אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
תנועת המושבים לכחלון: הקפא הליכי בנייה על קרקע חקלאית צילום: עומר מסינגר

בלעדי לכלכליסט

תנועת המושבים לכחלון: הקפא הליכי בנייה על קרקע חקלאית

מהמכתב ששלחה התנועה אתמול לשר האוצר ולשר הבינוי, שבו דרשה את ההקפאה, עולה כי 57% מהקרקעות לבנייה שהותמ"ל מקדמת הן חקלאיות

18.09.2017, 07:00 | אמיתי גזית

תנועת המושבים שלחה אתמול מכתב לשר האוצר משה כחלון, שר הבינוי והשיכון יואב גלנט וגורמים נוספים שבו קראה להקפיא את כל הליכי התכנון לבנייה על קרקעות חקלאיות, להימנע מהכרזה על מתחמים חקלאיים נוספים כמתחמים מועדפים לדיור ולקיים דיון מסודר בנוכחות נציגי תנועת המושבים בנושאים האלו. על המכתב חתום עו"ד עמית יפרח, היועץ המשפטי ויו"ר אגף הקרקעות של תנועת המושבים, שאמר ל"כלכליסט" כי המכתב הוא צעד אחרון לפני עתירה לבג"ץ בדרישה להקפיא את הליכי התכנון על קרקעות חקלאיות. במכתב טוענת תנועת המושבים כי המהלכים שכחלון מוביל עלולים לגרום "לפגיעה אנושה בחקלאות ובחקלאים בישראל, בביטחון התזונתי של אזרחי ישראל ובריאות הירוקות שעוד נותרו במדינה.".

מהמכתב עולה כי מאז הוקמה הוועדה לקידום מתחמים מועדפים לדיור (הותמ"ל) ב־2014, משרד האוצר קידם באמצעותה תוכניות בנייה לכ־203 אלף דירות על 82 אלף דונם — 47 אלף דונם מתוכם (57%) הם שטחים חקלאיים.

מימין: שר הבינוי והשיכון יואב גלנט ושר האוצר משה כחלון, צילום: עומר מסינגר מימין: שר הבינוי והשיכון יואב גלנט ושר האוצר משה כחלון | צילום: עומר מסינגר מימין: שר הבינוי והשיכון יואב גלנט ושר האוצר משה כחלון, צילום: עומר מסינגר

ב־2015 העביר כחלון תיקון חוק שמאפשר לרמ"י להוציא צו מינהלי לחוכרי קרקע חקלאית שמורה על פינוי מיידי מהקרקע, אם יש בה פוטנציאל לבניית 700 דירות ומעלה.

החוק מציע לחקלאי פיצוי של 56 אלף שקל לדונם (לעומת 30 אלף שקל בחוק המקורי) ואת הזכות לקבל 20% מהקרקע (25% בפריפריה) בפטור ממכרז ולשווקה ליזמים לבנייה למגורים. לצד הליך זה מתנהל הליך תכנוני מזורז לקרקע בותמ"ל.

עו"ד עמית יפרח , צילום: אוראל כהן עו"ד עמית יפרח | צילום: אוראל כהן עו"ד עמית יפרח , צילום: אוראל כהן

כדי שניתן יהיה לעשות זאת, על הממשלה להכריז על הקרקע כמתחם מועדף לדיור. במכתב טוענת תנועת המושבים כי "קבינט הדיור, שהכריז על מתחמים כמועדפים, התעלם משיקולים בדבר היקף הפגיעה בחקלאים ועובדות בעניין זה כלל לא הוצגו בפניך (כחלון — א"ג). מעולם לא הוצגו נתונים עובדתיים בדבר כמות החוכרים שייפגעו, האלטרנטיבות התעסוקתיות שלהם והיקף הפיצויים שתשלם המדינה. ההכרזה על מתחם כמועדף היא הפקעה דה פקטו". עוד טוענת התנועה כי חוק הותמ"ל מהווה סטייה חמורה ממדיניות התכנון של מדינת ישראל, שלפיה אין לשנות ייעוד של קרקע חקלאית וכי יש להעדיף שינוי ייעוד של קרקע שאינה זמינה לחקלאות.

לדברי יפרח, "בשלה העת לתקן את חוק הותמ"ל כך שתהיה הגנה ראויה על הקרקע החקלאית ותיפסק ההכרזה על מתחמי דיור נוספים שבהם ישנה קרקע חקלאית. הפגיעה, אם היא הכרחית, חייבת להיות כזו שמתחשבת בחקלאי ובמה שנותר לו לאחר ההפקעה".

תגיות

9 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

7.
כחלון יישר כוח- המשך בעבודתך המבורכת
המכתב שנשלח אליך על ידי הצבועים האלה הוא מס שפתיים לשמו. אין לאנשים איפה לגור והכל בגלל גורמים כמו הגוף הזה שחושב שתפס בעלות על קרקעות תחת כסות של טענה ולפיה החקלאות נפגעת. אז יש לי חדשות עבורך אדון חקלאי, החקלאות כבר מתה מזמן. לא קיימת. לא צריכה להתקיים במרכז הארץ. יש איזורים ענקיים בדרום, בצפון ובמסרח הארץ למי שמעוניין באמת לקיים חקלאות. אז שחררו את כחלון מהשטויות שלכם ותלסיקו להיות הקשת הדמוקרטית המזרחית החדשה כי אתם חבורה של שנואים ולא יותר מזה. כחלון/ גלנט- העם איתכם. המשיכו בפועלכם.
חקלאי ממשפחת חקלאים  |  19.09.17
5.
רק פינוי בינוי, זו צריכה להיות המשימה שלך כחלון מהשנה הבאה
בסוף השנה הזאת יצא האוויר מהבועה ותוך שנה ירדו המחירים ב25-30% אחרי הלם ראשוני של עוד שנה וחצי המחירים יחזרו לעלות, ואז יגיע ההיצע הגדול שתכנונו החל ב2015 וימתן את העליות לשיעור של 3-4% בשנה. כך שיש לממשלה הבאה תקופת רגיעה בין 2019 ל2021 בה עניין הדיור לא יהווה נושא מרכזי, החל מ2022 הנושא יחזור לכותרות ובניגוד לפעם הזאת שהפעולה הייתה פאניקה ובנייה לשם בנייה, בפעם הבאה הבנייה תצטרך לענות על שאלות רחבות יותר, של קהילה, התחדשות עירונית, תחבורה ציבורית. רוב הבנייה בגל הבא חייבת להיות במתכונת של פינוי בינוי של מתחמים ישנים בני 5-30 בלוקים (30-300 יח"ד) כדי לייצר פי 2 יחידות, במרקם אורבני של מסחר, משרדים ומגורים, תחבורה ציבורית וחינוך, עם מינימום מכוניות מקסימום שטחים ציבוריים. הממשלה צריכה לאפשר בגל הבא 200-300 פרויקטים כאלו שיחדשו את הערים הקיימות ויחזקו אותן.
אסף  |  18.09.17
לכל התגובות