אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
תביעת הפטנטים נגד ורינט ואביליטי מתחדשת: חוקרים מהטכניון דורשים חשיפת הכנסות צילום: אוראל כהן

תביעת הפטנטים נגד ורינט ואביליטי מתחדשת: חוקרים מהטכניון דורשים חשיפת הכנסות

לאחר שרשם הפטנטים דחה טענות נגד כשירות הפטנט - העוסק בתחום ההצפנה - טוען הקריפטולוג ד"ר ברקן כי ורינט ואביליטי עושות שימוש אסור בפטנט שרשם יחד עם עמיתו מהטכניון. תביעה קודמת בארה"ב בוטלה בניסיון להשגת פשרה - ורינט ניסתה לעקוף את התובעים באמצעות תביעה לרשם הפטנטים נגד כשרות הפטנט

05.09.2017, 18:05 | דרור רייך

תביעה שהתגלגלה לבית המשפט המחוזי בלוד חושפת חלק קטן מהתעשייה הסודית של ציתות לטלפונים סלולריים. שני חוקרים מהטכניון דורשים מאביליטי ומורינט (באמצעות רונטל יישומים הנדסיים - חברה־בת של ורינט מערכות בישראל) לחשוף את הכנסותיהן משימוש בפטנט אשר לטענת החוקרים שנגנב מהם. 

קראו עוד בכלכליסט

ד"ר אלעד ברקן, שעוסק בקריפטולוגיה (מדעי ההצפנה), עלה לכותרות בספטמבר 2003. אז הצליח, ביחד עם פרופ' אלי ביהם, לבצע האזנה לתקשורת מוצפנת של טלפונים סלולריים בתקן GSM הנפוץ בעולם. ד"ר ברקן רשם פטנטים להגנה על אמצאתו (חוק הפטנטים נוקט במונח "אמצאה") בישראל, באירופה ובארה"ב. הוא אף ייצר ומכר מוצרים בהתאם לפטנט, באישור משרד הביטחון, תחת חברה בשם קיסי תוכנה. ורינט היתה אחת מלקוחותיו, כשרכשה מוצרים שיוצרו לפי הפטנט, לשילוב במוצרי ההאזנה שמכרה במסגרת החטיבה הביטחונית שלה.

ברקן טוען בכתב התביעה שבשלב מסוים החליטה ורינט להפסיק לרכוש את המוצרים מהממציא והחלה לייצרם בעצמה, תוך הפרת הפטנט. ברקן ניסה לעצור את ההפרה באמצעות מכתבי התראה ותביעה כנגד ורינט בארה"ב, בגין הפרת הפטנטים. הגשת התביעה הובילה לפתיחת משא ומתן בין הצדדים, שבמסגרתו נמשכה התביעה.

אך המשא ומתן לא הוביל להסכם, ובמהלכו מיהרה ורינט להגיש בקשה לביטול הפטנט הישראלי באמצעות רונטל. ורינט קיוותה שתוכל להביא לחיסול התביעה נגדה אם תגרום לביטול הפטנט.

רונטל קיוותה כי בשל מה שמוגדר טעות משרדית בדמות אי תשלום אגרת חידוש פטנט 671 מיוני 2005 עד אפריל 2011, תוכל לחמוק מתשלום. ואכן, בית המשפט המחוזי עיכב את הדיון בתביעת הפרת הפטנט עד להכרעת סגנית רשם הפטנטים בבקשת הביטול. ההליך היה ארוך ומורכב, ולפני כמה ימים החליטה סגנית רשם הפטנטים לדחות את כל הטענות נגד כשירות הפטנט. כעת ההליך במחוזי צפוי להתחדש.

החלטת סגנית הרשם - ובהתאם התביעה שהוגשה למחוזי - יוצרות בעיה קשה לוורינט, שכן הפטנט קשור לתחום שבו היא מוכרת זה זמן רב מוצרים הנטענים כמפרי פטנט. היקף הפעילות המדויק שלה בתחום לא ידוע, אך הוא מהווה חלק ניכר מפעילות החטיבה הביטחונית שלה.

באחרונה פורסם כי ורינט מנסה למכור את החטיבה הביטחונית שלה, שמוערכת בשווי של כחצי מיליארד דולר. ייתכן שלאור התביעה המשמעותית ורינט תתקשה למכור אותה.

ורינט אינה החברה היחידה שמואשמת בהפרת הפטנט של ברקן. במקביל לתביעה נגדה מתנהלת תביעה גם נגד חברת אביליטי ומנהליה, אנטולי חורגין ואלכסנדר אאורבסקי. אביליטי עוסקת אף היא בייצור ומכירת מוצרים להאזנה ופיענוח שיחות מוצפנות ברשתות סלולריות, לרבות רשת ה־GSM.

גם התביעה בגין הפרת הפטנט נגד אביליטי עוכבה עד להכרעת סגנית רשם הפטנטים. לאור ההחלטה הדוחה את בקשת ביטול הפטנט, גם כאן התביעה צפויה להתחיל להתברר שוב בהקדם. ד"ר ברקן מיוצג על ידי עוה"ד ריצ'רד לוטי ושרית ארז ממשרד לוטי ושות'.

"מדובר בטקטיקה טובה לבעל פטנט – לנסות לתבוע מקרה של הפרת פטנט בישראל לפני שתנסה לתבוע על זה בארה"ב", מסביר ג'ו וויס, שותף וראש מחלקת הפטנטים במשרד אייל ברסלר ושות'. "אם בעל הפטנט מצליח בתביעה בישראל, זה מקטין את הסיכונים בתביעה דומה בארה"ב - שם המחירים גבוהים פי עשרה ונקובים בדולרים. מה שמעלה את ההימור של שני הצדדים".

דן בודנר מנכל ורינט, צילום: אוראל כהן דן בודנר מנכל ורינט | צילום: אוראל כהן דן בודנר מנכל ורינט, צילום: אוראל כהן

תגיות