אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
יש לכם 70,000 ₪ ואתם לא יודעים מה לעשות איתם? הכתבה הזו בשבילכם צילום: שאטרסטוק

יש לכם 70,000 ₪ ואתם לא יודעים מה לעשות איתם? הכתבה הזו בשבילכם

חוסכים רבים מתלבטים מה לעשות עם הכסף הפנוי שברשותם, ובאיזה מכשיר חיסכון לבחור כך שישרת את צרכיהם בצורה הטובה ביותר. כיום, לא מעט מוצרים שנחשבו בעבר "פנסיוניים" הפכו כפתרון מתאים גם לניהול הכסף הפנוי. אילו יתרונות ייחודיים מציע כל אחד מהם?

27.09.2017, 11:22 | בשיתוף פסגות
מוצרי החיסכון נחלקים באופן כללי לשני סוגים מרכזיים: חיסכון פנסיוני (כמו קופת גמל או קרן פנסיה), שנועד לשמש אותנו בתקופת הפרישה, וחיסכון פיננסי עבור הכסף הפנוי המושקע לדוגמה בפוליסת חיסכון או בתיק מנוהל, ובו ניתן להשתמש בכל עת.

בעקבות שינוי שחל בשנים האחרונות הפכו לא מעט מוצרים שנחשבו בעבר "פנסיוניים" כפתרון מתאים גם לניהול הכסף הפנוי שברשותנו. החוסכים נהנים מגמישות גבוהה, והם יכולים לבחור במכשיר המתאים, ואף לשלב בין המכשירים כדי ליצור התאמה למטרת החיסכון ולצרכי החוסך.

כדי לנהל את הכסף הפנוי בצורה מיטבית, כדאי לעצור לרגע ולתכנן את העתיד הפיננסי - לסקור את מכשירי החיסכון הקיימים וללמוד את יתרונותיהם. בהמשך, לאחר איסוף המידע ניתן לבחור את מכשיר ההשקעה המתאים לצרכים ולמטרות שהוגדרו. בחירת מכשיר החיסכון המתאים עשוי להגדיל את פוטנציאל התשואה ועשוי אף לגלם הטבות מס ייחודיות.

שלושה מכשירי חיסכון פופולאריים שקיימים כיום הם קופת גמל להשקעה, פוליסות חיסכון וקופת גמל (תיקון 190). מה עיקרי ההבדלים ביניהם, אילו הטבות מציע כל אחד מהם ואילו יתרונות הם מגלמים?

קופת גמל להשקעה

בנובמבר 2016 עבר ענף קופות הגמל מתיחת פנים, עם השקת קופת הגמל להשקעה על ידי משרד האוצר. מכשיר חיסכון זה הביא איתו בשורה אמתית לחוסכים – אפשרות להפקדה של עד 70 אלף ₪ בשנה לאדם, לכל מטרה ולכל טווח השקעה, תוך אפשרות בחירה בין מגוון מסלולים בהתאם לצרכי החוסך. המכשיר משלב שני יתרונות מהותיים יחד – גם נזילות מלאה (בכפוף לתקנון הקופה) וגם יתרונות מס.

בעוד שבמכשירי החיסכון הפנסיוניים ניתן למשוך את הכסף בגיל הפרישה וכקצבה חודשית, בקופת גמל להשקעה הבחירה מתי למשוך את החיסכון חוזרת לידי החוסך.

ניתן לבצע משיכה מלאה או חלקית בכל שלב, ללא מגבלה וללא תשלום קנס. במשיכה שכזו יגבה מס רווח הון של 25% על הרווח הריאלי, כפי שמקובל במוצרים דומים.

עם זאת, חוסך שיבחר למשוך את הכסף כקצבה חודשית בגיל פרישה ייהנה מפטור מלא ממס, כך שכל הרווחים שנצברו לאורך השנים יהיו פטורים ממס.

חשוב לציין כי קופת גמל להשקעה נהנית כמובן גם מכל היתרונות המוכרים של קופת גמל המסורתית – ביניהם ניהול השקעות מקצועי, מגוון מסלולי השקעה ומעבר ביניהם ללא אירוע מס.

בפועל, קופת הגמל חזרה להיות מכשיר חיסכון לכל מטרה ולא רק לגמלאים (בשל תיקון 190), ומאפשרת לפתוח חיסכון על שם הילדים או הנכדים ולהפקיד בהתאם ליכולת אם בסכום חד פעמי או בהו"ק חודשית.

חשוב לציין כי סביבת ריבית נמוכה המקשה על קבלת ריבית אטרקטיבית, מחזקת את קופת הגמל להשקעה כמוצר המהווה אלטרנטיבה לכסף הפנוי שיושב בעו"ש או בפיקדונות. מכשיר חיסכון זה למעשה מאפשר לחוסכים להשקיע בשוק ההון בצורה פשוטה וקלה ולשמור על נזילות מלאה.

הצפי הוא כי הציבור ינצל את האפשרות לחיסכון בקופת הגמל החדשה, מה שיתרום להמשך צמיחת ענף קופות הגמל.

יתרונות עיקריים על קצה המזלג: בקופת גמל להשקעה הכסף נזיל וניתן למשוך אותו ללא מגבלה (בכפוף לתקנון) וללא תשלום קנס, כאשר משיכה בגיל הפרישה תאפשר פטור מלא ממס. חוסכים בקופת גמל להשקעה נהנים מניהול השקעות מקצועי, מגוון מסלולי השקעה ומעבר חופשי ביניהם ללא אירוע מס.

  , צילום: שאטרסטוק צילום: שאטרסטוק   , צילום: שאטרסטוק

פוליסת חיסכון

מכשיר חיסכון זה מאפשר לחסוך לכל מטרה ובכל סכום, במגוון מסלולי השקעה שעשויים לייצר פוטנציאל לתשואה עודפת. ניתן למשוך את הכספים בכל עת (בכפוף לתנאי הפוליסה), ללא קנסות ועמלות פירעון מוקדם וללא דרישות עמידה בגיל או בקבלת קצבה מינימלית. פוליסות החיסכון מאפשרות להפקיד סכום כסף באופן חד פעמי (בכפוף להסכמת חברת הביטוח), או באמצעות הוראת קבע חודשית ללא התחייבות וללא תקופת השקעה מינימלית, וכן סכומים נמוכים של מאות בודדות של שקלים.

היתרונות הבולטים של מכשיר זה הינם האפשרות ליהנות מניהול השקעות מקצועי במסלולי השקעה שונים הנבחרים על ידי החוסך. מסלולי ההשקעה דומים לאלה הקיימים בקופות הגמל וקרנות ההשתלמות. כך יכול ליהנות החוסך מניהול מקצועי של הכסף, ממש כמו בקופת הגמל, וכן מדחיית תשלום מס רווח ההון למועד המשיכה. בנוסף, דמי הניהול הינם קבועים, מובטחים בחוזה מול חברת הביטוח לכל אורך תקופת החיסכון ולא ניתנים לשינוי.

חשוב לציין, כי בניגוד לקופת הגמל, אין בפוליסת החיסכון מגן מס מפני פטירה לפני גיל 75. במקרה שכזה ישלמו המוטבים מס רווח הון בשיעור של 25% על הרווח הריאלי בכל מקרה. בנוסף, במידה והגמלאי יבחר לקבל את כספי החיסכון כקצבה חודשית, יהיה עליו לבצע משיכה הגוררת תשלום מס רווח הון ורק לאחר מכן ניתן יהיה להפקידם בקופת הגמל לקבלת הקצבה. ככלל, בפוליסות חיסכון קיים תשלום מס רווח הון של 25% (על הרווח הריאלי), אולם גמלאים יכולים ליהנות מפטור ממס רווח הון עד לתקרה הקבועה בחוק.

ההטבה המרכזית ניתנת לכל מי שעומד במבחן הגיל, והיא אינה תלויה בהכנסותיו ובמצבו הכלכלי של החוסך. זכאי להטבה זו הוא אדם שהגיע לגיל פרישה חובה (67 גם לגבר וגם אישה), והיה בן 55 ב-1.1.2003. מי שעומד בקריטריון זה זכאי לפטור מתשלום מס רווח הון עד לתקרה של 13,320 ₪. אצל בני זוג, במידה ושניהם עומדים בקריטריון, כלומר שניהם בני 67 והיו בני 55 ב-1.1.2003, תעמוד תקרת ההטבה על 16,320 ₪. יש לציין, כי הטבת המס לא ניתנת באופן אוטומטי. לאחר משיכת הכסף החברה מנכה את מס רווח הון ויש לבקש מחברת הביטוח טופס אישור על גובה המס שנוכה, אותו יש להגיש למס הכנסה כדי לקבל את ההחזר.

יתרונות עיקריים על קצה המזלג: פוליסת חיסכון מאפשרת השקעה בשוק ההון במגוון מסלולי השקעה, וכן מאפשרת להפקיד גם סכומים נמוכים של מאות בודדות של שקלים. ניתן לעבור באופן חופשי בין המסלולים וליהנות מדחיית תשלום מס עד למועד המשיכה. גמלאים יכולים ליהנות מפטור ממס רווח הון עד לתקרה הקבועה בחוק.

קופת גמל (תיקון 190)

עד לפני עשור היוותה קופת הגמל אופציה לחיסכון לכל מטרה. את הכספים שנצברו במכשיר זה ניתן היה למשוך בתום פרק זמן של 15 שנים ובגינם הוענק פטור מתשלום מס. בשנת 2006 בוטל החיסכון ההוני ל-15 שנה וניתן היה למשוך בסכום הוני רק בגיל 60. בשנת 2008 השתנו כללי המשחק שוב, וכספים שהופקדו במכשיר זה יועדו למשיכה כקצבה ולא כסכום הוני (חד פעמי). השינוי פגע באטרקטיביות החיסכון בקופת הגמל ולמעשה נטל ממנו את יתרונותיו הבולטים.

בשנת 2012 נכנס לתוקף תיקון 190 והביא איתו בשורה משמעותית לציבור החוסכים בכלל, ולגמלאים בפרט. בעזרתו של תיקון 190 יכולים גמלאים ליהנות מהטבה משמעותית, הכוללת את האפשרות להמשיך להפקיד כספים בקופת הגמל ובו זמנית לשמור על נזילות מלאה (אפשרות למשיכה בסכום חד פעמי בכל עת בצורה קלה ונוחה). במקביל, נהנים החוסכים מיתרונותיה הרבים של קופת הגמל כמכשיר השקעה בשוק ההון.

תיקון 190 מאפשר משיכת הכספים מקופת גמל בסכום חד פעמי, ללא קנס שבירה ובכפוף לתשלום מס רווח הון בלבד רק עבור מי שעבר את גיל 60 ומקבל פנסיה חודשית של 4,405 ₪ ומעלה (נכון לשנת 2017).

כספים המופקדים לקופה מעל התקרה השנתית המוטבת, ולא ניתנה בגינם הטבת מס (זיכוי או ניכוי) מוגדרים "קצבה מוכרת", ובעת המשיכה ינוכה מס רווח הון בשיעור של 15% בלבד (על הרווח הנומינלי) במקום 25% מס (על הרווח הריאלי) כפי שמתבצע בהשקעות בני"ע. חוסך שיבחר למשוך את הכספים כקצבה חודשית החל מגיל 60, ייהנה מקצבה פטורה ממס ללא קשר להכנסות נוספות, כך שלמעשה בעקיפין ניתן פטור מתשלום מס על הרווחים שנצברו.

חיסכון בקופת גמל מגלם יתרונות משמעותיים: ניהול השקעות מקצועי, הטבות מס וחיסכון בעלויות. בנוסף, באפשרותן של קופות הגמל להשקיע במגוון נכסים לא סחירים, כדוגמת קרנות השקעה פרטיות, נדל"ן מניב, פרויקטים, תשתיות ועוד. נכסים אלה הם רק חלק מתמהיל ההשקעות הרחב שמייצר ערך ובמיוחד בסביבה הנוכחית. יש לציין כי לא ניתן להשקיע בנכסים אלה באופן עצמאי) או במסגרת מכשירים אחרים כדוגמת קרנות נאמנות. בנוסף, נהנית קופת הגמל מיתרון לגודל, המאפשר לה לתפוס מקום כשחקן מרכזי בהנפקות וליהנות מהנחות השמורות לגופים מוסדיים בלבד.

קופות הגמל מציעות מגוון רחב של מסלולי השקעה ברמות סיכון שונות. החל ממסלולים בעלי רמת סיכון נמוכה, ועד מסלולים עם חשיפה גבוהה למניות שעשויים לאפשר הגדלה של פוטנציאל התשואה. מסלולי ההשקעה המגוונים מאפשרים התאמה של רמת הסיכון לצרכים האישיים של החוסך ויצירת תמהיל חיסכון והשקעות המותאם לצרכי החוסך. השקעה במסגרת קופת גמל מגלמת גם יתרונות מס המובנים במוצר: דחיית תשלום מס רווח הון (ישולם רק במועד המשיכה), האפשרות לעבור בין מסלולי השקעה והתאמת רמת הסיכון לצרכי ומאפייני הלקוח וכן לשינויים בסביבה הפיננסית, ללא עלות וללא יצירת אירוע מס. נזכיר כי בעת משיכת הכספים תחת תיקון 190 ינוכה מס רווח הון של 15% על הרווח הנומינלי בלבד שיכול להימצא אטרקטיבי בסביבת האינפלציה הנוכחית. מבחינת עלויות ניהול ההשקעות, הרי שדמי הניהול בקופת הגמל נמוכים יחסית ושקופים ללקוח. כמו כן, חוסך שיבחר למשוך את הכספים כקצבה חודשית ייהנה מקצבה פטורה ממס ללא קשר להכנסות נוספות.

יתרונות עיקריים על קצה המזלג: החוסכים בקופת גמל יכולים ליהנות מניהול השקעות מקצועי, הטבות מס וחיסכון בעלויות. תיקון 190 מאפשר משיכת הכספים מקופת גמל בסכום חד פעמי, ללא קנס שבירה ובכפוף לתשלום מס רווח הון בלבד עבור מי שעבר את גיל 60 ומקבל פנסיה חודשית של 4,405 ₪ ומעלה (נכון לשנת 2017).

1.חוק לתיקון פקודת מס הכנסה) מס' 190 והוראת השעה) התשע"ב 2012 ותיקון עקיף לחוק הפיקוח על שירותים פיננסיים )קופות גמל) התשס"ה2005 – תיקון מספר 8.

2. בסכום העולה על "סכום הקצבה המזערי" כהגדרתו בחוק הפיקוח על שירותים פיננסיים התשס"ה 2005 .הקצבה המזערית כהגדרתה בסעיף 23לחוק הפיקוח (3,850₪ צמוד למדד מרץ 2008)

3. העמית מקבל קצבה המובטחת לתוחלת חייו והעולה על הקצבה המזערית כהגדרתה בסעיף 23 לחוק הפיקוח, מקופת גמל על שמו או מהמעביד שלו לשעבר והציג בפני הקופה שלושה תלושי שכר מאותו מקור.

*בכפוף לתקנון הקופה והוראות הדין. סכום ההפקדה השנתי בקופה מוגבל ל-70,000 ₪ בכל שנת כספים לכל חוסך, צמוד למדד בתחילת כל שנה לעומת מדד 1 ביולי 2016. הכספים ניתנים למשיכה תוך 4 ימי עסקים (לא כולל 3 ימי העסקים הראשונים בתחילת כל חודש) והכל בכפוף לתקנון ולהוראות הדין כפי שיעודכנו מעת לעת.

אין באמור לעיל כדי להוות תחליף לייעוץ/שיווק פנסיוני בידי יועץ/משווק פנסיוני בעל רישיון עפ“י דין המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. חברת פסגות קופות גמל ופנסיה בע“מ עוסקת בשיווק פנסיוני (ולא בייעוץ פנסיוני) ולה זיקה למוצרים הפנסיונים המנוהלים על ידה. האמור אינו מהווה יעוץ מס על ידי יועץ מס. אין באמור התחייבות להשגת תשואה כלשהי. תנאי משיכת הכספים ייקבעו בהתאם לתנאי הפוליסה ו/או תקנון קופת הגמל. פסגות לא תהיה אחראית בכל צורה שהיא לנזק ו/או הפסד שיגרמו משימוש בכתבה זו, אם יגרמו. הכתבה נעשית כשירות לקורא בלבד ועלולים ליפול בו טעויות ועשויים לחול בו שינויי שוק ושינויים אחרים. פסגות אינה מתחייבת לנכונות הנתונים והמידע המופיע במסגרת הכתבה. בכל מקרה של סתירה בין האמור לעיל לבין הוראת הדין, תגבר הוראת הדין. כל האמור במאמר זה בכפוף להוראות הדין כפי שיחולו ועשויים להשתנות מעת לעת. ט.ל.ח

תגיות

3 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

2.
עו"ד אלמוג שאטי א-33
המועצה הארצית לתכנון ולבנייה סיימה בצהריים את הדיון שערכה היום (ג') לתיקון תוכנית המתאר הארצית לחיזוק מבנים נגד רעידות אדמה - תמ"א 38, במסלול הריסה ובנייה חדש. המועצה קיבלה את הצעת המועצה הארצית לתיקון התוכנית לפי "פרשנות גדרון" לתמ"א 38, אך עם מספר שינויים קלים, שהמרכזי שבהם הוא הגדלה מסוימת של היטלי ההשבחה שבהם ממוסה הפרויקט. השינוי נעשה לאור התנגדות חריפה מצד 11 נציגי השלטון המקומי במועצה לנוסח ההצעה. המועצה עצמה אינה מוסמכת לאשר שינויי מיסוי. על פי הצעת ההחלטה, הוחלט כי מינהל התכנון יביא את נוסח תיקון חוק מיסוי מקרקעין לאישור המועצה הארצית, ולאחר מכן יקודם השינוי באמצעות חקיקה.
אלמוג שאטי עו"ד  |  02.10.17