אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
השביתה בכלל הובילה לחודש ראשון של יציאת כספים מקרן הפנסיה צילום: ועד עובדי כלל

השביתה בכלל הובילה לחודש ראשון של יציאת כספים מקרן הפנסיה

קרנות הפנסיה של אלטשולר שחם והלמן אלדובי סודקות את ההגמוניה של קרנות הפנסיה הגדולות. השתיים בלטו בגיוסים שלהן ממתחרים מתחילת השנה. אלטשולר שחם אף גייסה סכום המהווה שליש מסך נכסיה - שיעור ההעברות הגבוה בענף

05.09.2017, 11:29 | רחלי בינדמן

השביתה של עובדי כלל ביטוח ביוני האחרון הביאה את קרן הפנסיה של חברת הביטוח לראשונה אי פעם לצבירה שלילית. הקרן הציגה ביולי צבירת כספים נטו שלילית של 31 מיליון שקל - הכוללת הפקדות שוטפות וחדשות של כספים פחות משיכות של כספים של פורשים והעברות בין גופים מתחרים.

קראו עוד בכלכליסט

בנוסף, ביולי נרשמה העברה שלילית חריגה למתחרים בגובה של 428 מיליון שקל, שיצאו מקרן הפנסיה של כלל לקרנות פנסיה מתחרות. בחודשים קודמים יציאת הכספים היתה נמוכה יותר, ועמדה על 130—140 מיליון שקל בחודש. בנוסף, ביוני רואים לפתע העברת כספים חיובית של 30 מיליון שקל מהמתחרים לכלל.

הכספים הועברו באיחור - והניוד השלילי הוכפל

מבדיקת "כלכליסט" עולה כי הסיבה העיקרית לכך שקרן הפנסיה של כלל חוותה יציאת כספים מסיבית כל כך ביולי למתחרים שלה, שהביאו אותה לצבירה שלילית, היא השביתה של עובדי כלל ביטוח. השביתה בחברה ארכה שבועיים, והחלה בעקבות פיצוץ המשא ומתן להסכם קיבוצי (שמאז כבר נחתם). השביתה מנעה מכלל, שאותה מנהל איזי כהן, לבצע ניודים של לקוחות שביקשו לעזוב את קרן הפנסיה שלה מצד אחד, ולא אפשרה לחברה להפעיל את מערך השימור שלה כדי למנוע נטישת לקוחות מצד שני. הדבר הוביל לכך שבחודש העוקב – יולי - הכספים שהעברתם נדחתה עברו באיחור, כך שנרשם ניוד שלילי בהיקף כפול מהרגיל.

חוסכים לטווח ארוך חוסכים לטווח ארוך חוסכים לטווח ארוך

כלל חווה השנה יציאת כספים לטובת קרנות מתחרות, על רקע התשואות החלשות שלה ב־2016. מאז רשמו התשואות שלה שיפור. הגורם השני שהביא ליציאת הכספים הגבוהה למתחרים הוא תולדה של רפורמת איחוד החשבונות של רשות שוק ההון. במסגרת הרפורמה, בשנה החולפת (ביישום שמתבצע בכמה פעימות) נדרשות קרנות הפנסיה להעביר אליהן כספים רדומים של לקוחותיהן בקרנות פנסיה אחרות, ולהפך. המטרה היא לאחד את חשבונות הפנסיה של החוסכים לחשבון פעיל אחד ולמנוע מצב שלחוסך יש כמה חשבונות פנסיה שחלקם לא פעילים, ולכן סופגים דמי ניהול גבוהים.

מתברר שחלק מהגופים ביקשו להקדים את יישום הפעימות שלהם לחודשים קודמים בעוד שכלל לא ביקשה זאת, ולכן כ־150 מיליון שקל מיציאת הכספים למתחרים החודש הם תולדה של הרפורמה שבה חשבונות לא פעילים בכלל אוחדו עם חשבונות פעילים בקרנות מתחרות.

אלטשולר שחם שלישית - אחרי מגדל והפניקס

אם מסתכלים על תמונת הניודים בפנסיה מתחילת השנה ועד סוף יולי, מתגלה תמונת מצב מרשימה. קרן הפנסיה הקטנה של בית ההשקעות אלטשולר שחם, המנהלת 1.4 מיליארד שקל בלבד, רשמה העברות חיוביות ממתחרים בגובה של 469 מיליון שקל, המהווים 33.51% מסך הנכסים שלה. מעבר לכך שמדובר בהיקף ההעברות השלישי בגובהו בכל הענף אחרי הראל והפניקס – העובדה שמדובר בקרן פנסיה קטנה מאוד, שמגייסת ממתחרים סכום כה גבוה, היא בבחינת ניצני הצלחה לשבירת ההגמוניה של קרנות הפנסיה הגדולות.

כלל נכנסה למינוס כלל נכנסה למינוס כלל נכנסה למינוס

הראל היא שיאנית ההעברות החיוביות - 525 מיליון שקל

לשם השוואה, בקרן שרשמה את ההעברות החיוביות בסכום הגבוה ביותר מתחילת השנה – הראל, עם היקף של 525 מיליון שקל - מדובר ב־1.08% בלבד מסך הנכסים שלה. עוד קרן שבלטה לטובה היא קרן הפנסיה הקטנה של בית ההשקעות הלמן־אלדובי, המנהלת פחות מחצי מיליארד שקל, שזכתה ביחד עם קרן הפנסיה של מיטב דש, שמוזגה עם פעילות הפנסיה של איילון, ברפורמת פנסיית ברירת המחדל של משרד האוצר. במסגרת הרפורמה הקרן מתחייבת לגבות דמי ניהול נמוכים מאוד מהמצטרפים. הקרן של הלמן־אלדובי רשמה העברות חיוביות של 31 מיליון שקל מתחילת השנה ממתחרים, וצבירה נטו של 87 מיליון שקל, המהווים כמעט 20% מסך נכסיה.

קרן הפנסיה של מגדל - מקפת, שהיא השנייה בגודלה בענף בהיקף הכספים המנוהלים (אחרי מבטחים של מנורה), בלטה לרעה. הקרן מתמודדת עם נטישת כספים לטובת מתחרים בהיקף של 1.2 מיליארד שקל מתחילת השנה. בשנה החולפת החלו חברות ביטוחי החיים הגדולות בישראל, ובכללן כלל ביטוח ומגדל, לשווק יותר ביטוחי מנהלים על חשבון קרנות הפנסיה שלהן, ולמקד פחות מאמצי שימור לטובת אותן קרנות, מכיוון שדמי הניהול בהן נמוכים מאוד ולא מצדיקים מבחינת החברות תשלום עמלות גבוהות עבור הסוכנים והמשווקים.

תגיות