אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מבצע הארנונה הניב לרשויות 55 מיליון שקל בתוך 3 חודשים צילום: דוברות הכנסת

בלעדי לכלכליסט

מבצע הארנונה הניב לרשויות 55 מיליון שקל בתוך 3 חודשים

במהלך שיזם השר דרעי היעד לגביית הארנונה עמד על 100 מיליון שקל — בהשוואה להיקף חובות כולל של 30 מיליארד שקל לרשויות. חייבי הארנונה בירושלים תרמו 36.7 מיליון שקל למבצע שעומד בציפיות של משרד הפנים ויסתיים בעוד 3 חודשים

03.09.2017, 08:11 | עמרי מילמן

מבצע ההנחות בארנונה שיזם שר הפנים אריה דרעי והחל בתחילת יוני האחרון הביא לגבייה של 55 מיליון שקל עד כה, כך נודע ל"כלכליסט". יעד הגבייה שהציב משרד הפנים למבצע שיסתיים בעוד שלושה חודשים עומד על 100 מיליון שקל, בעוד שהיקף החובות הכולל לרשויות עומד על 30 מיליארד שקל. 

קראו עוד בכלכליסט

עיקר הגבייה במבצע, כך עולה מהנתונים, מקורו בעיריית ירושלים, עם 36.7 מיליון שקל, שגם סוחבת על גבה את החוב הכולל הגבוה ביותר. החוב הכולל של תושבי ירושלים לעירייה עומד על 5.5 מיליארד שקל, אולם מתוכו 4.1 מיליארד שקל הוגדרו כחובות מסופקים.

ההנחות שניתנו עד כה במסגרת המבצע הסתכמו ב־33 מיליון שקל. המבצע קובע כי רשויות יוכלו להפחית לתושביהן מחצית מחוב הארנונה אם ישלמו את כל החוב שצברו בארנונה עד 2014 בתשלום אחד עד ל־30 בנובמבר 2017. תושבים שיסדירו תשלום ב־12–24 תשלומים עד לסוף נובמבר יקבלו הנחה של 45% מהסכום (בתנאי שהתשלומים יתבצעו באמצעות הוראה שלא ניתן לבטל מול הבנק). כדי לזכות בהנחה המשמעותית על תושב שצבר חוב להסדיר לפני כן את מלוא תשלום הארנונה עבור שנים 2015–2016.

עוד עולה מהנתונים שהגיעו לידי "כלכליסט" שהיקף חייבי הארנונה שלקחו חלק במבצע עמד על 2,981 איש, כמחציתם - 1,426 נישומים - מירושלים. במקום השני מבחינת היקף ניצול המבצע נמצאת נצרת עילית שבה נגבה סכום של 1.2 מיליון שקל מ־55 איש. בנתניה אמנם 247 נישומים נכנסו למבצע, אולם מהם נגבו רק 997 אלף שקל.

החובות ליותר מ־140 הרשויות שהצטרפו למבצע עומדים בשלב זה על 20 מיליארד שקל. מתוכם 13 מיליארד שקל חובות מסופקים שלא צפויים להיגבות מבחינת הרשויות. חלק ניכר מהרשויות עם החובות הגדולים לא הצטרפו למבצע. כך, למשל, אחרי ירושלים, הערים עם החובות הגדולים ביותר הן תל אביב עם 2.94 מיליארד שקל וחיפה עם 2.47 מיליארד שקל. בעוד תל אביב לא הצטרפה למבצע בטענה כי יש מספיק מנגנוני הנחה בעיר ו"אין זה הוגן לתת פרס (הנחה) למי שבחרו להשתמט ולא לשלם את הארנונה כפי שעשו רוב רובם של תושבי העיר (96%) ששילמו באופן מלא ובמועד", חיפה הצטרפה למבצע בחודש יולי וגבתה עד כה 595 אלף שקל.

גם ראשון לציון, שאצלה נצברו חובות של 680 מיליון שקל, לא הצטרפה עד כה. עיר נוספת שבולטת בהיעדרה מהמבצע היא נצרת שלמרות גודלה הקטן יחסית, נצברו בקרב תושביה חובות של 900 מיליון שקל. במשרד הפנים מעריכים כי שלושת החודשים שנותרו למבצע, שעומד בציפיותיהם, יכפילו את הגבייה. לדברי מנכ"ל המשרד מרדכי כהן, "סימנו כיעד 100 מיליון שקל. אנו מאמינים שזה יעד ריאלי". מה שעשוי להגדיל את הגבייה אלה תשדירי פרסומות שיוציא בקרוב המשרד יחד עם מודעות הקוראות לחייבים להגיע ולהסדיר את חובם.

ההיקף הכולל של החובות לרשויות (כולל הרשויות שלא הצטרפו למבצע) עומד על 30 מיליארד שקל, כאשר מתוכם כ־20 מיליארד שקל הוגדרו על ידי הרשויות כחובות מסופקים שלא ייגבו, 3.7 מיליארד שקל הם חובות שנצברו מארנונה למגורים ו־6.3 מיליארד שקל הם חובות של עסקים שנצברו לאורך השנים. שר הפנים אריה דרעי אמר כי "זהו מבצע חשוב מאוד משום שאנחנו מאפשרים לתושבי הרשויות לסלק את חובם בתנאים טובים ולהתחיל את השנה החדשה ללא חובות ארנונה".

תגיות