אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הפרקליטות העשירה את המדינה במיליארד שקל צילום: יריב כץ

הפרקליטות העשירה את המדינה במיליארד שקל

הפרקליטות הגבירה הילוך בענישה הכלכלית, וב־2016 חילטה 629 מיליון שקל מעבריינים, 26% יותר מהשנה הקודמת. באכיפה אזרחית גבתה 305 מיליון שקל

18.09.2017, 07:06 | משה גורלי

כספים ורכוש בשווי של כ־629 מיליון שקל חילטה פרקליטות המדינה ב־2016 מעבריינים, 26% יותר משנת 2015, כך עולה מהדו”ח השנתי של הפרקליטות. סכום זה מורכב מ־171 מיליון שקל קנסות, 186 מיליון שקל עיקולי מס ו־272 מיליון שקל מחילוט סופי. העלייה בשיעור החילוטים משקפת את הגשמת היעד המרכזי להילחם בפשיעה המאורגנת. החילוט הסופי מעביר את הרכוש הקשור לעבירה או רכוש בשווי רכוש שהולבן לקופת המדינה. שווי הרכוש שנתפס בשלבי החקירה הראשונים על ידי המשטרה עמד על 753 מיליון שקל, עלייה של כ־11% בהשוואה ל־2015.

על מקור הכנסה נוסף אחראית היחידה לאכיפה אזרחית בפרקליטות המדינה, היוזמת הליכים אזרחיים ומינהליים לשמירת נכסי המדינה. ב־2016 הוגשו מטעם המדינה הליכים יזומים בהיקף כולל של כ־400 מיליון שקל, ונפסקו לטובתה כ־305 מיליון שקל, מהם 230 מיליון שקל בבוררות שנעשתה עם מפעלי ים המלח.

הפרקליטות מטפלת בכ־10% מהתיקים הפליליים במדינה, שעניינם עבירות חמורות. יתר התיקים מטופלים בעיקר על ידי חטיבת התביעות המשטרתית. 

 

שי ניצן, צילום: יריב כץ שי ניצן | צילום: יריב כץ שי ניצן, צילום: יריב כץ

 

 

שיעור זיכוי נמוך

כ־40% מתיקי הפרקליטות עסקו בעבירות אלימות, כ־14% בעבירות מין, כ־13% בעבירות הונאה, וכ־8% בעבירות רכוש. 33% מכתבי האישום נגעו לעבירות אלימות, 15% עסקו בעבירות מין, ו־9% בעבירות הונאה.

במחוזות ירושלים, חיפה והצפון תופסות עבירות האלימות את הנפח הגדול ביותר בכתבי האישום, 37%־41%. במחוז תל אביב, לעומת זאת, הוגש השיעור הגדול ביותר של כתבי אישום בגין עבירות מין, 17% לעומת 12% למשל במחוז ירושלים, וכן השיעור הרב ביותר באופן משמעותי של עבירות הונאה 18% לעומת 7% ביתר המחוזות.

84% מהנאשמים הורשעו הרשעה מלאה או חלקית. בנוגע ל־6% מהם נקבע כי הם ביצעו את העבירה, אך לא יורשעו, ו־3% זוכו באופן מלא. שיעור ההרשעות הגבוה מוביל למספר ערעורים גבוה מצד הנאשמים, 87%. יתר הערעורים הוגשו על ידי המדינה. כשליש מערעורי הנאשמים מתקבלים בעליון ובמחוזי באופן מלא או חלקי.

מסירים תכנים מהרשת

יחידת הסייבר בפרקליטות עוסקת בעבירות שנחקרות ברשות למשפט טכנולוגיה ומידע. ב־2016 טופלו ביחידה כ־20 תיקים שכללו עבירות של חדירה לחומר מחשב, הפצת סוסים טרויאניים, גניבת מידע ממוחשב, מרמה וזיופים מקוונים, הטרדה מינית באמצעות האינטרנט, החזקת מאגרי מידע בלתי מורשים ועוד.

יחידת הסייבר מטפלת גם בעבירות במרחב המקוון: הסרת תכנים אסורים, הגבלת הגישה אליהם דרך תוצאות החיפוש במנוע החיפוש, חסימת גישה אל התכנים והשעיה או הרחקה של משתמשי אינטרנט.

מאז תחילת הפעילות בתחום הועברו ליחידת הסייבר כ־2,250 תכנים המפרים לכאורה את החוק, 91% מהווים לכאורה הסתה לאלימות ולטרור. 70% מהתכנים הללו הוסרו, במלואם או בחלקם, 19% לא הוסרו, והשאר עדיין בטיפול.

ב־2016 הסתיימו הדיונים בכ־1,800 עתירות שהתנהלו בבג”ץ. שני שלישים מהעתירות נדחו, כשליש מהעתירות התקבלו באופן מלא או חלקי.

אפיק הכנסה נאה

בשנים האחרונות החליטה הפרקליטות להכות עבריינים בכיסם. הדו”ח החדש מתגאה בעליית כמות החילוטים, הזמניים והסופיים. מדיניות זו, ששאובה מלקחי המאבק באל־קפונה, נועדה להילחם בפשע המאורגן על פי העיקרון של “להוציא בלעו של הגזלן מפיו”.

סנגורים רבים הביעו את החשש מהרחבה בלתי מידתית של מדיניות זו על אנשים נורמטיביים שהסתבכו בעבירת צווארון לבן, שעלולים להתמוטט כלכלית בלחץ החילוטים. והמספרים עוד יגדלו בדו”חות הבאים לאחר שעבירות מס הפכו לאחרונה לעבירות מקור שבגינן יתאפשרו חילוטים במסגרת הלבנת הון. החשש הוא שהמדינה תתאהב במקור ההכנסה הזה והפרקליטות תגביר את הלחץ.

נתון שעשוי להישמע מפתיע הוא ששליש מהערעורים הפליליים מתקבלים. אלא שהרוב הוא קבלה חלקית או הקלה מינורית בעונש או בסעיפי האישום, ולא הפיכה דרמטית של פסק הדין. לכן כדאי לכוון את האופטימיות לשליש שצפוי לרדת מתקופת המאסר מאשר לאופטימיות לגבי שליש ה”הצלחה” בערעורים.

כמו כן צוין בדו”ח הפרקליטות כי בג”ץ קיבל שליש מהעתירות בשנה שעברה. אלא שיש לשים לב שנתון הזה כולל גם פשרות ללא פסק דין וללא התערבות שיפוטית. הפרקליטות במקרים רבים מעדיפה לנהל סיכונים ומשאבים: היא מוותרת פה ושם לעותרים כדי לחסוך התדיינות ולעתים נזיפה ביקורתית מהשופטים, אפילו בתיקים שבסופו של יום העתירות בהם היו נדחות.

הפרקליטות היא משרד עורכי הדין הגדול במדינה: 1,800 עובדים, מהם 1,000 פרקליטים. היא בהחלט זכאית למחמאות על הייצוג וההרכב. כ־66% הם נשים, כ־50% מהפרקליטים הם בני פחות מ־39. כ־8% מכלל העובדים הם בני מיעוטים.

תגיות