אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
האוצר רוצה לגנוז את פיילוט ההדממה: "לא חוסך כסף" צילום: אוראל כהן

בלעדי לכלכליסט

האוצר רוצה לגנוז את פיילוט ההדממה: "לא חוסך כסף"

הפיילוט כלל יציאה של עובדי משרד הכלכלה לחופשה מרוכזת באוגוסט במימון חלקי של המדינה. כעת בהסתדרות ובנציבות דורשים דווקא להרחיבו

30.08.2017, 07:42 | אדריאן פילוט
המדינה רוצה להפסיק בשנה הבאה את פיילוט ההדממה במשרד הכלכלה ולא להרחיבו ליתר משרדי הממשלה - כך נודע ל"כלכליסט". התוכנית שהחלה לפני שלוש שנים - במסגרתה עובדי משרד הכלכלה יוצאים לחופשה מרוכזת וכפוייה של שבועיים בסוף אוגוסט והמדינה מממנת שלושה מתוך 10 ימי החופשה שלהם - נמצאה ככזאת שלא חוסכת לקופת המדינה.

המתנגדים להרחבת הפיילוט הם אגפי השכר והתקציבים במשרד האוצר. בתחילת החודש שיגר סגן הממונה על השכר יוסי כהן מכתב למשרד הכלכלה ולהסתדרות ובו הודיע על עמדתו. באוצר מסבירים כי אין כל הצדקה למימון שלושה ימי חופשה, שכן עובדי המדינה כבר נהנים ממספר ימי חופשה חריג לעומת המגזר הפרטי. עם זאת, באוצר אומרים כי הם מוכנים לתת לעובדים יום חופשה אחד, בתנאי שתשעת הימים הנותרים של ההדממה יהיו על חשבון המועסק.

הממונה על השכר ערן יעקב. "איפה ואיפה", צילום: אוראל כהן הממונה על השכר ערן יעקב. "איפה ואיפה" | צילום: אוראל כהן הממונה על השכר ערן יעקב. "איפה ואיפה", צילום: אוראל כהן

באוצר מסבירים כי הטבה של שלושה ימי חופשה יוצרת מצב של איפה ואיפה, שכן ישנם משרדים שלא ניתן להדמים. הדוגמה הבולטת היא משרד החינוך, שבשבועיים האחרונים של הקיץ עמוס בהכנות לקראת שנת הלימודים. כך גם עובדי מערכת הבריאות, משרד הביטחון והמשרד לביטחון פנים — שעבודתם דרושה לאורך כל השנה. החשש באוצר הוא כי עובדי המשרדים שלא יכולים לצאת להדממה ידרשו בעתיד פיצוי דוגמת תוספת ימי חופשה במהלך השנה.

המטרה בפיילוט ההדממה הייתה לחסוך בהוצאות קבועות כגון חשמל, טלפון, ניקיון וביטחון בתקופה בה תפוקת העבודה יורדת. בתקופה זאת עובדים רבים לוקחים חופש, אחרים מביאים למשרד ילדים קטנים, וחלקם לוקחים ימי מחלה. במשרד הכלכלה הוציאו בעבר דו"ח בו הודיעו כי הם מרוצים מאוד מהפיילוט וכי אכן נחסכו כספים, אך במשרד האוצר טוענים כי הנחות היסוד שגויות.

לפי נתוני הפיילוט, ב־2015 נהנו מהתוכנית 600 עובדי משרד הכלכלה בבניין ג'נרי בירושלים, וב־2016 התוכנית הורחבה ל־1,170 עובדי המשרד (כולל עובדי מחוזות). עם הרחבת התוכנית ב־2016 נהנו ממנה גם אגפים של משרד העבודה והרווחה שהיו שייכים קודם לכן למשרד הכלכלה ודרשו להנות מההטבה. עוד עולה מהנתונים כי עלות יום חופשה לעובד משרד הכלכלה עומדת על 420 שקל. בסך הכל, ב־2016 עלתה התוכנית למדינה כ־1.5 מיליון שקל. אם התוכנית היתה מתרחבת ל־66 אלף עובדי המדינה, לא כולל אנשי מערכות הביטחון והבריאות, ההטבה היתה עולה למדינה כ־83 מיליון שקל בכל קיץ.

הסתדרות עובדי המדינה מתנגדת להפסקת הפיילוט, והיא מנהלת בימים אלה משא ומתן בנושא מול האוצר. "מתנהל משא ומתן מתוך כוונה לשותפות בחיסכון שיהיה כתוצאה מההדממה", מסרו בהסתדרות. "לצד העובדה שהמעסיק חוסך בעליות התפעול, העובדים נדרשים לצאת לחופשה מחייבת בתקופה של חוסר נוחות וייקור הוצאות החופשה. הסתדרות עובדי המדינה תפעל לכך שהעובדים ייהנו מחלק מהחיסכון".

גם נציבות שירות המדינה שוקלת כעת את עמדתה בנושא. "ממלא מקום נציב שירות המדינה אהוד פראוור ביקש שיבוצע סקר על מנת לבחון את רצונם של עובדי המדינה בטרם הנציבות תגבש את עמדתה בנושא", נמסר מהנציבות.

תגיות