעבר, שני ראשי הבנקים המרכזיים החשובים בעולם, ג'נט ילן ומריו דראגי, המשיכו לתמוך במדיניות המוניטרית המרחיבה. דראגי שלא הביע דאגה כלשהי מההתחזקות החדה של היורו, המשיך לטעון שהשינוי במדיניות המוניטרית המרחיבה יהיה אטי באופן קיצוני, זאת לאור היעדר כוחות שיחזירו את האינפלציה ליעד של הבנק המרכזי האירופי שעומד על כ־2%. גם ילן בחרה בקו לא מאיים מבחינת משקיעי האג"ח, והתעלמה לחלוטין מהאפשרות שהפד יחל לצמצם את מאזנו העמוס באג"ח. כתוצאה מכך ירדו התשואות לעשר שנים של אג"ח ממשלת ארה"ב ל־2.17%, עקום התשואות האמריקאי מגלם כעת רק העלאת ריבית אחת נוספת עד סוף השנה הבאה והדולר איבד כ־ 1.2% מול היורו.

 אף אחד כבר לא מתרגש מדונלד אף אחד כבר לא מתרגש מדונלד  אף אחד כבר לא מתרגש מדונלד

טייקונים בחדרי החקירות

בכלכלה החדשה טייקונים שהיו בלב הקונצנזוס נחקרים במשטרה או מאבדים את כל נכסיהם, והאג"ח הקונצרניות ממשיכות להיסחר במרווחי תשואה נמוכים היסטורית ביחס לאג"ח הממשלתיות המקבילות. בכלכלה החדשה הציבור מתחיל להבין שיש תמורה עבור דמי הניהול שהוא משלם לגופים המוסדיים שמרביתם מכים את המדדים כבר חמש שנים ברציפות.

בשבוע האחרון נראה שהתרבו המשקיעים שמעריכים שתשואה שקלית שנתית של יותר מ־3% באג"ח הממשלתיות השקליות ל־30 שנה היא אטרקטיבית לרכישה בתקופה שבה ריבית בנק ישראל עומדת על 0.1% בלבד והשינוי ברמתה אינו נראה באופק. להערכתנו, כל עוד האינפלציה אינה מרימה את הראש ומתקרבת ליעדים של הבנקים המרכזיים העיקריים, קשה לראות אותם מסתכנים בהחזרת הכלכלה הגלובלית למיתון, ולכן התשואות צפויות להישאר נמוכות. זאת, במיוחד בהתחשב באפקט ההגנה הקיים באג"ח הממשלתיות בהינתן היפוך מגמה בשוק המניות.

השורה התחתונה - יותר משקיעים מעריכים שתשואה שנתית של יותר מ־3% באג"ח ממשלתית שקלית ל־30 שנה היא אטרקטיבית לרכישה בתקופה שבה ריבית בנק ישראל תקועה על 0.1% בלבד.

דרור גילאון הוא כלכלן ראשי באזימוט בית השקעות והבעלים של האתר להאצת הידע וההון הפיננסי ואורנן סולומון הוא מנהל השקעות ראשי ושותף באזימוט בית השקעות

תגיות