אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מאות עובדים על מונדיאל 2022 בקטאר ממשיכים למות מחום צילום: איי פי

מאות עובדים על מונדיאל 2022 בקטאר ממשיכים למות מחום

כך לפי ארגון זכויות אדם HRW; לטענתו, הרשויות במדינה סירבו לחקור כראוי את מקרי המוות

27.09.2017, 20:20 | שירות כלכליסט
אלפי עובדים זרים באתרי בנייה בקטאר, כולל בבניית אצטדיונים למונדיאל 2022, עובדים בחום ולחות מסכני חיים, כך עולה ממחקר חדש שבדק את התנאים הקיצוניים בקיץ במדינת המפרץ הפרסי. מאות עובדים מתים בכל שנה, כך לפי ארגון זכויות אדם יומן רייטס ווץ' (HRW). ואולם לטענתם, הרשויות בקטאר סירבו לפרסם מידע חיוני או לחקור כראוי את מקרי המוות, שעלולים להיגרם מעבודה קשה באקלים החם של האזור.

קראו עוד בכלכליסט

עובדים בקטאר.   מתים מחום , צילום: איי אף פי עובדים בקטאר. מתים מחום | צילום: איי אף פי עובדים בקטאר.   מתים מחום , צילום: איי אף פי

לפי הארגון, מיליוני עובדים נמצאים בסכנה, כולל כאלה במדינות אחרות במפרץ כמו בחריין, עומאן, כווית, סעודיה ואיחוד האמירויות הערביות, זאת מכיוון שההפסקות הנדרשות בימי הקיץ לא מספיקות כדי להגן על העובדים. בדיקה של מזג האוויר בדוחא בקיץ שעבר מצאה שהעובדים באתרי הבנייה למונדיאל היו בסכנה, על אף שהמארגנים אמצו מערכת מתקדמת יותר, Humidex שמודדת את רמות הבטיחות של החום והלחות.

"אכיפת הגבלות הולמות על עבודה בחוץ, עריכת ביקורת באופן שגרתי ופרסום מידע לגבי מקרי המוות של העובדים הם חיוניים להגנה על הבריאות והחיים של עובדי הבנייה בקטאר", מסרה שרה לי וויטסון, מנהלת הארגון במזה"ת. "הגבלת שעות העבודה לשעות בהן הטמפרטורות נוחות, היא דרך שממשלת קטאר יכולה לאמץ ותסייע להגן על מאות אלפי עובדים".

ב-2012 חשפה ממשלת קטאר כי 520 אנשים מבנגלדש, הודו ונפאל – שמספקות מאות אלפי עובדי בנייה במפרץ – נהרגו. מתוכם, 385 שהם כמעט 75% מתו מ"סיבות שהרשויות לא הסבירו או חקרו", טוענים ב-HRW. בשנה שעברה עדכנה ממשלת קטאר את הארגון כי 35 עובדים נהרגו, בעיקר "מנפילות, ככל הנראה באתרי בנייה", אך דיווח זה לא לקח בחשבון מאות אנשים שמתו מהתקפי לב ו"סיבות טבעיות" אחרות, שדווחו באופן לא סדיר על ידי השגרירויות של המדינה ולא הוסברו על ידי הרשויות.

קטאר נבחרה ב-2010 לארח את מונדיאל 2022, המתקיים תמיד בקיץ, אולם המועד הוזז לחודשי החורף בשל הטמפרטורות הגבוהות. הוועדה המארגנת מנסה להעלות את תנאי הרווחה המסופקים לרוב לשני מיליון העובדים הזרים בקטאר. הוועדה חשפה כי 10 עובדים בפרויקטים

הקשורים למונדיאל נהרגו בין אוקטובר 2015 ויולי השנה. שמונה מתוכם היו גברים בשנות ה-20 לחייהם, שמותם נקבע כ"לא קשור לעבודה", מכיוון שהוא נבע מדום לב או כשל נשימתי. ב-HRW טוענים שההגדרות הללו הן חסרות משמעות, ומהוות רק הצהרה שאותו אדם מת מכיוון שליבו הפסיק לדפוק או נשימתו נעצרה.

"תיאורים מסוג זה מעמעמים את גורם המוות האמיתי, ולא מאפשרים לקבוע האם מות העובדים קשור לתנאי העבודה, כמו חום קיצוני", טענו בארגון.

ג'אלשוואר פראסד (48), אחד מהעובדים שנהרגו, דווח על ידי הוועדה כמי שסבל מדום לה, ובית החולים דיווח ש"לא הייתה לעבודה קשר לכך". הטמפרטורה שנמדדה בקטאר יום לפני מותו ב-26 באפריל, 2016 הייתה בשיאה 39 מעלות צלסיוס.

ניקולס מקגיהן, שביצע את המחקר עבור HRW מאשים את הממשלה הקטארית והוועדה ב"בריחה מכוונת מאחריות" לבריאות ולבטיחות של העובדים.

"מערכת ההגנה מחום אינה הולמת והנתונים מצביעים על כך שהאכיפה שלה לוקה בחסר", הוסיף. "פירוש הדבר שהם מסכנים את עובדי הבנייה של האצטדיונים".

בעקרון, עובדים בחוץ בקטאר לא אמורים לעבוד בין השעה 11.30 בבוקר לשלוש בצהריים בין התאריכים 15 ביוני ל-31 באוגוסט, כך לפי צו אותו אישרה הממשלה ב-2007. אך ב-HRW אומרים כי ההוראות הללו, שתקפות גם במדינות אחרות במפרץ הוא "מיותר" מכיוון שלא מחייב הפסקות בשעות העבודה מעבר לשעות הללו.

תגיות