אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
חברת החשמל תמכור עודפי גז נוזלי למפעלים במחיר נמוך מזה של תמר צילום: יח"צ

חברת החשמל תמכור עודפי גז נוזלי למפעלים במחיר נמוך מזה של תמר

מאגר תמר יבצע בחודש הקרוב עבודות תחזוקה ובשל כך תצנח ב־50% אספקת הגז למשק. בעקבות זאת חברת החשמל מחויבת למכור עודפים במחיר עלות, שנמוך משמעותית מחוזי גז ותיקים במשק

18.09.2017, 08:23 | ליאור גוטמן

חברת החשמל פרסמה בסוף השבוע קול קורא למפעלי תעשייה בבקשה לרכוש ממנה עודפי גז נוזלי שהצטברו בידיה. באופן מפתיע, המפעלים יוכלו באופן זה ליהנות ממחיר גז נמוך מזה של מאגר תמר.

קראו עוד בכלכליסט

לפי חברת החשמל, המכירה היא פועל יוצא של הכרזת שר האנרגיה על מצב חירום במשק החשמל, כאשר בתקופת ההגבלות באספקות הגז משדה תמר, חברת החשמל מחויבת להציע למכירה עודפי גז טבעי נוזלי (גט"ן) לצרכנים התעשייתיים המחוברים למערכת הולכת הגז.

 , צילום: יח"צ צילום: יח"צ  , צילום: יח"צ

עוד מציינת חברת החשמל כי מועד הרכש הוא מ־20 בספטמבר ולמשך חודש. תקנות שעת החירום במשק הגז אושרו בשבוע שעבר. מדובר בתקופה שתיתחם בין 19 בספטמבר עד סוף אוקטובר, שבמהלכה מאגר הגז תמר אמור לבצע עבודות תחזוקה שוטפות על אסדת ההפקה. עבודות אלו יורידו את אספקת הגז היומית למשק ביותר מ־50%. מאחר שמאגר תמר הוא ספק הגז הטבעי היחיד למשק, ייאלצו כלל הצרכנים לחלוק במה שיש בצנרת עד לסיום עבודות התחזוקה. החלוקה תתבצע לפי התקנות לשעת חירום. לפי התקנות, כל לקוח יתבקש בתקופה זו להודיע מראש כמה גז הוא יצטרך, ומאגר תמר יקצה את התפוקה שיש לו בין כולם. מאחר ש־90% מהביקוש לגז טבעי מיועדים לייצור חשמל, חברת החשמל ותחנות הכוח הפרטיות צפויות להשתמש במרב הגז, מה שאומר בעצם שחברת החשמל תישאר עם עודפי גז נוזלי שהיא יכולה למכור לתעשייה.

המחיר שבו חברת החשמל תמכור למפעלי תעשייה עשוי להיות נמוך מאוד עבור חלק מהלקוחות הוותיקים שעוד זוכרים חוזי גז בסקטור התעשייה שנעו בין 9 ל־12 דולר ליחידת אנרגיה. מדובר בחוזים ותיקים מלפני כמה שנים שנחתמו בתקופה שבה מחיר חבית הנפט היה גבוה מתמחור של 50 דולר הנוכחי.

אולם ביוני האחרון רשות הגז פתרה את הבעיה של המשק וקבעה שתי תקנות חדשות. הראשונה היא שחברת החשמל מחויבת למכור עודפי גז שלה לכל לקוחות התעשייה כדי לא להיתקע עם סחורה בלא שימוש. התקנה השנייה היתה שחברת החשמל חייבת למכור במחיר עלות, שהוא על פי ההערכות בין 5.5 ל־8 דולר ליחידת אנרגיה, תלוי במטען הגז הנוזלי שהיא רכשה מספק בינלאומי. גם אם המחיר ייצמד לרף העליון, מכירה סביב 7.5 או 8 דולר ליחידת אנרגיה מהווה הנחה יפה עבור מפעל תעשייתי ותיק שרכש בעבר בתמחור של 10 דולר ומעלה. לרוע מזלם של המפעלים, ההסדר הזה טוב לתקופה של כחודש בלבד.

תגיות