אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
רכישת קייט פארמה: גיליאד קפצה על הרכבת בכל מחיר

פרשנות

רכישת קייט פארמה: גיליאד קפצה על הרכבת בכל מחיר

המחיר שמשלמת גיליאד משקף בעיקר את רצונה ליהנות מפוטנציאל הכנסות הטיפול שמפתחת קייט פארמה, שמוערכות ב־4 מיליארד דולר בשנה. אך קייט אינה היחידה שמפתחת טיפולים יקרים אלו, שעוד לא ברור אם יכוסו בידי הביטוחים הרפואיים

29.08.2017, 07:16 | אלי שמעוני

הניסיון של גיליאד (Gilead) מראה עד כמה קשה להעריך את הרווחים שתניב רכישה בסדר גודל כזה, של חברה המתבססת על מוצרים בודדים שטרם אושרו. ובכל זאת, המחיר שאותו משלמת גיליאד על קייט פארמה – 11.9 מיליארד דולר – משקף בעיקר את רצונה של החברה לקפוץ על הרכבת של שיטת הטיפול לריפוי סרטן אותו מפתחת קייט, רגע לפני שזה יהיה מאוחר.

CAR-T – הטכנולוגיה לפיה עובד הטיפול של קייט נחשבת לגולת הכותרת בתחום ריפוי הסרטן. אולם קייט היא גם לא היחידה בתחום. הטיפול הקליני הראשון שאושר בתחום נגד סוג מסוים של סרטן הדם פותח על ידי חברת נוברטיס, הומלץ ביולי השנה לאישור FDA ואמור לקבל אישור בשבועות הקרובים.

האם הסכום שאותו משלמת גיליאד שווה את המחיר? התשובה היא שקשה להגיע לתמחור מדויק כשמדובר בטיפול רפואי מורכב שטרם אושר באופן סופי. הרווחיות נגזרת בסופו של דבר משלל גורמים, החל מהשלמת הניסויים המדעיים, אישור רגולטורי וכניסת מתחרים נוספים בעתיד.

ההערכות הן כי קייט מחזיקה בידיה פוטנציאל לשני טיפולים בעלי פוטנציאל מכירות של 4 מיליארד דולר בשנה. אך זו הערכה יחסית אופטימית, לטיפול שטרם אושר.

למעשה קייט לא מייצרת תרופה, אלא תהליך מורכב שמותאם אישית לכל חולה. מדובר בטכניקה של אימונותרפיה, כלומר שימוש במערכת החיסון של הגוף כדי להילחם בסרטן. בשיטה זו נוטלים לימפוציטים מסוג T (תת קבוצה של תאים לבנים) של החולה, ו"משתילים" בהם קולטן המזהה מרכיבים ספציפיים בתאי הגידול הסרטני של אותו החולה.

התאים המהונדסים מוחזרים לגוף, וכעת הם בעלי יכולת לזהות את תאי הסרטן ולתקוף אותם. זה תהליך ארוך ויקר, וכעת לא ברור האם חברות הביטוח ואיגודי הבריאות בעולם יממנו אותו, ובאיזה אופן.

דוגמא לקושי לשים את האצבע על סכום שראוי לשלם על מוצר בחיתוליו ניתן למצוא אצל גיליאד עצמה. בשנת 2011 שילמה החברה סכום של 11 מיליארד דולר עבור חברת Phamasset. החברה הנרכשת פיתחה תרופה לצהבת נגיפית C שנחשבה לתרופה פורצת דרך בשעתה, ומכירותיה השנתיות הוערכו אז ברמה של כ־5 מיליארד דולר.

אלא שבינתיים המציאות טפחה על פניה: הטיפול בתרופה היה יקר, ובתגובה חברות הביטוח הגדולות בחרו להעניק כיסוי דווקא לתרופה המתחרה לטיפול בצהבת נגיפית, מתוצרת חברת התרופות אבוט.

היחלשות המכירות בתחום הצהבת הורידה את הביטחון של המשקיעים, ומניית החברה צנחה ממחיר שיא של 123 דולר ביולי 2015, לכ־63 דולר ביוני האחרון – ירידה של קרוב ל־50%. מאז התאוששה, ועדיין המחיר הנוכחי משקף ירידה של 40% מהשיא. כעת רכישת קייט והכניסה לתחום החדשני של טיפול בסרטן עשויים לתת למשקיעים בגיליאד תקווה מחודשת.

תגיות