אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
רוברט שילר: "הביטקוין הוא דוגמה חיה אופטימלית לבועה" צילום: בלומברג

רוברט שילר: "הביטקוין הוא דוגמה חיה אופטימלית לבועה"

חתן פרס נובל לכלכלה שהתפרסם בזכות מחקריו על בועות מחירים כינה את ההתלהבות מהמטבע הווירטואלי "לא רציונלית". לאחר שאסרה שלשום על הנפקות מטבע וירטואלי (ICO) ממשלת סין מתכננת צעדים נוספים להידוק הפיקוח עליהם

06.09.2017, 08:38 | שירות כלכליסט

חתן פרס נובל לכלכלה רוברט שילר הגדיר שלשום את המטבע הווירטואלי ביטקוין כ"דוגמה הנוכחית הטובה ביותר לבועה ספקולטיבית והתלהבות לא רציונלית". שילר, פרופסור לכלכלה באוניברסיטת ייל שנודע בתור אחד מהחוקרים המובילים בעולם של בועות מחירים, התראיין לאתר האינטרנט Quarz והסביר שהיבט מרכזי בנסיקת שער הביטקוין בחודשים האחרונים הוא הסיפור שמאחורי המטבע.

קראו עוד בכלכליסט

"זה מתחיל מסאטושי נאקמוטו, הדמות המסתורית שהמציאה את המטבע ואף אחד לא בטוח אם היא אמיתית", אמר שילר. "ואז יש את העניין של טכנולוגיית הבלוקצ'יין והשקיפות והממשלות שלא מצליחות להתמודד עם החידוש. יש לביטקוין את הניחוח האנטי ממסדי שמאוד פופולרי כיום".

ביטקוין, צילום: גטי אימג ביטקוין | צילום: גטי אימג'ס ביטקוין, צילום: גטי אימג

בלילה שבין שני לשלישי צנח מחיר הביטקוין ב־10% עד ל־4,082 דולר. המגמה השלילית בשער המטבע הווירטואלי המוביל החלה בעקבות איסור שהטילה סין שלשום על תושבים וארגונים לגיוס כספים באמצעות הנפקות מטבע וירטואלי (ICO). אתמול התברר כי מדובר רק בצעד ראשון בהידוק הרגולציה על מטבעות וירטואליים, כך דיווחה סוכנות הידיעות הפיננסיות הסינית איסאי. ההודעה של ממשלת סין על הוצאת הנפקות המטבעות הווירטואליים מחוץ לחוק הביאה למחיקה של 2.32 מיליארד דולר בשערי המטבעות הווירטואלים ברחבי העולם. 2.16 מיליארד דולר מהסכום שנמחק גוייס מתחילת השנה בהנפקות מטבע וירטואלי. לפי האתר HyperChain הצניחה בשערי המטבעות הווירטואליים הגיעה בעקבות משיכת השקעות בהיקף של יותר מ־30 מיליארד דולר לאחר הודעת הממשלה הסינית.

חברות בסין התקשו להתאים עצמן לתקנה החדשה. מיד לאחר ההודעה הפסיקו את פעילותן פלטפורמות סיניות להנפקות מטבע ראשוניות, בהן ICOage ו־ICOinfo, והחלו בהחזרת כספם של הלקוחות. פלטפורמה סינית נוספת למסחר במטבעות וירטואלים, Binance פרסמה הודעה בה נכתב כי "האתר עובד סביב השעון למציאת פתרון שימלא אחר ההוראות החדשות של הרגולציה הסינית".

הנפקות מטבע ראשוניות מאפשרות לגייס סכומים גדולים במהירות באמצעות יצירה ומכירה של "ז'יטונים" דיגיטליים, זאת תחת רגולציה מועטה או ללא רגולציה בכלל. על כן, ה־ICO נתפסות כאיום על יציבות השוק הפיננסי בסין, זאת על רקע ניסיון הרשויות לפקח על ערוצי מימון שאינם חלק ממערכת הבנקאות המסורתית.

בדצמבר 2016 החלה בייג'ינג להקשיח את מדיניותה כלפי השקעות שביצעו גופים סיניים מחוץ למדינה, בעיקר בתחומי הבידור והנדל"ן. המדיניות הלא רשמית הגבילה השקעות ורכישות של מעל ל־10 מיליארד דולר, השקעות פרטיות שביצעו חברות סיניות והשקעות בהן המשקיע הסיני קיבל פחות מ־10% ממניות החברה המושקעת. ואכן, ההשקעות מחוץ למדינה צנחו ב־44.3% בשבעת החודשים הראשונים של השנה לעומת התקופה המקבילה בשנה שלפני כן.

פרשנות: הדרך להרוויח מהביטקוין בלי להסתכן

 

השבוע החליט רגולטור הפיננסים של סין להוציא אל מחוץ לחוק את הנפקות המטבעות הווירטואליים שנודעו בקיצור כ־ICOs. בסין חוששים שההנפקות, שבמסגרתן חברות מחלקות מטבע וירטואלי שהן מנפיקות בתמורה להשקעה בהן, היא עוד דרך להונות את המשקיעים.

הפתרון של קרנות גידור לסכנות שבהנפקת מטבע וירטואלי היא השקעה במגוון מטבעות והנפקות כדי להבטיח פיזור של הסיכון. לפי חברת המחקר אוטונומוס, בסוף אוגוסט היו 55 קרנות גידור שנקטו באסטרטגיה הזו. קרנות הגידור אמנם מקבלות את דמי הניהול שלהן בכל מקרה, אבל גם הן יספגו הפסדים כבדים אם הענף החדש של הנפקות המטבע הווירטואלי יתמוטט. אם אתם חוששים ששוק המטבעות הווירטואליים הוא בועתי מדי, אז הזדמנות טובה יותר נמצאת בהשקעה בחברות שכורות את המטבעות.

כדי לעשות זאת, חברות הכרייה קונות מעבדים משוכללים שמנפקים ללא הרף שורות קוד, שחלקן יהפכו בסופו של דבר למטבעות וירטואליים. החשמל הוא ההוצאה העיקרית שלהן, ובסין החשמל זול. ביוני העריך הבנק הקנדי RBC כי עלות החשמל של מכרות הביטקוין שקולה ל־10% מההכנסות מהמטבע, שהיה שווה אז 2,700 דולר לעומת יותר מ־4,000 דולר כיום.

עם זאת, למכרות יש הוצאות נוספות, בעיקר על ציוד מחשבים, שמצרות את שולי הרווח. הכורות מפסידות אם שער החליפין של הביטקוין יורד בחדות. אם הוא מזנק הן רווחיות יותר, ויכולות להשקיע בקניית שבבים משוכללים יותר. בדו"ח הרבעוני האחרון שלה ציינה יצרנית השבבים AMD את חברות כריית הביטקוין כאחד ממנועי הצמיחה של הכנסותיה, כשהיא דיווחה על הרווח התפעולי הראשון שלה זה כבר. להחזיק בחנות אתים היא לרוב הדרך הטובה ביותר להרוויח מבהלה לזהב.

 

פייננשל טיימס

תגיות

7 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

7.
למגיב מס' 3
הדבר היחיד שנותן כח למטבע, וירטואלי או ממשלתי, זה אמון הציבור בו. שום ממשלה בעולם לא יכולה להחזיק ערך של מטבע אם הציבור נכנס לבהלה. ראה תקופת היפר האינפלציה בישראל בשנות ה-80, וראה מה קורה היום בונצואלה. גם שם יש "מדינה, עצמה כלכלית" ועוד ממבו ג'מבו. בקיצור - ככל שיותר אנשים ועסקים יאמינו בביטקוין, ערכו יגבר, יבואו אוליו יותר כורים, והוא יעקוף בסיבוב את מטבעות הפיאט למיניהם
נו באמת  |  07.09.17
6.
למגיב מס׳ 5 ולכולנו
צודק! אם לא שמתם לב, אז האדם מעניק מאז ומתמיד את הערך לדבר מה על-ידי אמונה שהוא בונה בדבר. קוראים לזה ״התקבלות״ - קבוצה של בני אדם מקבלת את העובדה שמשהו שווה בעיניהם משהו. מזהב, דרך ״מניה״, דרך שטרות כסף, שגעון המסחר בפרחי טוליפים בהולנד בזמנו, דגי הקוי ביפן כיום, ועד לביטקויין! אין חדש תחת השמש חברים. כך היה וכך יהיה. הביטקויין טוב באותה מידה כמו כל דוגמא כזאת אחרת - הוא שווה ערך אמונה כמו כל דבר אחר בעולם האנושי לפניו ואחריו, כל עוד מאמינים בערכו.
צליל ההתקבלות  |  07.09.17
5.
למגיב מספר 3
לא שונה בשום דבר מזהב, שאין לו פשוט שום ערך , לא יעיל ולא ישים לשום דבר, אף מדינה לא מגבה אותו, הערך שלו הוא מה שהאדם נותן, בטענה שתכשיטים מזהב שווים משהו יותר מתכשיטים מעץ, ובזה הביטקויין אינו שונה בכלום, כל עוד כולם יאמינו שהוא משמועותי, וישקיעו בו כסף, הוא יחזיק מעמד
ה  |  07.09.17
3.
לביטקויין אין שום ערך כלכלי מוחשי
מטבעות חוקיים בעולם אף הם נטולי ערך אילו לא עמדה מאחוריהן מדינה וממשלה עם כל העצמה הכלכלית שלה. מאחורי הביטקויין לא עומדת שום מדינה, שום עצמה כלכלית, שום אדם. הדבר היחיד שעומד מאחור הוא הבאזז התקשורתי ותאוות הבצע של המשקיעים שבסופו של יום גם יאבדו את כל כספם.
דה פרופיט  |  06.09.17
לכל התגובות