אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מניית העם חבוטה מתמיד: מיילן החברה הגדולה ביותר, טבע במקום השני צילום: אי פי איי

ניתוח כלכליסט

מניית העם חבוטה מתמיד: מיילן החברה הגדולה ביותר, טבע במקום השני

צניחה של 50% שרשמה טבע באוגוסט יצרה פערים חריגים בענף ההשתלמות: מיטב דש, עם אחזקה גבוהה בה, רשמה תשואה אפסית, ואלטשולר שחם, שנמנעה ממנה, השיגה תשואה של 0.9%. בעקבות הירידות יגדל משקלה של טבע בת"א־135 ל־7%

07.09.2017, 08:15 | רחלי בינדמן

טבע חדלה להיות החברה הגדולה בבורסה הישראלית ואיבדה את הבכורה לענקית הפארמה מיילן. מניית החברה, שנסחרת בתל אביב מאז הקמת הבורסה בשנות ה־50, נסחרה לראשונה במאי מתחת להון העצמי שלה, ואתמול בתום המסחר, לאחר ירידה של 2.65%, צנח שווי השוק שלה ל־55.8 מיליארד שקל. מי שעקפה אותה היא המתחרה ההולנדית מיילן, שהצטרפה לבורסה המקומית בנובמבר 2015 לאחר שביקשה לרכוש חברה ישראלית אחרת – פריגו. שווי השוק של מיילן עמד על 56.4 מיליארד שקל לאחר שסיימה את יום המסחר בעלייה של 1.6%.

קראו עוד בכלכליסט

מניית טבע קרסה ב־70% ב־12 החודשים החולפים, ולעומתה מיילן ספגה ירידה של 25% "בלבד". הירידות החדות מאפיינות את מניות הפארמה בתקופה שהחלה מעט לפני הבחירות בארה"ב.

טבע עדיין מתמודדת עם כמה אתגרים, ובראשם חוב כבד של כ־35 מיליארד דולר בנוצר כתוצאה מרכישת אקטביס. החברה מממשת נכסים, בדגש על מכירת חטיבת בריאות האשה ואונקולוגיה באירופה, שמוערכת ב־2 מיליארד דולר.

טבע מתנהלת יותר מחצי שנה עם מנכ"ל זמני בלבד. גם החששות מתחילתה של תחרות גנרית לקופקסון 40 מ"ג מרחפים באוויר, בעיקר מצד מיילן, ובשוק יש שמועות על ניסיונות השתלטות על החברה, אולי אף בסיוע הבלוק של אלרגן שמהווה כ־10% מהון המניות.

מבדיקת "כלכליסט" עולה כי מניית טבע אחראית לפערים של עד 1% בתשואות שהשיגו קרנות ההשתלמות בחודש אוגוסט. אלה נבעו מאחזקות חסר או יתר של הגופים במניית החברה, שאיבדה במהלך החודש כ־50% מערכה. כלומר, קרנות שהחזיקו בשיעור גבוה יחסית במניית טבע רשמו תשואה נמוכה יותר, בעוד מי שהחזיק בה אחזקות חסר נהנה מתשואה גבוהה.

טבע, צילום: בלומברג טבע | צילום: בלומברג טבע, צילום: בלומברג

מדדי המניות המובילים בישראל רשמו באוגוסט תשואה שלילית. מדד ת"א־35 איבד 3.2% ומדד ת"א־135 ירד ב־2%, בעיקר בגלל הקריסה במניות הפארמה — בדגש על טבע. אמנם משקלה של טבע במדדים המובילים ירד מפברואר, בעקבות הרפורמה במדדי הבורסה, אך מנתוני הקרנות מתברר כי המניה עדיין משפיעה באופן מהותי על תשואות הפנסיה.

ממידע שהגיע ל"כלכליסט" עולה כי קרן ההשתלמות של אלטשולר שחם מובילה עם תשואה של 0.9% באוגוסט, והיא כלל אינה חשופה למניית טבע. להיפך, לקרן היתה פוזיציית שורט על המניה. מנגד, בתחתית הטבלה ובפער משמעותי מאלטשולר שחם נמצאת הקרן של מיטב דש עם תשואה אפסית, וזאת בגלל חשיפה גבוהה יחסית למתחריה למניות הפארמה, ובעיקר לטבע.

במקום השני מדורגת מנורה מבטחים עם תשואה של כ־0.6% באוגוסט, אחרי שעקפה את הקרנות של אי.בי.אי, שהשיגה תשואה של 0.44%, ילין לפידות עם 0.45% ואנליסט עם 0.52%. התשואה של מנורה מבטחים הושגה הודות להשקעתה בחברת הביומד קייט פארמה, שנמכרה החודש תמורת 11.9 מיליארד דולר לענקית הפארמה האמריקאית גיליאד. ככל הידוע, ההשקעה תרמה לתשואה של מנורה כ־0.2%, ואלמלא כן היתה אנליסט מתברגת למקום השני.

ההשקעה בטבע לא השתלמה ההשקעה בטבע לא השתלמה ההשקעה בטבע לא השתלמה

עד פברואר עמד משקל טבע בת"א־135 על כ־10% ממניות המדד. בעקבות רפורמת המדדים בבורסה, במטרה להקטין את התלות של ביצועי המדד במניות בודדות, קטן המשקל של טבע ל־7%. בעקבות הירידות החדות במניה צנח המשקל של טבע לכ־3.5%, ובבורסה החליטו כי המשקל יגדל חזרה בשתי פעימות — ב־15 בספטמבר וב־15 באוקטובר — כדי למנוע ביקושים מלאכותיים מחברות תעודות הסל.

קרנות ההשתלמות מחזיקות בחשיפה של כ־35% למניות, כמחציתן בישראל וכמחציתן בחו"ל, כך שכ־18% מהחשיפה של כל קרן השתלמות הוא למניות בישראל. המדד המוביל בבורסה הישראלית הוא ת"א־135, ואותו מתיימרות קרנות ההשתלמות להכות באמצעות בחירה סלקטיבית של מניות ואחזקות חסר או יתר מול משקלן במדד, בהתאם לאנליזה שמבצעים מנהלי הקרן. גופי הפנסיה מחזיקים בחשיפת חסר לטבע כבר שנים ארוכות, שנעה בין שיעור זניח במקרה קיצון כמו של אלטשולר שחם, שכלל לא מחזיקה במניה לבין שיעור גבוה יחסית של 80% ממשקלה במדד — בעיקר בקרב חברות הביטוח הגדולות. במיטב דש האחזקה קרובה לרף הגבוה בקרב המוסדיים ולכן היא ספגה את רוב הפגיעה מירידת המניה.

תגיות