אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
באירלנד הדשא, לא רק של השכן, באמת ירוק יותר צילום: דוד הכהן

באירלנד הדשא, לא רק של השכן, באמת ירוק יותר

עיקר יופיו של האי שבצפון האוקיינוס האטלנטי הוא במרחבי הטבע והנופים המגוונים - הרים, אגמים, נהרות, שטחים ירוקים אין סופיים, צוקים הנשברים אל הים וכמובן המון כבשים. הבירה דבלין היא עיר תוססת ומתפתחת עם הרבה בירה - ואל תחמיצו ביקור בבלפסט הצפונית

21.09.2017, 16:22 | דוד הכהן

אירלנד ידועה כמדינה שמתפרנסת מתיירות - נופים ירוקי עד, אגמים ומצוקים שמשתפלים לאוקיינוס האטלנטי – ומחקלאות, וכל זאת לפני שהחלה לפתות חברות הייטק גדולות להשתקע בה וליהנות מהטבות מס.

טיול באירלנד בדרך כלל מתחיל בבירה דבלין. עיר גדולה שבתקופה האחרונה זוכה לפיתוח בולט לעין תרתי משמע – בחלקים גדולים שלה בולטים מגדלי הייטק והמון מנופים שמלמדים על כך שהבנייה בעיצומה.

את דבלין חוצה הנהר ליפי (Liffey), ובמרכז העתיק שלה יש מבנים מרשימים וגם הרבה סמטאות צבעוניות. אפשר לומר שהיא מין לונדון קטנה. למרות שהאירים, שממש לא אוהבים את הבריטים בלשון המעטה, לא היו רוצים לשמוע את ההגדרה הזו.

הרחוב הראשי של דבלין, אוק'ונול (O'connell, שנקרא ע"ש מדינאי אירי גדול במאה ה-19), רחב ידיים ומשני צידיו חנויות ענק של כל הרשתות הבינלאומיות, אבל גם הרבה פאבים שכמובן נמצאים בכל העיר, עיירה או כפר, גם הקטן ביותר.

פסל ה"מחט" , צילום: ויקיפדיה פסל ה"מחט" | צילום: ויקיפדיה פסל ה"מחט" , צילום: ויקיפדיה

במרכזו של הרחוב ניצב מאז 2003 פסל ה"מחט" (Spire), קונוס מתכת כסוף בגובה של 120 מטר ובקצהו נקודת אור שבלילה נראית מכל מקום בעיר. המחט הוצבה במקום "עמוד נלסון" שעמד במקום כ-160 שנה ופוצץ בידי קבוצה של אנשי הצבא האירי הרפובליקני שמחו על כך שאחרי הקמת אירלנד החופשית ב-1922 נותרה אנדרטה לאדמירל בריטי במרכז עיר הבירה שלהם.

פסלו של הסופר האירי ג פסלו של הסופר האירי ג'יימס ג'ויס בדבלין | צילום: דוד הכהן פסלו של הסופר האירי ג

לא רחוק משם ניצב פסל בדמותו של הסופר האירי המפורסם ג'יימס ג'ויס, שנמצא ברשימת הסופרים החשובים ביותר של המאה העשרים. עלילת ספרו "יוליסס", יצירתו המפורסמת ביותר של הסופר האירי ג'ימס ג'ויס, מתרחשת ביום אחד בדבלין. בעיר ישנו מרכז לזכרו.

מצודת דבלין, צילום: דוד הכהן מצודת דבלין | צילום: דוד הכהן מצודת דבלין, צילום: דוד הכהן

מאוסקר ויילד להנצחת הרעב 

3 פסלים בדבלין אסור להחמיץ: זה של מולי מֶלון (Molly Malone) שהועתק זמנית מרחוב גרפטון שליד מכללת טריניטי כמה עשרות מטרים לרחוב Suffolk מחוץ לכנסיית  סנט אנדריו בשל עבודות תשתית. איזו אירוניה! הפסל הוא של אישה שחמוקיה יותר ממציצים משמלתה ואשר מובילה עגלה ובה צדפות למכירה. בלילות עבדה כזונה. תושבי דבלין קוראים לפסל "הזנזונת עם העגלה".

 

הפסל של מולי מלון , צילום: דוד הכהן הפסל של מולי מלון | צילום: דוד הכהן הפסל של מולי מלון , צילום: דוד הכהן

פסל שני הוא של הסופר והמשורר האירי הנודע אוסקר ויילד שניצב בפארק שבכיכר מריון בדבלין, מול בית ילדותו. ויילד נראה בו יושב-שוכב על סלע גדול. מכנסיו עשויים גרניט כחול, הנעליים מאבן הודית שחורה, השרוכים מברונזה. הג'קט עשוי אבן ירוקה עם חפתים וצווארון מאבן בצבע אדום-בורדו, הוא עונב את עניבת טריניטי קולג', והוא מחייך חיוך ממזרי.

פסלו של אוסקר ויילד, צילום: דוד הכהן פסלו של אוסקר ויילד | צילום: דוד הכהן פסלו של אוסקר ויילד, צילום: דוד הכהן

ופסל שלישי הוא "אנדרטת הרעב" (Famine Memorial) שנמצאת על הגדה הצפונית של נהר ליפי. נראית בה קבוצת דמויות הצועדת על הרציף אל ספינות המהגרים. היא הוקמה לזכר שנות הרעב הגדול במאה ה-19 שנגרם עקב מחלה שפגעה בתפוחי האדמה, עיקר המזון של האירים, והשפיע משמעותית על האומה האירית. אוכלוסיית אירלנד הצטמצמה בכ-3 מיליון בני אדם, בשל מוות והן בשל הגירה לארה"ב.

האנדרטה לזכר הרעב, צילום: שאטרסטוק האנדרטה לזכר הרעב | צילום: שאטרסטוק האנדרטה לזכר הרעב, צילום: שאטרסטוק

המלצה נוספת לביקור היא מוזיאון ההגירה האירי (Epic - The Irish Emigration Museum) הוא מוזיאון אינטראקטיבי לא הרחק מגשר או'קונל (O’Connell Bridge), ועוסק בהיסטוריה של הפזורה האירית וההגירה למדינות אחרות. התצוגה מספרת את הסיפור הדרמטי של האנשים שעזבו את אירלנד וכיצד הם השפיעו ועיצבו את העולם.

במוזיאון ההגירה , צילום: ענת גרנית-הכהן במוזיאון ההגירה | צילום: ענת גרנית-הכהן במוזיאון ההגירה , צילום: ענת גרנית-הכהן

מזקקת הוויסקי ג מזקקת הוויסקי ג'יימסון בדבלין | צילום: דוד הכהן מזקקת הוויסקי ג

מחוץ לדבלין - הרבה ירוק, כבשים פרות ומים

 

הירוק, המים, הכבשים והפרות מקדמים כל מי שיוצא מעריה של אירלנד ומשייט בכבישים הצרים של האי. ולא פחות מזה - תושבי האי שהם חמים ומכניסי אורחים עם המון רצון לעזור, למרות שלא באשמתם קצת קשה להבין את האנגלית שלהם.

 

מלבד דבלין יש עוד כמה ערים "גדולות" באירלנד, ביניהן גולוויי, קורק ולימריק. אבל עיקר ההנאה בטיול באירלנד הוא הנסיעה בדרכים הצדדיות בין החוות החקלאיות, הכפרים והעיירות הקטנות.

הכבשים של אירלנד, צילום: דוד הכהן הכבשים של אירלנד | צילום: דוד הכהן הכבשים של אירלנד, צילום: דוד הכהן

לאירלנד גם כמה שמורות טבע – פארקים לאומיים. וכשאומרים שמורות טבע אז מתכוונים באמת לחלקי ארץ נרחבים שיד אדם לא פגעה בהם. למשל Wicklow Mountains National Park מדרום לדבלין במזרח אירלנד. הוא הגדול מבין ששת הפארקים הלאומיים של אירלנד והוא משתרע על חלק גדול מהרי ויקלו. הוא כולל גם שני אגמים Glendelogh)) וגם יערות. המטרה העיקרית של הפארק היא שימור המגוון הביולוגי והנוף. פרט מעניין הוא שאין קליטת אינטרנט בפארקים אלה. 

שמורת הטבע Wicklow Mountains , צילום: דוד הכהן שמורת הטבע Wicklow Mountains | צילום: דוד הכהן שמורת הטבע Wicklow Mountains , צילום: דוד הכהן

יער בשמורה, צילום: דוד הכהן יער בשמורה | צילום: דוד הכהן יער בשמורה, צילום: דוד הכהן

או Killarney National Park, שמורת טבע שנמצאת בדרום מערב ל עיר קילארני. השמורה משלבת הרים, אגמים, יערות ומפלים. וגם מסלולי הליכה.

שמורת הטבע Killarney, צילום: דוד הכהן שמורת הטבע Killarney | צילום: דוד הכהן שמורת הטבע Killarney, צילום: דוד הכהן

מערבה של אירלנד הנושק לאוקיינוס האטלנטי הוא חבל ארץ יפהפה. בשני מוקדים ביקרנו - צוקי מוהר (Cliffs of Moher) הידועים כאחד מאתרי התיירות הפופולריים ביותר באי האירי.

צוקי מוהר ממוקמים באזור הבארן שבמחוז קלייר, במערב אירלנד. הם נישאים לגובה 120 מטרים ומעלה מעל האוקיינוס האטלנטי ,ומגיעים בשיאם לגובה מקסימלי של 214 מטרים. הם נמתחים לאורך שמונה קילומטרים לאורך החוף.

בערך באמצע רכס הצוקים, ממוקם מרכז המבקרים של האתר, אליו מגיעים תיירים רבים; בשנת 2008 ביקרו בו כ-800 אלף תיירים. במרכז, על הצוק הגבוה ביותר ברכס, נבנה ב-1835 מגדל תצפית בשם מגדל או'בריאן. המגדל נבנה על ידי סר קורנליוס או'בריאן עבור התיירים הויקטוריאנים הרבים שפקדו את המקום בתקופה זו. מגג המגדל ניתן לראות ביום בהיר את נופי איי אראן, מפרץ גאלווי והרי אזור קונמארה.

צוקי מוהר, צילום: דוד הכהן צוקי מוהר | צילום: דוד הכהן צוקי מוהר, צילום: דוד הכהן

אזור הצוקים מהווה בית גידול ליותר מ- 20 זנים שונים של ציפורים ובאוקיינוס שלמרגלותיו חיים גם דולפינים וכלבי ים. ב-2007 נפתחה במרכז המבקרים, בתוככי אחת הגבעות, תערוכה גדולה העוסקת בבעלי החיים, בצמחייה ובגאולוגיה של הצוקים. בצוקי מוהר צולמו, בין השאר, מספר סרטי קולנוע ידועים, בהם הנסיכה הקסומה (1987) והארי פוטר והנסיך חצוי-הדם (2009).

צוקי מוהר, צילום: דוד הכהן צוקי מוהר | צילום: דוד הכהן צוקי מוהר, צילום: דוד הכהן

עוד אזור שכדאי מאד לבקר בו הוא חצי האי Dingle, שהוא חצי האי הקטן והצפוני ביותר מבין שני האיים המרכיבים את מחוז קרי שבמערב אירלנד (יותר יפה, לטעמנו, מטבעת קרי המפורסמת). יש בו יש צוקים יפים שיורדים לאוקיינוס האטלנטי וגם חופי רחצה נהדרים. באזור צולם הסרט מלחמת הכוכבים 8 – שנקרא באנגלית Star Wars: Episode VIII – The Last Jedi ולצורך זה נבנה במקום מקדש בסגנון אבירי Jedi.

כפר אירי במערב האי, צילום: דוד הכהן כפר אירי במערב האי | צילום: דוד הכהן כפר אירי במערב האי, צילום: דוד הכהן

קיר השלום בבלפסט רק החמיר את האיבה

אי אפשר לבקר באי האירי ולפסוח על בלפסט, בירת צפון אירלנד ששייכת לבריטניה. מדבלין ניתן להגיע לבלפסט באוטובוס שיוצא כל שעה והנסיעה לוקחת כשעתיים. אין כמובן גבול בין אירלנד לצפון אירלנד אבל בשלב מסוים ניתן לראות דגלים בריטים ואז יודעים שעברנו את הגבול.

בלפסט כיום היא עיר תוססת, מטופחת ובתהליך של בנייה מואצת. להלכה ימי הטרור מאחוריה, אבל מתברר כי למעשה פעולות הטרור נמשכות מדי פעם.

בלפסט. כיום היא עיר תוססת עם הרבה מאד צעירים, צילום: worldbestrooms בלפסט. כיום היא עיר תוססת עם הרבה מאד צעירים | צילום: worldbestrooms בלפסט. כיום היא עיר תוססת עם הרבה מאד צעירים, צילום: worldbestrooms

כשיוצאים ממרכז העיר מגיעים לשכונות במערב העיר שם ישנה עדיין הפרדה בין קתולים ופרוטסטנטים. ברחוב Shankill מרוכזת הקהילה הפרוטסטנטית הפרו בריטית ואילו רחוב Falls הוא מבצרם של הקתולים. בין השכונות הוקם "קיר השלום" שמפריד ביניהן. זאת למרות שבאפריל 1998 נחתם "הסכם בלפסט" הידוע גם בשם "הסכם יום שישי הטוב" שנועד להסדיר את עתידה של צפון אירלנד על פי רצון אזרחיה ובאופן דמוקרטי. על ההסכם, שסיים את הסכסוך בצפון אירלנד, חתמו נציגים ממשלת בריטניה וממשלת אירלנד. מדובר בלוחות מתכת וגדרות שמתנשאים עד לגובה של 8 מטרים. יש גם שערים שנסגרים בשעות הלילה.

"קיר השלום" בבלפסט, צילום: דוד הכהן "קיר השלום" בבלפסט | צילום: דוד הכהן "קיר השלום" בבלפסט, צילום: דוד הכהן

הקיר מצופה כיום בגרפיטי של שני המחנות. בצד הקתולי מונצחים גיבורי המחתרת מבחינתם ובצד הפרוטסטנטי מופגנת החיבה לבריטניה.

קיר זיכרון להרוגים הקתולים,  צילום: דוד הכהן קיר זיכרון להרוגים הקתולים | צילום: דוד הכהן קיר זיכרון להרוגים הקתולים,  צילום: דוד הכהן

במהלך הסיור שלנו באזור נפגשנו במקרה בצעיר בן 30, אלכס שמו, שהתנדב לסייר אתנו בשכונה הקתולית. זה היה מסע מרתק משום שהוא בן של פעיל במחתרת האירית שישב עד כה 17 שנה בכלא ובקרוב יישפט על מעשה טרור נוסף וצפוי לעד 30 שנות מאסר נוספות. אלכס חי את הנושא, עוין את הבריטים ומדגיש כי רדיפתה של בריטניה רק את הקתולים באירלנד היא הסיבה לעוינות בינם לבין הפרוטסטנטים. במהלך הסיור שערך לנו הגענו לאנדרטה שבה מונצחים כל הגיבורים של המחתרת. את חלקם הכיר או שמע עליהם מאביו. לדבריו דווקא אחרי הקמת "קיר השלום" בעקבות הסכם השלום, גדלה העוינות ופעולות הטרור.

גרפיטי בשכונה הקתולית בבלפסט , צילום: דוד הכהן גרפיטי בשכונה הקתולית בבלפסט | צילום: דוד הכהן גרפיטי בשכונה הקתולית בבלפסט , צילום: דוד הכהן

אזור מפורסם אחר בבלפסט הוא "מספנות הארלנד וולף" שם נבנתה אוניית הפאר טיטניק. ב-2012, כשמלאו מאה שנה לטביעת הספינה, נפתח במקום מוזיאון הטיטניק  

במוזיאון תצוגה של הפריטים והשרידים מן האסון שנאספו בעיר מאז הטביעה. בין הפריטים יש צלחות וסכו"ם ששימשו באוניה, מכתבים ותפריטים מחדר האוכל. חלק גדול מן הפריטים הועלו מאזור הטביעה לאחר ששרידי הטיטאניק התגלו על קרקע האוקיינוס ב-1985. כמו כן יש שיחזור של תאי נוסעים. כרטיס כניסה בשעה 5, שעה לפי הסגירה, עולה מחצית מכרטיס רגיל אבל מניסיון, שעה לא מספיקה.

מוזיאון טיטניק בבלפסט , צילום: דוד הכהן מוזיאון טיטניק בבלפסט | צילום: דוד הכהן מוזיאון טיטניק בבלפסט , צילום: דוד הכהן

כבשים, כבשים וגם פרות

הנסיעה בין הכפרים והעיירות הקטנות היא בדרך כלל בכבישים צרים ששתי מכוניות בקושי עוברות בהם, בפרט למי שנהיגה בצד שמאל זרה לו. עם זאת, תשתית הכבישים ולו גם הקטנים שביניהם, טובה מאד. גם התעריף בכבישי האגרה נמוך - 1.9 יורו בלבד. אגב, מתרגלים מייד לנהיגה בצד שמאל כך שמי שחושש מכך, יכול להירגע. האזורים החקלאיים משובצים בבתי חווה והמון שטחי מרעה לכבשים ולפרות.

התענוגות בטיול שכזה הוא הלינה ב-B&B (חדרים להשכרה בבתים של תושבים כולל ארוחת בוקר אירית דשנה). באחד מהם ליד העיר kilkenny, קיבלה אותו בעלת הבית במאור פנים. יש לה 4 חדרים בקומה השנייה, מבהיקים מניקיון. בחדר היה כמובן קומקום, שקיות תה וחלב. בבוקר למחרת הוגשה האורחה בידי הבעל והבן בעוד האם עמלה במטבח, והכל באדיבות, עם חיוך וטוב לב. יודעים איך לארח. בעל הבית הוא משורר ויצירותיו תלויות ממסוגרות בחדרים.

ה-B&B ליד העיר Kilkenny , צילום: דוד הכהן ה-B&B ליד העיר Kilkenny | צילום: דוד הכהן ה-B&B ליד העיר Kilkenny , צילום: דוד הכהן

B&B אחר היה מחוץ לעיירה הקטנה Clifden הבית שוכן ממש מעל לשון ים. בעלת הבית היא צרפתיה שעד לפני 7 שנים גרה בחבל ברטן בצפון מערב צרפת והיתה בעלת עסק של קייטרינג. לפני 7 שנים ביקרה במקום והתאהבה. הם עזבו את צרפת ומאז הםמנהלים את חדרי ההארחה שהם בתפוסה מלאה כמעט כל השנה. אצלה יכולנו לבחור ארוחת בוקר שכוללה סלמון מעושן אורגני, שאותו מגדלים בחוות באוקינוס.

זה הנוף שנשקף מהחדר באזור Clifden, צילום: דוד הכהן זה הנוף שנשקף מהחדר באזור Clifden | צילום: דוד הכהן זה הנוף שנשקף מהחדר באזור Clifden, צילום: דוד הכהן

המרינה ב-Crosshaven, צילום: דוד הכהן המרינה ב-Crosshaven | צילום: דוד הכהן המרינה ב-Crosshaven, צילום: דוד הכהן

זה מה שרואים מחדר האוכל באכסניה בעיירה Crosshaven , צילום: דוד הכהן זה מה שרואים מחדר האוכל באכסניה בעיירה Crosshaven | צילום: דוד הכהן זה מה שרואים מחדר האוכל באכסניה בעיירה Crosshaven , צילום: דוד הכהן

העיירה Dingel,  צילום: דוד הכהן העיירה Dingel | צילום: דוד הכהן העיירה Dingel,  צילום: דוד הכהן

יום שוק בעיירה Kinsale, צילום: דוד הכהן יום שוק בעיירה Kinsale | צילום: דוד הכהן יום שוק בעיירה Kinsale, צילום: דוד הכהן

טירת סלע קאשל (Rock of Cashel). אתר היסטורי במחוז טיפררי , צילום: דוד הכהן טירת סלע קאשל (Rock of Cashel). אתר היסטורי במחוז טיפררי | צילום: דוד הכהן טירת סלע קאשל (Rock of Cashel). אתר היסטורי במחוז טיפררי , צילום: דוד הכהן

המבצר העתיק בעיר לימריק, צילום: דוד הכהן המבצר העתיק בעיר לימריק | צילום: דוד הכהן המבצר העתיק בעיר לימריק, צילום: דוד הכהן

שני בתים ישנים עם גגות מקש, צילום: דוד הכהן שני בתים ישנים עם גגות מקש | צילום: דוד הכהן שני בתים ישנים עם גגות מקש, צילום: דוד הכהן

מצודה עתיקה בעיר Trim, צילום: דוד הכהן מצודה עתיקה בעיר Trim | צילום: דוד הכהן מצודה עתיקה בעיר Trim, צילום: דוד הכהן

פאב בעיר killarney. על הקירות חולצות של קבוצת הכדורגל המקומית, צילום: דוד הכהן פאב בעיר killarney. על הקירות חולצות של קבוצת הכדורגל המקומית | צילום: דוד הכהן פאב בעיר killarney. על הקירות חולצות של קבוצת הכדורגל המקומית, צילום: דוד הכהן

חנויות צבעוניות בעיירה Dingel,  צילום: דוד הכהן חנויות צבעוניות בעיירה Dingel | צילום: דוד הכהן חנויות צבעוניות בעיירה Dingel,  צילום: דוד הכהן

חנות ועליה "דולפינים" בעיירה Dingel,  צילום: דוד הכהן חנות ועליה "דולפינים" בעיירה Dingel | צילום: דוד הכהן חנות ועליה "דולפינים" בעיירה Dingel,  צילום: דוד הכהן

תגיות

19 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

18.
הדבר הטוב ביותר באירלנד הוא האירים
אנשים פה כנראה מבלבלים בין אירלנד לבין צפון אירלנד. במרבית אירלנד האנשים מאוד נחמדים, ובכל מקום שהייתי בו לא הפריע להם במיוחד שהגענו מישראל. בצפון אירלנד לעומת זאת - האנשים חמוצים וחשדניים במיוחד בערים הגדולות (בלפסט, לונדונדרי) - ובריטיים מאוד ביישובים הקטנים יותר שלא "כיכבו" על מפת הטרור במה שהם קוראים לו "the troubles" (תקופת הטרור של המחתרת האירית). לגבי התלונות על הגשם הרב - סעו לשם ביוני או בספטמבר - הרבה פחות גשם מאשר בקיץ, וסיכויים טובים יותר לימי שמש. ולאמר על דאבלין שהיא עיר אפורה - כנראה לא הלכתם לפארקים שבה, או להופעה חיה מוצלחת, או סתם לפסטיבל שמתארגן לאורך הנהר כדי שיהיה שמח.
גיא  |  25.09.17
לכל התגובות