אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הפד בדרך לשינוי כיוון היסטורי: איך נפטרים מאג"ח בשווי 3.7 טריליון דולר? צילום: בלומברג

הפד בדרך לשינוי כיוון היסטורי: איך נפטרים מאג"ח בשווי 3.7 טריליון דולר?

הבנק המרכזי בארה"ב צפוי לקבל בשבוע הבא החלטה אסטרטגית להתחיל למכור חלק מ"הר האג"ח" שצבר מאז 2008. נשיא הפד של דאלאס לשעבר: "בפד רוצים להיות מסוגלים לרכך את המכה של כל האטה עתידית"

15.09.2017, 21:44 | שירות כלכליסט

הפד צועד לעבר הלא נודע: בשבוע הבא צפוי הבנק המרכזי בארה"ב לבצע צעד היסטורי ולהתחיל להיפטר מ"הר אגרות החוב" בשווי 3.7 טריליון דולר (וכולל, בין היתר, אגרות חוב מגובות משכנתאות), שהחל לצבור בזמן משבר הסאבפריים ב-2008.

קראו עוד בכלכליסט

ועדת השוק הפתוח של הבנק צפויה להיפגש בימים שלישי ורביעי בשבוע הבא, ולפי הערכות בסיומה היא תכריז על תוכניתה לצמצום רכישות האג"ח, שתחל ככל הנראה אי שם באוקטובר. יו"ר הפד ג'נט ילן תקיים מסיבת עיתונאים בסיומה הפגישה כדי להסביר את ההחלטה.

הפדרל ריזרב. שינוי כיוון לאחר כמעט עשור הפדרל ריזרב. שינוי כיוון לאחר כמעט עשור הפדרל ריזרב. שינוי כיוון לאחר כמעט עשור

"זה יהיה יום היסטורי עבור הפד", אמר לואיס אלכסנדר, הכלכלן הראשי בנומורה סקיוריטיס. "הפד רצה לבצע את המהלך מזה זמן רב, אבל לא היה בטוח מתי העיתוי המתאים לכך - ועדיין היעד הסופי של המהלך אינו ברור". עוד הוסיך אלכסנדר: "אנחנו צועדים לעבר מקום ששונה מאוד מזה שבו אנחנו נמצאים היום, אבל המהלך יימשך שנים".

על מנת שלא לגרום לעצבנות מיוחדת בשווקים, הפד איננו "חוגג" את שינוי הכיוון ההיסטורי במדיניותו. בכירים בפד הודו כי הצעדים הראשונים יהיו כה קטנים עד שהם לא יורגשו כלל, אבל לכלכלנים אין ספק שתשואות האג"ח יעלו בסופו של דבר למעלה.

"הפד מקווה שהוא נהג מספיק בשקיפות כך שהשוק יסתגל לשינוי ברוגע", אמר ג'ים גלסמן, הכלכלן הראשי בחטיבה המסחרית בג'יי.פי מורגן. הפד מנסה להימנע מעלייה של 1%

בתשואות האג"ח ל-10 שנים, כפי שאירע לאחר שיו"ר הפד לשעבר בן ברננקי דיבר על תוכנית דומה להפחתת המאזן ב-2013.

"אני חושב שבפד הבהירו היטב שהם עומדים להתחיל לשנות את הסימן במאזן. זהו תהליך מאד הדרגתי. הם ככל הנראה יתחילו בעבודה בספטמבר ועדיין יש להם מרחב להעלות את הריבית ב-25 נקודות הבסיס לפני סוף השנה", אמר נשיא הבנק הפדראלי של דאלאס לשעבר ריצ'רד פישר בראיון ל-CNBC. פישר מכהן כיום כיועץ בכיר לבנק הבריטי ברקליס.

לפי פישר, הנכונות של הבנק המרכזי לצמצם את המאזן נוגעת יותר לרצון להיות מוכנים להאטה עתידית מאשר להתמקדות במצב התעסוקה והאינפלציה. "מה שהם רוצים לעשות זה שיהיה משהו להחזיר במקרה שהמחזור העסקי יתהפך", טען. "בסופו של דבר, בפד רוצים להיות מסוגלים לרכך את המכה של כל האטה עתידית בכלכלה. עליהם להעלות את הריבית כדי לעשות זאת, והם צריכים גם מרחב במאזן", הסביר.

תגיות

5 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

4.
מגיב מס. 3 קלע בול
ממש הוציא לי את המילים מן הפה. האמת העצובה היא שהפד לא יכול למכור את האג״ח שקנה, משום שבכך הוא מסתכן בלמוטט את הבועה האדירה שהוא עצמו יצר בשוק האג״ח. הסיבה היחידה שבגללה אנשים קנו בשנים האחרונות אג״ח של ממשלת ארה״ב (ושל האיחוד האירופי, ושל ממשלת יפן וכן הלאה), היא שהבנקים המרכזיים רכשו בהתמדה את האג״ח הללו והבטיחו שהמחיר ימשיך לטפס (והריבית עליהן תוסיף לרדת). אבל אם הפד מוכר אג״ח אז אין שום סיבה לקנות יותר, וכולם ימכרו. ואם כולם ימכרו, אז הריבית תזנק כלפי מעלה, ותשלומי הריבית על החוב הלאומי (שזה עתה חצה את רף עשרים הטריליון) יזנקו גם הם, ועלולים לרושש את ממשלת ארה״ב!
אורן  |  17.09.17
2.
למכור ? למכור למי ?
משקיע מהמר קונה מניה של חברה שמצבה הכלכלי בכי רע . ככל שהמצב מחמיר הוא נותן הוראות לברוקר שלו לקנות עוד ועוד . בשל כך המניה לא יורדת ואף עולה כי שאר המשקיעים יודעים שהוא קונה . יום אחד הוא מחליט להתחיל למכור את הר המניות שצבר ומתקשר לברוקר : "תמכור" והברוקר עונה לו : "למכור? למכור למי?" . הפד הוא הקונה העיקרי של האג"ח . כל שאר המשקיעים והבנקים מחזיקים אג"ח בריבית אפסית , רק בשל הידיעה שהפד יקנה מהם במחיר גבוה יותר . אם הפד מוכר או אפילו נמנע מלקנות , מה יקרה למחירי האג"ח ולריבית ? סטנלי פישר כנראה יודע לברוח בזמן . מעניין אם הוא שיתף את גב' פלוג הנכבדה שקונה אגחים , מניות ודולרים ?
אני רק שאלה  |  16.09.17