אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

טראמפ מגיב לטיל הצפון קוריאני: "כל האופציות נמצאות על השולחן"

בעקבות שיגור הטיל שחלף הלילה מעל שטח יפן על ידי פיונגיאנג רמז נשיא ארה"ב כי לא יהסס לפעול: "קוריאה מזלזלת באו"ם ובשכנותיה". בעבר איים טראמפ על צפון קוריאה "באש ובזעם שהעולם לא ראה מעודו"

29.08.2017, 14:52 | ynet

נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ אמר בתחילת החודש כי אם צפון קוריאה תאיים על ארצו "היא תיענה באש ובזעם שהעולם לא ראה מעודו". אלא שבפיונגיאנג לא התרשמו ואיימו מצדם לשגר ארבעה טילי הוואסונג-12 אל הים, בסמוך לאי גואם שבאוקיינוס השקט, הנמצא תחת חסות אמריקנית. ואם זה לא מספיק אז הלילה (יום ג') ביצעה המדינה הקומוניסטית המבודדת פרובוקציה נוספת כששיגרה טיל בליסטי שחלף מעל יפן ונחת בים, מול חופי האי הוקאידו שבצפון יפן.

קראו עוד בכלכליסט

טראמפ פרסם הודעה שבה הגיב לשיגור הטיל ואמר ש"צפון קוריאה מזלזלת באו"ם ובשכנותיה. כל האופציות נמצאות על השולחן בנושא צפון קוריאה.

דוברת משרד החוץ בבייג'ינג, הואה צ'וניינג, אמרה שסין קוראת לכל הצדדים לשמור על ריסון בעקבות הניסוי הצפון קוריאני הלילה. ברוסיה, מחוקק בכיר אמר שהניסוי שביצעה פיונגיאנג מוכיח שהאיומים שהיא משגרת לעבר ארה"ב "אינם בלוף". קונסטנטין קוסאצ'ב, יו"ר ועדת החוץ בבית התחתון של הפרלמנט הרוסי, אמר ש"פיונגיאנג הראתה שהאיומים שלה על הבסיס האמריקני בגואם אינם בלוף". הוא הוסיף שההחלטה האחרונה של מועצת הביטחון של האו"ם בנוגע לתוכנית הטילים הצפון קוריאנית נכשלה ולא הצליחה להשיג את מטרתה.

הנציג הצפון קוריאני בוועדה לפירוק נשק אמר: "לארצי יש את כל הסיבות להגיב באמצעי תגובה קשים כחלק מהזכות שלנו להגנה עצמית". הוא גם אמר ש"ארה"ב תצטרך לשאת באחריות המלאה להשלכות הקטסטרופליות שהיא תגרום להן".

 

 

טיל צפון קוריאני (ארכיון), צילום: איי אף פי טיל צפון קוריאני (ארכיון) | צילום: איי אף פי טיל צפון קוריאני (ארכיון), צילום: איי אף פי

 

סנקציות כלכליות

 

צפון קוריאה ביצעה עד כה חמישה ניסויים גרעיניים ועשרות ניסויי שיגור טילים בליסטיים והקהילה הבינלאומית הגיבה ברוב המקרים לפרובוקציות של פיונגיאנג בעיצומים כלכליים. עיצומים אלה נועדו לפגוע פיננסית בתוכנית הגרעין הצפון קוריאנית וכן בתוכנית הטילים הבליסטיים שלה. בעקבות המתיחות בין צפון קוריאה לבין המערב אף ירד סיוע המזון למדינה שנשענת על תרומות אוכל עבור אזרחיה הרעבים.

אלא שכל הסנקציות הכלכליות שהוטלו עד כה על צפון קוריאה לא פגעו ביכולתה לקדם את יכולותיה הצבאיות. אם יש מדינה אחת שיכולה להכאיב קשות לצפון קוריאנים הרי שמדובר בסין, בעלת בריתה הקרובה ביותר של פיונגיאנג. צפון קוריאה נשענת רבות על הבנקים הסיניים ועל ייבוא מזון ונפט מהמעצמה האסייתית הגדולה, ואם בבייג'ינג יחליטו לסגור את הברז הם יפגעו קשות במשטרו של קים ג'ונג און.

רק בסוף חודש יוני דיווחה סוכנות הידיעות רויטרס שחברת הנפט הממשלתית הגדולה של סין עצרה את המכירות לצפון קוריאה, אך הוסיפה שהמהלך נבע ככל הנראה משיקולים מסחריים. באותו חודש הטילה ארה"ב סנקציות כלכליות על אזרחים סינים ובנק סיני שהואשמו בהלבנת כספים עבור צפון קוריאה.

שר האוצר האמריקני, סטיבן מנוצ'ין, אמר כי "ארה"ב תמשיך לעבוד עם סין בנוגע לצפון קוריאה, הסנקציות החדשות אינן עונש כלפי בייגי'נג".

התרחיש שבו סין נוטשת את בעלת בריתה הקוריאנית ומאחדת כוחות עם ארה"ב, יפן ודרום קוריאה לא נראה סביר במיוחד משום שבבייג'ינג לא רוצים שמשטרו של קים ג'ונג און ייפול, לא רוצים כאוס במדינה המבודדת ובעיקר לא רוצים מיליוני פליטים צפון קוריאנים שצובאים על גבולותיהם ומבקשים להיכנס. 

 

התנקשות בקים ג'ונג און

 

עיתון ביפן דיווח בחודש יוני שנשיאת דרום קוריאה פארק ג'ן-הייאה המודחת ערכה תוכניות להתנקש בשליט צפון קוריאה קים ג'ונג און. לפי העיתון "אסאי שימבון", פארק חתמה ב-2015 על מסמך שמאשר "שינוי הנהגה" בצפון קוריאה. העיתון היפני לא פרסם את זהות המקורות לדיווח שלו, שבו נטען גם שסוכנויות המודיעין הדרום קוריאניות היו אמורות להכין מבצעים כדי להוציא לפועל את בקשתה של הנשיאה פארק.

דרום קוריאה וצפון קוריאה עדיין נמצאות מבחינה רשמית במלחמה משום שהמלחמה ביניהן בין השנים 1953-1950 הסתיימה בהפסקת אש ולא בהסכם שלום. בדרום קוריאה דיברו לא פעם בגלוי על אסטרטגיית ה"עריפה" - תקיפה שמטרתה להדיח את קים ג'ונג און מהשלטון. לא בטוח שבסיאול באמת מתכוונים להתנקש בשליט הצפון קוריאני וייתכן שהדיבורים על כך נועדו בעיקר להרתיע את צפון קוריאה מפרובוקציות נוספות.

בכל מקרה, קים ג'ונג און לא עומד בפני התנגדות כלשהי בתוך ארצו. רוב באליטה השלטת ובצבא תומכים במנהיג הצעיר ועל אופוזיציה אין בכלל מה לדבר במדינה הקומוניסטית שכל גילוי קטן בה של התנגדות למשטר מוביל למחנות עבודה בפרך, מחנות לחינוך מחדש וגם להוצאות להורג.

יתר על כן, קים ג'ונג און נחשב לאחד האנשים המאובטחים ביותר בעולם ואין שום ערובה לכך שבמקומו יעלה לשלטון מישהו פחות רע, ולא מן הנמנע שהתנקשות במנהיג הצפון קוריאני תצית מלחמה באזור.

 

חזרה לשולחן המשא ומתן

 

צפון קוריאה לא מגלה שום נכונות לשוב לשולחן המשא ומתן במסגרת פורום שיחות שש המדינות (צפון קוריאה, ארה"ב, רוסיה, יפן, דרום קוריאה וסין), והבהירה שלא תוותר על תוכנית הגרעין שלה ושהנושא לא עומד בשום פנים ואופן למשא ומתן. ארה"ב מצדה אמרה שהיא מוכנה לשבת למשא ומתן עם פיונגיאנג בתנאי שזו תשעה את ניסויי הטילים ותסכים שהמטרה הסופית של השיחות היא לשים סןף לתוכנית הגרעין שלה.

לפי שעה לא נראה שבשלים התנאים לחידוש שיחות המתן ומתן עם צפון קוריאה, בעיקר משום שארה"ב אינה מעוניינת לוותר על דרישתה ולהכיר בצפון קוריאה כמדינה גרעינית לגיטימית - דבר שיוביל מדינות אחרות לנהל מרוץ חימוש גרעיני. כי אם לקים ג'ונג און מותר אז למה לא גם להן?

 

האופציה הצבאית

 

ההערכה הרווחת בקרב מומחים היא שמבצע צבאי נגד צפון קוריאה יוביל למספר גבוה במיוחד של הרוגים - אזרחים ואנשי צבא.

היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב הרברא מקמאסטר העלה באחרונה את האפשרות של "מלחמת מנע" כתגובה לאיום הצפון קוריאני לפגוע בשטח ארה"ב ובאזורי חסות שלה דוגמת גואם. מלחמת מנע אמריקנית תנחית מכה קשה למשטר בפיונגיאנג וליכולתו לתקוף את ארה"ב ועשויה להצית מרידה או הפיכה נגד שלטונו של קים ג'ונג און. אלא שהאופציה הצבאית איננה מושלמת, כאמור, בעיקר בגלל שלצפון קוריאה יש אתרי שיגור טילים (קונבנציונליים, כימיים וביולוגיים) נסתרים ברחבי המדינה וכלי נשק כבדים באזור הגבול עם דרום קוריאה, ומי שעלולה לשלם את המחיר בנפש היא השכנה דרום קוריאה.

הקפאת מצב

 

סין ורוסיה, בעלות ברית קרובות לצפון קוריאה ושותפות סחר שלה, הביעו את תמיכתן בהצעה שלפיה פיונגיאנג תפסיק את הניסויים הגרעיניים ואת שיגורי הטילים הבליסטיים, ואילו ארה"ב ודרום קוריאה יפסיקו את האימונים הצבאיים המשותפים שלהן באזור חצי האי הקוריאני, שלטענת פיונגיאנג נועדו להכין את שתי בעלות הברית לפלישה לצפון קוריאה.

אלא שבדרום קוריאה יש נשיא חדש יחסית, מון ג'אי-אין, שלא בטוח שמסכים להצעה שלפיה האויבת מצפון שומרת על הנשק הגרעיני שלה. אין גם כל ערובה לכך שמשטרו של קים ג'ונג און יסכים להצעה וגם אם יסכים לא בטוח שיהיה נאמן לה לאורך זמן.

 

תגיות