אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בקרוב? כוס הקפה שתקנו עשויה לכלול גם אזהרת בריאות צילום: starbucks

בקרוב? כוס הקפה שתקנו עשויה לכלול גם אזהרת בריאות

על פי תביעה שהוגשה בקליפורניה, יצרניות הקפה, ספקיות ורשתות הקפה צריכות לפרסם אזהרות לגבי כימיקל מסרטן הנמצא בקפה. פסק הדין עשוי לטלטל את התעשייה כולה

26.09.2017, 18:24 | שירות כלכליסט
ייתכן שבעתיד הלא רחוק כוס הקפה הבאה שתקנו בקליפורניה תכלול אזהרת בריאות. מלכ"ר הפועל במדינה בשם המועצה לחינוך ומחקר על רעלנים (Council for Education and Research on Toxics ) מעוניין שיצרניות, ספקיות ורשתות הקפה יפרסמו אזהרות לגבי כימיקל מסרטן הנמצא בקפה. הקבוצה כבר פנתה לבית המשפט בלוס אנג'לס כדי לקדם את המטרה.

לפי התביעה, ענקית הקפה סטארבקס ועוד כ-90 חברות נוספות, ביניהם סופרמרקטים וחנויות קמעונאיות, לא עמדו בחוק במדינה המחייב להציב סימני אזהרה לגבי כימיקלים מסוכנים הנמצאים בכל מקום החל ממוצרים ביתיים ועד למקומות העבודה.

קפה של סטארבקס, צילום: starbucks.com קפה של סטארבקס | צילום: starbucks.com קפה של סטארבקס, צילום: starbucks.com

במרכז המחלוקת נמצאת התרכובת הכימית אקרילאמיד, גורם מסרטן שנמצא במזונות מבושלים כמו צ'יפס, שהוא גם תוצר לוואי של תהליך טחינת פולי הקפה. תעשיית הקפה מכירה בקיומו של הכימיקל, אך מתעקשת שמדובר ברמות שאינן גורמות נזק, וכי ההטבות הנגרמות משתיית קפה גוברות על הסכנות.

התביעה מתנהלת כבר מאז 2010 וכמעט לא משכה תשומת לב, אך פסק דין בעד המלכ"ר עלול לטלטל את התעשייה כולה, אף שלא בהכרח יהיו לה השפעות על הרגלי שתיית הקפה של הצרכנים, שכן אזהרות התגלו כלא יעילות מספיק בהתראה.

עורך הדין המייצג את התובעים אמר כי היעד העיקרי הוא לתמרץ את התעשייה להסיר את הכימיקל מהקפה. "אני מכור לקפה, כמו שני שלישים מהאוכלוסייה", אמר עורך הדין רפאל מצגר לסוכנות הידיעות AP. "אני רוצה שהתעשייה תוציא את אקרילאמיד מהקפה, כדי שההתמכרות שלי לא תגרום לי לעכל את הכימיקל".

ב-2008 ייצג מצגר את המלכ"ר בהצלחה בתביעה שאילצה את יצרניות חטיפי תפוחי האדמה לשלם קנס של 3 מיליון דולר ולהוציא את אקרילאמיד מהמוצר.

חברות הקפה הפסידו בסיבוב הראשון בתביעה לפני שנתיים, וכעת מציגות את קו ההגנה האחרון שלהן. לטענתן, חברות רבות כבר מציבות אזהרות לפיהן מדינת קליפורניה קבעה שאקרילאמיד הוא בין הכימיקלים שגורמים לסרטן. אך מצגר אומר כי האזהרות מופיעות לרוב לאחר המכירה בפינת הסוכר, כך שמי ששותה קפה שחור כלל לא מודע אליהן.

התביעה מבוססת על חוק שאושר בקליפורניה ב-1986, ומאפשר לאזרחים פרטיים, ארגונים ועורכי דין לתבוע חברות בשם המדינה. לפי החוק נטל ההוכחה הוא על הנתבעים, שצריכים להוכיח שרמת הכימיקלים לא תוביל למקרה אחד של סרטן על כל 100 אלף אנשים שנחשפים למוצר.

תגיות