אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
כך חברת הנדל"ן שפועלת בברלין "נחטפה" מתחת לאף של שרי אריסון צילומים: אור יניב

בלעדי לכלכליסט

כך חברת הנדל"ן שפועלת בברלין "נחטפה" מתחת לאף של שרי אריסון

קרן אפולו האמריקאית ומשפחת דיין דורשות שליטה משותפת באיי.די.או לאחר שרכשו שלשום 34% מהחברה – ומותירות את בעלת השליטה שרי אריסון בפאניקה. זעם בקבוצת אריסון על הראל, שמכרה את מניותיה בשקט. אריסון סירבה להצעה של דיין

30.08.2017, 06:41 | גולן חזני

עימות חריף בין שיכון ובינוי לבעלי המניות החדשים בחברת איי.די.או. שלשום הגיעו קרן ההשקעות אפולו ומשפחת דיין לאחזקה של 34% ממניות איי.די.או, שרכשו מגופים מוסדיים תמורת כ־650 מיליון שקל, כפי שנחשף אתמול (ג') ב"כלכליסט", וכעת מסתמן עימות ביניהן לבעלת השליטה – חברת שיכון ובינוי שבשליטת שרי אריסון.  

קראו עוד בכלכליסט

במקביל מעבירים בקבוצת אריסון ביקורת על חברות הביטוח הפניקס והראל, שלא עדכנו את החברה במכירת המניות שלהן. מניית איי.די.או המשיכה לטפס אתמול בכ־2.4% במחזור גבוה לשווי שוק של 1.72 מיליארד שקל, לאחר ששלשום עלתה בכ־10%.

ל"כלכליסט" נודע כי שלשום בשעות הערב המאוחרות התקיימה פגישה בין יו"ר שיכון ובינוי ואיי.די.או, משה לחמני, לנציגים של האחים דיין, מיקי ואמיר, שייצגו בפגישה גם את אפולו. בפגישה המתוחה הציגו בעלי המניות החדשים שורה של דרישות, שבראשן שליטה משותפת עם שיכון ובינוי בחברה, נטילת מושכות הניהול בה, מינוי דירקטורים מטעמם, מעורבות בבחירת מנכ"ל ויו"ר והחלטות מהותיות נוספות.

"אנחנו רוצים את טובת החברה", אמרו נציגי משפחת דיין בפגישה. "יש לנו ממנה ציפיות גבוהות ואנחנו רוצים להשביח אותה. קרן אפולו היא הגוף הגדול בתחום הנדל"ן בברלין ויש לנו הרבה מה להציע. יש הרבה שווי בחברה שלא צף עדיין, כי לא הצלחתם לבצע את המהלכים למיצוי הפוטנציאל הזה. דרכנו דרך שלום ונשמח לשיתוף פעולה. נשביח את החברה אתכם או בלעדיכם". שיכון ובינוי סירבה להיענות להצעה, והפגישה הסתיימה ללא תוצאות.

בכך מתחילה התמונה להתבהר סביב הכוונות של דיין ואפולו, שתפסו את שיכון ובינוי עם המכנסיים למטה, כשהיא לא מוכנה כלל לאירוע הדרמטי בחברה־הבת החזקה שלה. מנכ"לית קבוצת אריסון אפרת פלד אמנם נכנסה לתמונה, אבל הפאניקה בקבוצה גדולה, ונובעת משלוש סיבות עיקריות: האחת היא העובדה שגופים מוסדיים גדולים כמו הפניקס והראל לא עדכנו את שיכון ובינוי במהלך למכירת המניות, אלא עשו זאת בצורה דיסקרטית וכמעט סודית ובמהירות. השנייה היא כי המקרה הציג את שיכון ובינוי באור מביך בשוק ההון, מאחר שהמהלך המהיר והדרמטי של משפחת דיין ואפולו לא הגיע לאוזניהם, אף שגופים בשוק ידעו עליו במהלך יום המסחר שלשום, כולל מי עומד מאחורי הרכישות. השלישית היא כי המהלך כולו נעשה בעיצומה של הצעת רכש שהעמידה שיכון ובינוי ל־10% נוספים ממניות איי.די.או, בניסיון לאחד אותה לדו"חותיה במהלך שיניב רווח הון של 300 מיליון שקל לחברה. המהלך מוכיח את מה שהשוק הזהיר לכל אורך הדרך – מחיר המניה בהצעת הרכש של שיכון ובינוי, 56 שקל, היה נמוך מדי.

 

 

פאניקה שמלווה בכעס

הפאניקה בשיכון ובינוי ובקבוצת אריסון מלווה גם בכעס. כעס בעיקר כלפי חברת הביטוח הראל. מקורב לקבוצה אמר אתמול בהתבטאות חריפה כי "המבורגר בגד באריסון", בהתכוונו ליו"ר הראל יאיר המבורגר. בין הראל וקבוצת אריסון יש היסטוריה של שותפויות עסקיות. הראל השקיעה כבר ב־2009 כ־200 מיליון שקל ברכישת 9% ממניות שיכון ובינוי נדל"ן, חברה־בת של שיכון ובינוי בתחום המגורים. באפריל 2012 רכשה הראל 20% ממניות איי.די.או תמורת 70 מיליון שקל. בנוסף הלוותה הראל 500 מיליון שקל לקבוצת אריסון לפני שנה, למיחזור חוב.

מהראל נמסר כי "החלטת החברה התקבלה משום שהעסקה טובה מאוד לעמיתי הראל, שייהנו מרווח של מאות מיליוני שקלים. להראל לא היה הסכם שליטה עם שיכון ובינוי והחלטתה נבעה מאסטרטגיית ההשקעות שלפיה פועלים תמיד לטובת העמיתים". בהראל הדגישו כי ימשיכו לראות בחברות של אריסון שותפים אסטרטגיים, ושבמסגרת זו הראל היא מלווה אסטרטגית ומובילה של מאות מיליוני שקלים לחברות האחזקה, החברות־הבנות, החברות התפעוליות, ופרויקטים שונים שבבעלות קבוצת אריסון בתחומי התשתיות והנדל"ן. ככל הידוע רשמה הראל רווח של 200 מיליון שקל על המניות שמכרה.

הבת שווה פי 4 מהאם

עיקר פעילותה של איי.די.או הוא בגרמניה. החברה־הבת שלה איי.די.או פרופרטיז מרכזת את פעילותה בברלין, ומניותיה נסחרות בפרנקפורט, שם הגיע שווי השוק שלה ל־1.73 מיליארד יורו – פי ארבעה מהחברה־האם. איי.די.או מחזיקה בפורטפוליו של כ־20 אלף דירות בברלין.

הפער בשווי בין חברת האחזקות שנסחרת בישראל לבין השווי של החברה־הבת הנסחרת בגרמניה הוא אחת הסיבות לביקורת קשה שמוטחת בשיכון ובינוי ובמנכ"ל איי.די.או שלמה זוהר, על הנפקת החברה־הבת שבה מחזיקה איי.די.או ב־30% מהמניות. בין בעלי המניות באיי.די.או קיימת אכזבה מכך שהחברה הבת הונפקה בשווי נמוך יחסית ומניותיה בפרנקפורט זינקו בחדות בשנה האחרונה, המניות של איי.די.או הנסחרת בישראל עלו הרבה פחות.

משפחת דיין, שפעילה כבר שנים בתחום הנדל"ן בגרמניה בכלל ובברלין בפרט, רכשה את מניות איי.די.או באמצעות חברת Dune – חברה פרטית הרשומה בלוקסמבורג שבשליטת משה דיין – יחד עם גורמים נוספים, לפי מחיר הגבוה בכ־7% ממחיר הצעת הרכש של שיכון ובינוי. שיכון ובינוי אמנם מחזיקה ב־40.1%, אבל אפולו היא קרן עצומה שמנהלת 232 מיליארד דולר, כך שלאריסון יהיה קשה להתמודד עם השאיפות שלה.

המשפחה חתמה ביולי על עסקה לרכישת חברת מלונות אפריקה ישראל מידי אפריקה ישראל וקבוצת נץ תמורת כ־415 מיליון שקל. הצעד השלים עבורה השקעה של כ־950 מיליון שקל בתחום המלונאות בישראל בתוך חודשים ספורים.

שלמה זוהר מנכ"ל איי.די.או, צילום: אלכס קוילמוסקי שלמה זוהר מנכ"ל איי.די.או | צילום: אלכס קוילמוסקי שלמה זוהר מנכ"ל איי.די.או, צילום: אלכס קוילמוסקי

תגיות