אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בריסל תקשה על סין להשתלט על חברות הייטק ואנרגיה צילום: בלומברג

בריסל תקשה על סין להשתלט על חברות הייטק ואנרגיה

נשיא הנציבות האירופית יציג את תוכניתו להגנה על חברות אירופיות מהשתלטויות זרות בנאום מצב האומה שיישא היום. אנליסטית במכון ברויגל: "הנציבות לא מעוניינת לגבש גישה פרוטקציוניסטית באופן כללי, אלא כזו שמותאמת לסין"

13.09.2017, 08:07 | שירות כלכליסט

בריסל תדחוף לסינון קפדני יותר של השקעות ורכישות חברות אירופיות בידי תאגידים סינים. זאת בתגובה לביקורת לפיה האיחוד האירופי לא עושה מספיק כדי להגן על החברות שלו — כך דיווח "הפייננשל טיימס". ז'אן־קלוד יונקר, נשיא הנציבות האירופית, יציג את תוכניתו בנאום מצב האומה שיישא מול הפרלמנט האירופי בשטרסבורג היום.

יונקר יציג את הצעדים המתוכננים, כאשר במקביל יבקש את ממשלות האיחוד האירופי להעניק לנציבות את הסמכות לפתוח במו"מ להסכמי סחר חופשי עם אוסטרליה וניו זילנד. מקורות יודעי דבר אמרו, כי התוכנית תתמקד בשיפור שיתוף הפעולה בין הרשויות הלאומיות בהחלטות אם לאשר רכישות ומיזוגים של חברות. ההשתלטויות האמורות חלות על תחומים רגישים העלולים לפגוע בבטחון הלאומי, כמו מגזרי האנרגיה וההייטק.

"הקווים המנחים לאישור אירופי" יעניקו למדינות את הזכות לפנות לעזרת הנציבות האירופית, אם השתלטות של חברה זרה תעורר חשש כלל־אירופי או בינלאומי. עם זאת, הממשלות יצטרכו להסביר את מקור החשש שלהם.

יונקר מחשיב את עצמו "תומך בהסכמי סחר בינלאומיים, אך לא מאמין נאיבי בסחר חופשי" ומשוכנע כי גישה קשוחה יותר נדרשת כדי לזכות מחדש בתמיכתם של אזרחי האירופה, המאוכזבים מהסכמי הסחר. ההתקרבות אל אוסטרליה וניו זילנד תהווה תזכורת נוספת למגמת ההיפתחות של השוק האירופי, זאת במקביל להסתייגותו מהפרוטקציוניזם שמקדם הנשיא טראמפ.

גרמניה ואיטליה הצטרפו אף הן לקריאה והצביעו על העובדה כי לארה"ב, סין ויפן ישנן מערכות סינון לרכישות והשתלטויות, במיוחד לאור עסקאות שנויות במחלוקת, כמו רכישתה של יצרנית הרובוטים קוקה בידי מידאה הסינית. אליסיה גרסיה־הררו, עמיתה בכירה במכון המחקר ברויגל, אמרה כי מאחורי ההחלטה בבריסל עומדת סין, ובפרט השאיפות הבינלאומיות של החברות הממשלתיות ורבות העוצמה שלה. "הנציבות נדחפת לתגובה, לא כדי לגבש גישה פרוטקציוניסטית באופן כללי, אלא אחת שמותאמת לסין", אמרה. "ובצדק. סין לא פתוחה אלינו באותה הצורה". בבייג'ינג עוקבים בתשומת לב אחר המהלך, שמעורר חשש מפני התנגדות אירופית להשקעות הסיניות, ברמה המדינית.

למרות האנטי האירופי, הסינים ממשיכים לחפש

בשבוע שעבר נפוצה שמועה כי שניים מהתאגידים הגדולים בסין, HNA ואנאבנג, יגישו הצעת רכש לענקית הביטוח הגרמנית אליאנץ. במקביל דווח כי בנק CMB הסיני "מחפש באופן פעיל" להשקיע בחברות לניהול הון באירופה.

ההצעה מעולם לא הגיעה, אך השמועה העידה על רמה חדשה של שאפתנות סינית. אליאנץ היא עמוד תווך בתחום הפנסיוני בגרמניה ובעולם ומנהלת נכסים בשווי 1.9 טריליון יורו.

בשנתיים האחרונות ערכו סינים מסע קניות אירופי במהלכו רכשו כל מה שנקרה בדרכם, ממועדוני כדורגל ועד נדל"ן. מוקדם יותר החודש דווח כי החברה־האם של לנובו, לג'נד, תרכוש אחזקה של 90% בבנק אינטרנשיונל־א־לוקסמבורג עבור 1.8 מיליארד דולר. חברות אחרות שמעוניינות להתרחב במגזר הפיננסי כוללות את ענקית הביטוח צ'יינה לייף אברברייט ומינשנג פייננשל. בכוונת אברברייט להקצות ב־2017 סכום של 1.5 מיליארד דולר לרכישת קרן ניהול נכסים, בנק פרטי או חברת ביטוח זרה. היקף הרכישות והמיזוגים של חברות סיניות מחוץ למדינה, בדגש על המגזר הפיננסי, הגיע מתחילת השנה ל־9 מיליארד דולר, נכון לשבוע שעבר, כך על פי נתוני תומסון רויטרס.

שירות כלכליסט

תגיות