אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
צמיחה מתונה: האינפלציה והריבית לא יעלו משמעותית צילום: שאטרסטוק

הוועידה הלאומית

צמיחה מתונה: האינפלציה והריבית לא יעלו משמעותית

כך ישפיעו המהפכה הטכנולוגית, ההאטה בכלכלת סין, המסחר המקוון והנפט על תהליכים גלובליים

03.09.2017, 08:12 | יאיר שני

לכו אחורה בזמן לשנת 2008. משבר פיננסי גדול שטף את הכלכלות הריאליות ואת השווקים הפיננסיים. כדי לחלץ את העולם מכאוס כלכלי ולהשיבו למסלול תקין של צמיחה כלכלית, בנקים מרכזיים מובילים (הפד האמריקאי, הבנק המרכזיים של אירופה ויפן) הפעילו מדיניות מוניטרית מרחיבה בצורה קיצונית, שנמשכת עד היום. להזכיר — כבר עברו תשע שנים. למרות כל הפעולות הצמיחה המהירה מבוששת לחזור, ומדדי המחירים עולים בשיעור מתון.

הבנק המרכזי האמריקאי הציג בשנים האחרונות תחזיות לחזרה לצמיחה מהירה שתתגלגל לעלייה משמעותית במדד המחירים, ומכאן להעלאת ריבית משמעותית. אבל בפועל זה לא קורה כבר תקופה ארוכה. האם מדובר בשינוי זמני או בתופעה שתלווה אותנו לעוד שנים ארוכות?

ילן. בפועל עוד לא העלתה את הריבית בצורה משמעותית, צילום: אי פי איי ילן. בפועל עוד לא העלתה את הריבית בצורה משמעותית | צילום: אי פי איי ילן. בפועל עוד לא העלתה את הריבית בצורה משמעותית, צילום: אי פי איי

1. סין — מדינה זו עוברת תהליך אבולוציוני של קיטון בשיעורי הצמיחה. תהליך זה מאפיין כלכלות גדולות שבהדרגה ממצות את פוטנציאל הצמיחה המהיר. שיעור הצמיחה בסין הולך ויורד עם השנים ולכך השפעה מהותית על פוטנציאל הצמיחה העולמית. קיטון בשיעור הצמיחה של הכלכלה הסינית מקטין את שיעורי הצמיחה של שאר העולם על רקע גידול בשיעור נמוך יותר בביקושים מצד הכלכלה הסינית. המשמעות היא ששיעורי הצמיחה של ארה"ב, מדינות אירופה ומדינות אחרות אינם יכולים לחזור לרמה הגבוהה שאפיינה אותם בעבר.

2. מסחר מקוון — לעלייתו המטאורית של המסחר המקוון ברמה הגלובלית והמקומית יש השפעות מהותיות על הכלכלה העולמית ועל אפשרויות שינוי במחירים של קמעונאים. המסחר המקוון הוביל לכך שקמעונאי, שמוכר מוצר שניתן לרוכשו בחו"ל, לא יכול לשנות מחיר של מוצר בלי להתייחס למחיר המוצר בכל נקודת מכירה קמעונאית גלובלית שמופיעה בעולם המקוון. תופעה זו לוחצת באופן קבוע על מחירי המוצרים הניתנים לרכישה בעולם המקוון ובכך תורמת לירידה בסביבת האינפלציה הגלובלית והמקומית. לדעתי, זוהי המהפכה המשמעותית ביותר שחווה העולם, וזאת משום שיש לה השפעות עקיפות משמעותיות על החלטות הריבית של בנקים מרכזיים. בנוסף, קיימת השפעה שלילית על שיעורי הצמיחה במדינות שאינן נחשבות "יצרניות זולות".

3. טכנולוגיה — בפן הכלכלי הטכנולוגיה מאיטה את הכלכלה דרך מנגנון התייעלות שלוחץ על שוק התעסוקה ובעיקר על עובדים בלתי מיומנים. במישור הכלכלי־פיננסי המהפכה הטכנולוגית מפעילה לחץ על סביבת המחירים בעולם, ובכך תורמת אף היא להתמתנות בסביבת האינפלציה הגלובלית והמקומית.

4. נפט — התפתחות מואצת של אנרגיה אלטרנטיבית, עודף היצע עולמי גבוה והפיכתה של ארה"ב ליצואנית נפט מסמנים כי מחיר הנפט לא יוכל לעלות בצורה משמעותית בעתיד. השפעה זו תגרום אף היא לסביבת אינפלציה מתונה.

לסיכום, המהפכה הטכנולוגית, הירידה ההדרגתית בשיעור הצמיחה של סין, המהפכה הדרמטית של המסחר המקוון וההתפתחויות בנפט יבואו לידי ביטוי בשיעורי צמיחה חיוביים אך מתונים בכלכלה העולמית והמקומית ובסביבת אינפלציה נמוכה. מגמות אלו לא יאפשרו לבנקים המרכזיים להעלות את הריבית בצורה משמעותית בעתיד.

למצב דברים זה יש משמעויות גדולות בתיאום ציפיות של המשקיעים לגבי תשואות פוטנציאליות שניתן להשיג בשווקים הפיננסיים מחד ולגבי אופי הסיכונים הפיננסיים ועוצמתם מאידך.

הכותב הוא מנכ"ל סיגמא בית השקעות

תגיות