אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מנכ"ל אשדר: "הציבור מבין שההגרלות מחיר למשתכן לא מביאות אותו לדירה כ"כ מהר" צילום: צביקה טישלר

מנכ"ל אשדר: "הציבור מבין שההגרלות מחיר למשתכן לא מביאות אותו לדירה כ"כ מהר"

ארנון פרידמן אמר את הדברים בכנס בנושא דיור בו נשמעה ביקורת מצד יזמים וקבלנים על תוכנית הדגל של הממשלה; אורן הוד, מנכ"ל אפריקה ישראל מגורים: "הלקוחות ישלמו שכר דירה עוד 4 שנים לפחות"; מנהל רשות מקרקעי ישראל: "אנחנו עומדים נגד ההתקפות בעוז"

06.09.2017, 11:48 | דותן לוי

יזמים וקבלנים שהשתתפו היום (ד') בכנס דן אנד ברדסטריט השמיעו ביקורת נגד הממשלה המקדמת את תכנית מחיר למשתכן.

קראו עוד בכלכליסט

"אני חושב שהממשלה הזאת עושה מה שממשלות אחרות לא עשו במשך תקופה ארוכה", אמר ארנון פרידמן, מנכ"ל חברה אשדר, למנהל רשות מקרקעי ישראל עדיאל שמרון, אך מהר מאוד המחמאות הוחלפו בביקורת. "אל תצפו מהממשלה הזו להביא תוצאות מיידיות, בענף שלנו זה לוקח זמן רב. אנחנו מייחלים יציבות ונוצר פער בין מחירי הדירות לבין מה שהציבור מסוגל לשלם. מתקשרים אלינו כאלה שזכו בדירה לפני חודשיים ושואלים מה יש למכור ואין לנו מה לענות להם, אפילו עוד אין לנו תוכניות. הציבור כבר הבין שההגרלות האלה לא מביאות אותו לדירה כל כך מהר. הוא הבין שהסיכוי שלו לזכות בהגרלה במקום המגורים שלו בעיקר במרכז הארץ הוא נמוך והוא יכול למצוא את עצמו אחרי המתנה מאד ארוכה, כולל עם זכייה ביד שהוא לא מימש, חוזר לשוק".

מנכ"ל אפריקה ישראל מגורים, אורן הוד, אמר, "יש כאן משהו לא נורמלי ברמת ההתנהלות. לפי מסמכי המכרז במחיר למשתכן הקרקע יכולה להימסר לנו בתקופה של עד 18 חודשים. זה אומר שהלקוחות יקבלו את הדירות רק בעוד 4 שנים ואין לי מושג מה להגיד להם בזמן הזה. הם קמו בבוקר ויודעים שהם זכו בדירה והסיטואציה הזו יוצרת הטעיה לא נורמלית של הציבור. אף אחד לא מבין שהוא עומד להוציא כסף עוד 4 שנים על שכר דירה. המדינה פותרת כרגע מצוקה רק ל-15% מהשוק ומי שעושה את העסקאות הם אנשים שיש להם את הכסף לקנות דירה ולשלם שכר דירה וזה יתפוצץ בעוד שנתיים. אנחנו מוכרים לאנשים חלום שהולך ומתרחק".

עוד אמר הוד, כי "אנחנו רואים שהחודשים האלה מלווים בביקושים מאד חזקים. הקבלנים עושים חישובים וגם אנחנו, אנחנו קונים במקומות שיש בהם ביקושים וברגע שהם יתפרצו זה יוביל לאפקט שראינו אחרי שבוטלה תוכנית מע"מ אפס".

אורן הוד, מנכ"ל אפריקה מגורים ישראל. "הטעייה לא נורמלית של הציבור", צילום: ענר גרין אורן הוד, מנכ"ל אפריקה מגורים ישראל. "הטעייה לא נורמלית של הציבור" | צילום: ענר גרין אורן הוד, מנכ"ל אפריקה מגורים ישראל. "הטעייה לא נורמלית של הציבור", צילום: ענר גרין

"המחירים כל הזמן עולים והמדינה אומרת 'חכו'"

רונן יפו, מנכ"ל אלעד מגורים ישראל, אמר: "יש פערים אדירים בין ההיצע לביקוש, בין גדרה לחדרה המחירים רק עולים והמדינה אומרת 'חכו למחיר למשתכן'. צריך להגדיל את ההיצע הכללי בשוק, צריך לעשות דברים במקביל".

אודי שרביט מנכ"ל קבוצת תדהר, "עושים כאן ניסוי בלי לדעת מה יהיו התוצאות שלו. הכניסו עכשיו אלמנט פסיכולוגי בכך שהודיעו לאנשים שזכו בהגרלות המוקדמות. ימים יגידו אם הניסוי יצליח או שהחולה ימות בניסוי. בצד הביצוע המצב קטסטרופלי, שיטת מחיר למשתכן מקצינה את המצב של הקבלנים, אני רואה שם רווחיות מאד מאד נמוכה, היא חד ספרתית ואני לא מבין איך קבלן או יזם יכול להגיע לרווחיות ראויה במיוחד כשמעורבים בפרויקט גם יזם וגם קבלן. נקודה נוספת שחשוב לזכור היא שיש בעיה קשה במחיר למשתכן לתת מוצר איכותי עם שירות ראוי ללקוח".

ארנון פרידמן, מנכ"ל אשדר. "אנשים מתקשרים ואין לנו מה להגיד להם", צילום: צביקה טישלר ארנון פרידמן, מנכ"ל אשדר. "אנשים מתקשרים ואין לנו מה להגיד להם" | צילום: צביקה טישלר ארנון פרידמן, מנכ"ל אשדר. "אנשים מתקשרים ואין לנו מה להגיד להם", צילום: צביקה טישלר

דניאלה פז בעלים של פז כלכלה והנדסה, "המצוקה שקיימת אצל קבלנים היא הגדולה ביותר שראיתי ב-25 שנה, יש גידול משמעותי בהיקף התחלות הבנייה ומעט מאד קבלנים שפועלים. יש חוסר ודאות הפרויקטים מתארכים ויש הרבה עניין של מזל, מספיק שהקבלנים בעפולה לא היו מקבלים אישור ממכבי האש זה היה מעכב את הפרויקט ויכול להוביל להפסד".

שמרון: "אנחנו עומדים מול ההתקפות בעוז"

עדיאל שמרון מנהל רשות מקרקעי ישראל, ניסה להתמודד מול הטענות הרבות שהושמעו על ידי היזמים והקבלנים ואמר, "כל מי שמאשים שמחיר למשתכן זה לא הפתרון שיגיד איזה פתרון כן מתאים. ברמה של ההיצע אנחנו הגוף שמתכנן הכי הרבה למגורים ותוקפים אותנו. תראה מה קורה בהרצליה, רמת השרון והוד השרון, כל יפי הנפש שרוצים שהדירות יהיו זולות אבל רק שלא יבנו ליד הבית שלהם חלילה. אנחנו עומדים מול ההתקפות האלה בעוז. היעד שלנו הוא עסקאות בהיקף של 45 אלף יח"ד נעמוד בו ואולי נעבור אותו. כשנגיע ל-50 אלף יח"ד יחד עם 30 אלף יח"ד בשוק הפרטי השוק יסתדר".

עוד אמר שמרון, "אני לא מכיר פרויקטים שמתעכבים, בבית דגן היה עיכוב וזה נפתר, במטה הדיור עוקבים אחר ההיתרים. השוק מתקשה לקלוט את כמות ההיצע שאנחנו מוציאים וזה לא כזה טוב. בשוהם למשל הגישו 2 הצעות ל-700 יח"ד והיינו בשוק, חשבנו שיהיו יותר הצעות".

לגבי הטענות על תקופות הזמן הארוכות שהציבור נדרש להמתין הוא אמר, "תסתכלו על הפרויקט של שרונה שהוא ביוזמה פרטית, אנשים שמו כסף והם יקבלו דירות בעוד 5 שנים, זה בסדר? למה כשהמדינה מקדמת פרויקטים וזה לוקח זמן העולם מתמוטט?"

תגיות

6 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

6.
רשות מקרקעי ישראל
אל תאמינו לאף מילה של רשות מקרקעי ישראל ,איפה הם היו משנת 2003 , אני אומר לכם בהפסקת תה שנמשכה עד שנת 2015, עד שבא כחלון וניסה להזיז אותם לא קרה כלום. גם היום הם עובדים על כולם: מכרזים לא מבושלים , קרקעות בלי תשתית, עיכובים במסירת הקרקע , תשלומי תשתית לא מדוייקים לזמן המכירה , הטעיות בחוזה המכר , כיסוי תחת בחוזה המכר ,גסות רוח וחוצפה כי אף אחד לא יעז להתעסק איתם, נקמנות , הצעות מוסוות לשוחד דרך קרובי משפחה, חוסר מקצועיות וחוסר ידע, כוחניות ,האשמת אחרים במצב , מפחיד להתעסק איתם. רוב עורכי דין שמתעסקים מולם יודעים שהם יפסידו ולכן יכול להיות שעורך דין שלוקח תיק מול המינהל הוא רמאי שרוצה לגזול את הלקוח.
אמיניאן  |  06.09.17
לכל התגובות