אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אי.בי.אי בדרך למזג פעילות הגמל ההפסדית שלה עם הלמן אלדובי צילום: אילן בשור

אי.בי.אי בדרך למזג פעילות הגמל ההפסדית שלה עם הלמן אלדובי

באי.בי.אי הקימו מאפס את פעילות הגמל לפני שש שנים, ומאז הפעילות לא הצליחה לעבור לרווחיות

10.09.2017, 17:52 | רחלי בינדמן

החיסרון לקוטן הכריע את אי.בי.אי. בית ההשקעות במגעים ראשונים למכירת פעילות הגמל הקטנה יחסית שלו (כ-4.5 מיליארד שקל) לבית ההשקעות הלמן אלדובי המנהל מעל 12 מיליארד שקל בפעילות הגמל (והפנסיה הקטנה שלו).

קראו עוד בכלכליסט

לפני שש שנים הקים בית ההשקעות אי.בי.אי פעילות גמל מאפס, לאחר שהתמחה במשך שנים בתחום קרנות הנאמנות וניהול התיקים.

בית ההשקעות קיווה להצליח לצמוח באופן גנרי, אך בהמשך קנה את פעילות הגמל הקטנה של בית ההשקעות תמיר פישמן. אלא שגם רכישה זו לא הצליחה להפוך את פעילות הגמל הקטנה לרווחית, ובית ההשקעות הפסיד עליה בתחילה מיליונים, ובהמשך מאות אלפי שקלים מדי שנה.

עדו קוק מנכ"ל אי.בי.אי, צילום: אילן בשור עדו קוק מנכ"ל אי.בי.אי | צילום: אילן בשור עדו קוק מנכ"ל אי.בי.אי, צילום: אילן בשור

בשנת 2016, למשל, גייסה חברת הגמל של אי.בי.אי רק 30 מיליון שקל ממתחרים ועוד 374 מיליון שקל מהפקדות. באי.בי.אי הבינו כי ייקח עוד זמן רב - אם בכלל - עד שפעילות זו תתחיל להרוויח, בגלל יתרונות מובנים לגודל ועל רקע תחרות שרק חותכת את דמי הניהול, ורגולציה שמייקרת עלויות. לכן הוחלט לבחון את מהלך המיזוג, כאשר כמובן לאי.בי.אי יהיו החזקות מיעוט בחברה הממוזגת.

באותה מידה, הלמן יכלו לרכוש את פעילות הגמל, אך באי.בי.אי מעדיפים לפעול בדומה למודל שיושם באחרונה בין מיטב דש לחברת הביטוח איילון, במסגרתו חברת הגמל הגדולה של מיטב דש מיזגה את פעילות הגמל והפנסיה הקטנה של איילון כדי לנצל את הסינרגיה והיעילות התפעולית להגדלת הרווחיות.

הלמן אלדובי הפך לבית השקעות ציבורי לפני כחודשיים לאחר שמיזג את הפעילות שלו - בעיקר קופות גמל והשתלמות וקרן פנסיה קטנה - לשלד הבורסאי סוהו.

באחרונה התפטר מנהל ההשקעות הראשי של הלמן אלדובי אילן ארצי מתפקידו, ולא ברור מי ינהל את השקעות הגמל של הגוף הממוזג אם העסקה תצא לפועל.

המהלך מדליק נורות אדומות לגוף כמו בית ההשקעות מור שבוחן כניסה לשוק הגמל ומצביע על הקושי להרוויח מפעילות גמל קטנה.

להלמן אלדובי קרן פנסיה קטנה המנהלת כחצי מיליארד שקל, שזכתה לפני כשנה במכרז פנסיית ברירת המחדל שקיים משרד האוצר.

לצד מיטב דש, הפכה הקרן של הלמן לקרן ברירת מחדל אליה מחוייבים מעסיקים לצרף את העובדים החדשים שלהם במידה שלא השיגו להם דמי ניהול מוזלים בפנסיה.

מדובר בקרן המתחייבת לדמי ניהול אפסיים, ובמובן זה, באי.בי.אי המנוהלת על ידי עדו קוק יצטרכו לקחת בחשבון שהתשומות הניהוליות והתפעוליות על הקרן עלולות לפגוע ברווחיות הגוף הממוזג ולתמחר זאת בהתאם.

בשורה התחתונה, מבחינת אי.בי.אי מדובר בויתור על החלום להקים פעילות חיסכון ארוך טווח עצמאית ולהתמקד בפעילות הברוקראז', התיקים המנוהלים וקרנות הנאמנות.

בית ההשקעות אקסלנס נפרד אף הוא מפעילות הגמל שלו - הגדולה משמעותית (כ-20 מיליארד שקל), כשהפעילות הועברה לחברת האם הפניקס ביטוח בתחילת 2016.

במקרה של אקסלנס היה מדובר במהלך דרמטי הרבה יותר שכן רגל הגמל הייתה רווחית ומשמעותית לבית ההשקעות, בניגוד לאי.בי.אי שם היא היוותה סוג של משקולת.

יש לציין כי בשנים האחרונות שוק הגמל דווקא מתעורר לחיים על רקע מוצרי גמל חדשים שמופנים לחיסכון לטווח בינוני ובהם מוצר הגמל להשקעה ותיקון 190.

מהלמן אלדובי נמסר: "כחלק מהאסטרטגיה העסקית של הלמן אלדובי להרחבת פעילותה בתחום החיסכון ארוך הטווח, ביצעה החברה שורה ארוכה של עסקאות מיזוג מוצלחות בשנים האחרונות. כפי שהודענו בעבר, אנו בוחנים באופן שוטף עסקאות נוספות מול הגופים הרלוונטיים, ובכלל זה התקיימו ומתקיימות גם שיחות ראשוניות עם אי.בי.אי לגבי פעילות הגמל, וטרם גובש מתווה מוסכם. יצויין כי בשלב זה אין כל ודאות להתממשותה של עסקה".

מאי.בי. אי נמסר: "כבית השקעות מוביל ובעל איתנות פיננסית אי.בי.אי בוחנת באופן קבוע אפשרויות להרחבת פעילותה בתחום החיסכון לטווח ארוך. במסגרת זו התקיימו ומתקיימות שיחות גם עם הלמן אלדובי. יודגש כי בכל אפשרות להתרחבות שנבחר, נמשיך להיות שותפים אקטיביים בניהול הפעילות".

בסביבת אי.בי.אי דווקא מציינים כי אם המיזוג ייצא לפועל, הם צפויים להיות אקטיבים אף על פי שיחזיקו באחזקות מיעוט בחברה הממוזגת בהתאם להיקף נכסיהם. כך שמבחינתם הם לא מציגים את המהלך כחלופה למכירה. למעשה, מאחר שבהלמן אלדובי יש מספר רב של שותפים (בין היתר על המיזוג עם הדס ארזים), אי.בי.אי עשוי להיות דווקא דומיננטי בגוף הממוזג של הגמל חרף היקף הנכסים הנמוך שמביא.

יש לציין שבשנים האחרונות יש פחות נכונות של גופים לקנות נכסים פיננסים על רקכ חוסר הודאות הרגולטורית והתחרות המאפשרת לסכומי כסף משמעותיים לנדוד מגוף לגוף באופן שנכס שנרכש יכול לאבד נתח משמעותי לטובת מתחרים. מיזוג לעומת זאת לא דורש הוצאת מזומן והצדדים שותפים לסיכון יציאת כספים החוצה

תגיות