אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
למה אנשים מאמינים בתיאוריות קונספירציה ולמה עובדות לא מזיזות להם צילום: NASA

למה אנשים מאמינים בתיאוריות קונספירציה ולמה עובדות לא מזיזות להם

הן קיימות בכל מקום עבודה ובכל קבוצה פוליטית - שמועות או תיאוריות שקשה מאוד להוכיח ובדרך כלל מאומצות על ידי מיעוט של אנשים. כעת מחקר מצא את הסיבה לכך

09.09.2017, 15:01 | מעין מנלה
גלאי עשן, כאלה שחובה להתקין במדינות כמו גרמניה וכן במבנים ציבוריים, גורמים לתופעות לוואי שונות הפוגעות בבריאות בגלל רעש הרקע העל קולי שהם משמיעים. למעשה, יותר מ-81% מהגרמנים מאמינים שגלאי עשן לא מייצרים כלל רעש רקע. אם אתם מאמינים בהשפעות הבריאותיות של גלאי עשן כדאי שתדעו שהם אינם פולטים רעש רקע על קולי. זוהי תיאוריית קונספירציה מומצאת שבה השתמשו חוקרים על מנת לבדוק את הסיבות לכך שאנשים מאמינים בתיאוריות קונספירציה.

קראו עוד בכלכליסט

בכל מקום עבודה יש את שמועות מופרכות יותר או פחות ותמיד יש כמה אנשים שמאמינים בהן. אמנם תיאוריות הקונספירציה במקומות עבודה לרוב מתונות יותר מאלו הקשורות לאירועים פוליטיים או היסטוריים. למשל, הסיבה שלא יוצאים השנה לטיול משרדי קשורה ברומן של הבוס או מייסד החברה פוטר פעם ממקום אחר בגלל שגנב ציוד משרדי בהשוואה לנאס"א פיברקה את הנחיתה על הירח או כדור הארץ הוא למעשה שטוח. אך הסיבות שגורמות לאנשים להאמין בשמועות או בקונספירציות דומות. במאמר שפורסם ב-European Journal of Social Psychology החוקרים רונלד אמהוף ופיא קרולין למברטי מצאו שהצורך להרגיש מיוחדים, שונים מהעדר, הוא זה שמניע את הנטייה להאמין בקונספירציות.

מיוחדים מדי בכדי להאמין באמת

על מנת לבדוק את הקשר בין הרצון להרגיש מיוחדים לבין נטייה להאמין בתיאוריות קונספירציה, החוקרים גייסו למעלה מ-250 עובדים בארה"ב שהשלימו סקר מקוון. כדי לקבוע מיהם אלו שמחזיקים בנטייה להאמין בתיאוריות קונספירציה המשתתפים התבקשו לדרג את הסכמתם עם משפטים כמו: "האנשים בפסגה עושים מה שבא להם" או "רוב האנשים לא רואים עד כמה חיינו נקבעים על ידי מזימות שנרקמות במחשכים". אלו שהביעו הסכמה רבה עם משפטים אלו נחשבו ככאלה עם נטייה להאמין בתיאוריות קונספירציה. לאחר מכן הנשאלים התבקשו לדרג כמה משפטים הקשורים לחשיבות שהם מייחסים להיותם מיוחדים ויוצאי דופן.

גלאי עשן פוגעים בבריאות? גם כאשר החוקרים חשפו כי המציאו את התיאוריה, אלו שבחרו להאמין בה לא השתכנעו, צילום: גלעד קוולרצ גלאי עשן פוגעים בבריאות? גם כאשר החוקרים חשפו כי המציאו את התיאוריה, אלו שבחרו להאמין בה לא השתכנעו | צילום: גלעד קוולרצ'יק גלאי עשן פוגעים בבריאות? גם כאשר החוקרים חשפו כי המציאו את התיאוריה, אלו שבחרו להאמין בה לא השתכנעו, צילום: גלעד קוולרצ

החל מ"ברק אובמה הוא מוסלמי מהוואי" ועד "ה-CIA הפיל את המטוס המלזי", המשתתפים התבקשו לדרג 99 תיאוריות קונספירציה מוכרות ונשאלו עד כמה הם מכירים אותן. החוקרים מצאו שככל שהאדם ייחס חשיבות רבה יותר לרצון להיות ייחודי ויוצא דופן, כך הסיכוי שהוא יאמין בתיאוריות קונספירציה גדל.

במחקר השני החוקרים ביקשו מהמשתתפים לדרג את מידת אמונתם בחמש תיאוריות קונספירציה פופולאריות כמו "טכנולוגיות מהפכניות לייצור אנרגיה חינמית מוסתרות ונגנזות על ידי הממשלות ותעשיית הנפט" וחמש תיאוריות מאוד לא פופולאריות כמו "הנאצים עדיין קיימים ומאכלסים את מרכז הירח". גם המחקר השני מצא קשר בין השאיפה של המשתתפים לייחודיות לבין הנטייה שלהם להאמין בתיאוריות קונספירציה.

לא נותנים לעובדות לבלבל אותם

במחקר השלישי החוקרים רצו לבדוק עד כמה האטרקטיביות של תיאוריית קונספירציה גדלה או קטנה בהתאם לכמות האנשים שמאמינים בה. לכן, הם המציאו תיאוריית קונספירציה ונתנו למשתתפים לקרוא מאמר עיתונאי כביכול לגבי סקר שמצא כי רוב האנשים (בגרמניה) מסכימים עם הקונספירציה ולחילופין כי רוב האנשים דוחים את התיאוריה. גם הפעם, אותם האנשים שהביעו רצון עז להיות ייחודיים ויוצאי דופן הם אלו שנטו להאמין לתיאוריית הקונספירציה הבדיונית. אך יותר מכך, ככל שהם השתכנעו שפחות אנשים מאמינים בתיאורייה, כך האמונה שלהם גדלה.

הנחיתה על הירח. מנהיגים לא יכולים להפריך תאוריות קונספירציה באמצעות עובדות, צילום: NASA הנחיתה על הירח. מנהיגים לא יכולים להפריך תאוריות קונספירציה באמצעות עובדות | צילום: NASA הנחיתה על הירח. מנהיגים לא יכולים להפריך תאוריות קונספירציה באמצעות עובדות, צילום: NASA

התוצאות של המחקר עשויות להיות בעייתיות עבור מנהלים או מנהיגים שמנסים לשכנע אנשים בעזרת מספרים ועובדות כי תיאוריות קונספירציה או שמועות הן אינן נכונות. ככל שמנסים יותר להפריך תיאוריית קונספירציה כך הסיכוי שאותם אנשים הנוטים להאמין בקונספירציות ידבקו בהן גדל. למשל, במחקר על תיאוריית גלאי העשן 25% מהמשתתפים שזוהו כנוטים להאמין בתיאוריות קונספירציה המשיכו להאמין בסיפור גלאי העשן המומצא גם אחרי שהחוקרים אמרו להם שמדובר בתיאוריה שהם המציאו לצורך המחקר וכי ה'סקר' שלפיו 81% מהגרמנים מאמינים בתיאוריה או לא מאמינים בתיאוריה – מפוברק.

"נראה כי קל יותר לגרום לאנשים להאמין ברעיון שישנן פעולות מזיקות שנעשות על ידי אנשים בעלי כוח באופן סודי ובמחשכים, מאשר לגרום להם לא להאמין בו. ברגע שמקבלים תיאוריית קונספירציה מסויימת, כל טיעון שמועלה בעד או נגד אותה תיאוריה יכול להיות משוייך כחלק מתוכנית גדולה להסתיר את הפעולות הסודיות האלה, וזה כלל את ההסבר שלנו לגבי תיאוריית גלאי העשן שבדינו לצורך המחקר", כתבו החוקרים.

אם כך, לא מומלץ לאותם מנהיגים או מנהלים שמעוניינים להפריך שמועה או תיאריית קונספירציה להשתמש בכך שמרבית האנשים לא מאמינים בה. להיפך, אולי עדיף להם להשתמש בקונצנזוס או שכיחות האמונה באותה התיאורייה. שכן,עבור אדם שמאוד מעוניין לראות את עצמו כמיוחד, זה בהחלט לא נעים להבין שהוא למעשה עוד אחד מהעדר שמאמין ברעיון או תיאוריה שאדם אחר בחר להפיץ. תיאוריות קונספירציה מספקות לאנשים את ההבטחה שאם יאמינו בהן, ובעיקר אם הן לא רווחות, הם ייתפסו ככאלה עם חשיבה ייחודית (גם אם לא נכונה) וככאלה שאינם הולכים בתלם.

תגיות

17 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

17.
אי אפשר לשכנע את הלוקים במחלה
יש לי אימרה, כשמישהו רוצה להאמין לאמת אין כל חשיבות. בשום אופן לא ניתן לשכנע את אלו שחולים במחלת הקונספירציות. לדוגמה, משרד התקשורת מפרסם מאמר להזים את הקונספירציות, מייד מתלבשים על זה מחוללי הקונספירציות וטוענים "אתם רואים איך השלטון רוצה לשלוט בנו?"
חיליק  |  27.04.20
13.
קיימת תסמונת בשם ODD = oppositional defiant disorder
אגב, לגבי מתנגדי החיסונים שכמובן מאמינים שהכול הוא מזימה של החברות המייצרות, נאמר עליהם שהם בהרבה מקרים משכילים ומבוססים, רק שההשכלה המדעית והרציונלית שלהם דלה, אי לכך מדעי הדשא אינם הגדרה להשכלה בפני עצמה
מכירים את מתנגדי החיסונים ?  |  10.09.17
לכל התגובות