אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
זכויות קטינים במעצר: כמה זמן ניתן להחזיק קטין במעצר? צילום: גטי אימג'ס

זכויות קטינים במעצר: כמה זמן ניתן להחזיק קטין במעצר?

הדין הפלילי מעניק לקטינים זכויות והגנות ייחודיות להם כאשר הם נעצרים, וזאת במטרה לשמור על שלומם ורווחתם. אז מה אומר החוק

13.09.2017, 10:26 | עו״ד מור ברכה ועו״ד יהונתן קמיל

אחריות פלילית של קטינים חלה מגיל 12 ומעלה ומטרתה להרתיע מגיל צעיר התנהגות פלילית ומזיקה. יחד עם זאת, הדין הפלילי מעניק לקטינים זכויות הייחודיות להם, אשר אינן חלות על בגירים ומטרתן של זכויות אלו היא לשמור על שלומו ורווחתו של הקטין, לצד נקיטה בהליך פלילי נגדו. חלק מרכזי בהגנה על קטינים בהליך הפלילי הוא המגבלה על החזקת קטין במעצר.

זכויות הקטין בחקירה

הגנה על שלומם של קטינים במסגרת ההליך הפלילי, מתחילה משלב החקירה ונמשכת לאורך שלבי המעצר, הגשת כתב אישום וענישה במקרה של הרשעה. ראשית, כאשר קטין זומן לחקירה, על המשטרה חלה חובה ליידע את הוריו על כך או קרוב משפחה בגיר אחר. כמו כן, אין להתחיל בחקירה מבלי שנמסרה על כך הודעה כאמור, אלא במקרים חריגים. מלבד עצם מתן ההודעה, לקטין עומדת הזכות לנוכחות הוריו בחקירה. זכות נוספת הנתונה לקטינים במסגרת חקירה משטרתית היא ההגבלה על שעות החקירה. ככלל, קטין מתחת לגיל 14 ייחקר עד השעה 20:00 בלבד וקטין מעל גיל 14, יכול להיחקר עד השעה 22:00.

מעצרו של קטין

טרם נשיב לשאלה כמה זמן ניתן להחזיק קטין במעצר, נסקור קודם לכן את זכויות הקטין בכל הנוגע לביצוע המעצר עצמו. ראשית, מעצרו של קטין ייעשה על ידי עובד נוער בלבוש אזרחי, ללא סממן משטרתי. זאת בשונה ממעצרו של בגיר, אשר מבוצע על ידי שוטר במדים המגיע בניידת.

מעצר קטין יבוצע ככלל, בשעות היום ולא בעוד שוהה הקטין במסגרת חינוכית או מסגרת אחרת, בה שוהים בני נוער נוספים, אלא במקרים חריגים ובתיאום מראש עם מנהל המקום. בעת מעצרו של קטין, אין לכבול אותו באזיקים למעט מקרים חריגים, ועם המעצר, יש להודיע מיידית להוריו או לקרוב משפחה אחר. כל המגבלות הללו נועדו להקל על הקטין בעת מעצר, שהיא אינה חוויה קלה.

עו"ד מור ברכה ועו"ד יהונתן קמיל עו"ד מור ברכה ועו"ד יהונתן קמיל עו"ד מור ברכה ועו"ד יהונתן קמיל

כמה זמן ניתן להחזיק קטין במעצר?

חלק מרכזי בהגנה לה זוכים קטינים בהליך הפלילי היא ההגבלה על זמן המעצר. ראשית כל, מעצר קטין ייעשה רק כאשר אין חלופה אחרת וגם אז, יהיה הוא מצומצם עד כמה שניתן. כאשר מדובר בקטין שטרם מלאו לו 14, ניתן להחזיקו במעצר עד 12 שעות וניתן להאריך את המעצר, ללא צו שופט ב12 שעות נוספות. קטינים שהנם מעל גיל 14, תקופת המעצר הראשונית שלהם יכולה להיות עד 24 שעות וקצין משטרה רשאי להאריך את משך המעצר ל24 שעות נוספות לכל היותר. לאחר קבלת צו מעצר מבית המשפט, ניתן להחזיק קטין במעצר לתקופה של עד 10 ימים טרם הגשת כתב אישום. במקרים המתאימים, ניתן להאריך תקופה זו ב10 ימים נוספים. היה וחלפו 40 יום וטרם הוגש כתב אישום, יש לשחרר את הקטין לביתו.

פנייה לייצוג משפטי

תכליתה של האחריות הפלילית כלפי קטינים הנה להרתיעם מפני ביצוע עבירות, אולם בד בבד, מבקש ההליך הפלילי שלא לגרום לקטינים נזק נפשי. על כן קבע המחוקק הגנות שונות וייחודיות לקטינים כפי שהוסבר לעיל. אלו כוללות בין היתר חובת הודעה להורים, הגבלות על שעות החקירה וכללים מיוחדים למעצרם של קטינים, אופיו ומשכו. אולם, חשוב להבין כי כללים אלו אינם תמיד נשמרים במלואם על ידי המשטרה כמו כן, כאשר נפתח הליך פלילי נגד קטין, הוא חשוף לענישה, לרבות לעונש מאסר. לפיכך, עם קבלת זימון לחקירה, כדאי לפנות לעורך דין פלילי המתמחה בייצוג קטינים, אשר יעניק ליווי משפטי צמוד לאורך כל ההליך. עורך הדין יוודא כי זכויות הקטין נשמרות, יפעל למניעת הסנקציה של מעצר והסתפקות בחלופה מתאימה וכן יעשה כל שניתן על מנת להביא לסגירת תיק החקירה ללא כתב אישום.

עו"ד מור ברכה ועו״ד יהונתן קמיל עוסקים בדין הפלילי.

תגיות