אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
רפורמת התמרוקים - הסוף? משרד הבריאות משך את התקנות שנועדו להקל על יבוא מוצרי טואלטיקה צילום: נמרוד גליקמן

רפורמת התמרוקים - הסוף? משרד הבריאות משך את התקנות שנועדו להקל על יבוא מוצרי טואלטיקה

מנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב הודיע כי המשרד מושך את התקנות על מנת לעשות עבודה מחודשת. המשמעות: ההקלות ברגולציה ובבירוקרטיה ביבוא מוצרים לישראל מבוטלות

07.09.2017, 11:44 | אורנה יפת

משרד הבריאות משך את התקנות לרפורמת התמרוקים. בדיון שהתקיים היום בועדת הבריאות של הכנסת הודיע מנכ"ל המשרד משה בר סימן טוב כי המשרד מושך את התקנות על מנת לעשות עבודה מחודשת. המשמעות: ההקלות ברגולציה ובבירוקרטיה ביבוא מוצרים לישראל מבוטלות.

קראו עוד בכלכליסט

בדיון אמר מנכ"ל משרד הבריאות, משה בר סימן טוב: "אנחנו צריכים לקחת פסק זמן מהתהליך. היום מדינת ישראל עובדת בדרך מסוימת, הדרך הזאת עובדת. כי אנחנו מקבלים הרבה ביטחון שדברים לא טובים זולגים לשוק, אבל יש תהליך ביורוקרטי מסורבל ועלויות, ומספר מצומצם של תכשירים. רצינו לעשות רפורמה שתעשה שיווי משקל אחר. האחריות תעבור מאיתנו אל היבואנים. בסוף דברים משתבשים, תראו מה קרה השבוע עם הסלמונלה, ידענו לזהות בדיוק את כל המסלול, ולכן צומצם מספר הביצים שהושמדו ומהו בית האריזה המדויק.

משה בר סימן טוב מנכ"ל משרד הבריאות, צילום: נמרוד גליקמן משה בר סימן טוב מנכ"ל משרד הבריאות | צילום: נמרוד גליקמן משה בר סימן טוב מנכ"ל משרד הבריאות, צילום: נמרוד גליקמן

"נוצר מצב שאנחנו מתקשים לעשות את הקפיצה בין המצב הקיים לעתידי, שאליו אנחנו רוצים להגיע. אנחנו מוכנים לחזור וללמוד. נוציא בימים הקרובים משלחת מסודרת של כל משרדי הממשלה הרלוונטיים לבחון את זה.. כדי שבמצב הביניים בכל זאת נייצר שורה של הקלות, נחשוב עם משרדי האוצר והכלכלה. כבר מתחייבים שנקצר ככל הניתן את משך תקופת האישור לייבוא מקביל, שיעמוד ככל היותר על 96 שעות ונעשה את זה גם בפחות. יש סיכומים בין המשרדים על ייבוא אישי, ונשוב על הקלות נוספות. נחזור ליועץ המשפטי לממשלה איך ננהג בתקופת הביניים ונחזור לוועדה עם זה. יש רצון של כולם לייצר רפורמה שהמציאות תהיה יותר טובה וקלה, לכולנו אותן מטרות. צריכים את ההשעיה הזאת. כך שבסוף החודש הזה לא יהיה חוק בפועל.

יו"ר הוועדה, ח"כ אלי אלאלוף, ענה לו: "פורמלית אתם מבקשים מאיתנו לא להמשיך לדון, קרי למשוך את התקנות". ובר סימן טוב השיב: "אנחנו מושכים את התקנות, אם כן".

מטרת הרפורמה, שאושרה בדצמבר האחרון במסגרת חוק ההסדרים, היא להקל על יבוא תמרוקים לישראל ובכך לעודד את התחרות בתחום. רפורמת התמרוקים מקצרת את זמן ההמתנה לקבלת אישור לשיווק מוצר ממשרד הבריאות ומעבירה ליבואן את האחריות לאיכות המוצר.

מתחילתה גררה הרפורמה התנגדויות רבות, בעיקר של יבואנים – רשמיים ומקבילים, וגם של יצרניות תמרוקים זרות. מחלוקת קשה התגלעה בעיקר על רקע דרישת משרד הבריאות להחריג מהרפורמה מוצרים בעלי רגישות רפואית – מוצרים לשימוש בחלל הפה, מוצרים לנשים בהריון וילדים ומוצרים להגנה מפני קרני השמש – ולא לאפשר במוצרים אלה יבוא מקביל כלל, מה שהיה מייקר את מחיריהם.

ראש מטה שר האוצר, נדב שינברגר, אמר: "מה שקרה פה היום, זה שמי שרצו למנוע תחרות, ניצחו".

טרם ההכרזה של מנכ"ל משרד הבריאות על משיכת התקנות, אמרה ראש מנהל טכנולוגיות רפואיות ותשתיות במשרד הבריאות, ד"ר אסנת לוקסנבורג: "קיבלנו עוד ועוד פניות מארה"ב ומאירופה, ממשרדי ממשלה, מהתעשיינים ועוד. אנחנו צריכים לבחון את כל הנקודות ולהביא מודל שיעבוד פה. לא הייתי רוצה להתקדם עם מודל שגורמים רבים טוענים שלא יכולים להתמודד איתו. יש סוגיות עקרוניות שרוצים לברר לפני שמתקדמים הלאה". בנקודה זו דרש יו"ר הוועדה, ח"כ אלאלוף, ממשרד הבריאות להחליט האם ברצונו להמשיך בתהליך דיון ואישור התקנות, או למשוך אותן.

בעקבות ההתפתחויות שיגר משרד הכלכלה, בראשות אלי כהן שיזם את הרפורמה, תגובה חריפה לפיה משרד הבריאות מעודד את יוקר המחיה: ״משרד הבריאות מנע ניצחון במערכה על יוקר המחיה. משרד הבריאות משך את התקנות כיוון שלא הסכים להתאמות שביקשו משרדי הכלכלה והאוצר, שכן נוסח התקנות כפי שהובא ע״י משרד הבריאות היה מחריף את המצב ומביא לעליית מחירי הבשמים והסבונים ולמניעת ייבוא מקביל ממדינות שונות".

עוד מציינים במשרד הכלכלה כי במשרד הבריאות "מכירים את הסטטיסטיקה כמונו, סל המוצרים הישראלי גבוה בכ-19% בהשוואה ל-OECD ו-50% מאזרחי ישראל מרוויחים מתחת ל7,000 שקל בחודש. מטרת הרפורמה היא אחת - להביא להקלה ביוקר המחיה".

עוד מדגישים במשרד הכלכלה כי "התקנות הן הזדמנות היסטורית לשים סוף לבלעדיות של היבואנים. במשך שנים היבואנים הבלעדיים גוזרים קופון על הצרכן הישראלי, מנצלים בלעדיות בייצוג מותגים בינלאומיים וגובים מחירים מופרזים מהצרכן. אנו מצפים ממשרד הבריאות לפעול להתאמות הנדרשות בנוסח התקנות כך שיביאו לפתיחת השוק לתחרות לטובת הצרכן הישראלי". 

תגיות

8 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

8.
שלא יבלבלו אתכם
שלא יבלבלו אותכם הרפורמה החדשה הייתה מחסלת את היבוא המקביל ואת היבוא הפרטי והייתה משאירה את המונופולים לבד בשטח. זהו ניצחון מדהים של היבואנים הקטנים על המונופולים הגדולים והישג מדהים לצרכן הישראלי. עכשיו יוציאו מהרפורמה את כל חסמי היבוא שהמונופולים והעסקנים שלהם הכניסו פנימה ויחזירו אותה כמו שהיא צריכה להיות מעודדת תחרות ולא חוסמת תחרות.
ניצחון צרכני גדול  |  10.09.17
7.
הרפורמה לא דיברה רק על יבואנים
הרפורמה בעצם מעבירה את האחריות ליצרנים והעוסקים בתמרוקים ומסירה אחריות ממשרד הבריאות. אם בעבר משרד הבריאות היה סוקר כל מוצר ומוצר ומנפיק לו רשיון, הרפורמה מבקשת שהמוצר ייסקר על ידי נציג של החברה (היצרנית או היבואנית), יאושר על ידו וידווח למשרד הבריאות על שיווקו. העלויות של הרפורמה הזו ליצרנים ויבואנים קטנים היו מביאות דווקא לירידה בתחרות (לדעתי), משום שהם לא היו עומדים בעלויות, או מעלים את המחירים. הרפורמה הזו מתאימה רק לשחקנים גדולים בשוק שמסוגלים לשאת בנטל ההוצאות של מגוון הבדיקות והמבחנים שמשרד הבריאות רצה לדרוש מהעוסקים בתמרוקים.
נעמה  |  10.09.17
לכל התגובות