אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הערכות: קק"ל תעביר מיליארד שקל לפריפריה עקב לחץ של באב"ד והורביץ צילום: דוד הכהן

הערכות: קק"ל תעביר מיליארד שקל לפריפריה עקב לחץ של באב"ד והורביץ

מנכ"ל האוצר וראש לשכת רה"מ השתתפו היום בישיבת הדירקטוריון של קק"ל במטרה לשכנע את החברים להעביר את הסכום מתוך ארבעת מיליארד השקלים שצברה הקרן, למרות שלא היתה התחייבות לכך; באוצר בונים על כך שההעברה תסייע למימון תקציב 2018

02.10.2017, 19:47 | שחר אילן

מנכ"ל משרד האוצר שי באב"ד וראש לשכת ראש הממשלה יואב הורוביץ הגיעו היום (ב') לישיבת דירקטוריון קק"ל בכדי לשכנע את החברים להעביר מיליארד שקל לקופת המדינה. בישיבה השמיעו רוב חברי הדירקטוריון שדיברו התנגדות לדרישה. עם זאת, יו"ר קק"ל דני עטר (העבודה) וסגן היו"ר ארנן פלמן (הליכוד) שעומד בראש ועדת הכספים מיעטו מאוד להשתתף. חברי דירקטוריון העריכו שתוך זמן קצר הנהלת הארגון תתפשר ותסכים להעביר את הכספים בתנאי שייועדו לפרויקטים מוסכמים בפריפריה.

קראו עוד בכלכליסט

הר הכספים שצברה קק"ל עד 2015 בסך ארבעה מיליארד שקל הפך אותה יעד לדרישות חוזרות ונשנות של האוצר להעברת כספים למדינה. במסגרת הסכם קודם שנחתם, העבירה קק"ל 2.2 מיליארד בשנים 2016 ו-2017. בהסכם נקבע שלא יהיו למדינה דרישות תקציביות נוספות עד 2021.

דני עטר, צילום: עמית שעל דני עטר | צילום: עמית שעל דני עטר, צילום: עמית שעל

למרות זאת, האוצר הסתמך על העברה נוספת של מיליארד כמקור מימון לתקציב 2018. "אם הייתי חותם הסכם עם מישהו ברחוב הוא היה מקיים אותו יותר טוב", אמר בכיר בקק"ל. באוצר אומרים שאם קק"ל לא תעביר את הכסף, המשמעות היא קיצוץ רוחבי כולל ברווחה ובבריאות. לפיכך ציפו שם ליותר מעורבות של שרי הממשלה בלחץ על קק"ל.

אתמול התקיימה פגישה של ראש הממשלה בנימין נתניהו עם בכירים בקרן, בה לחץ עליהם להעביר את הכסף. בישיבה היום חזרו באב"ד והורוביץ ודיברו על הצרכים הביטחוניים של המדינה, והודו שהתקציב הוכן בהתבסס על העברה של מיליארד מקק"ל למרות שלא הייתה התחייבות לכך.

חברת הדירקטוריון נעמה שולץ (יש עתיד) טענה כנגדם שיש שורה של הבטחות תקציביות שכלל לא קשורות לביטחון. חבר הדירקטוריון משה דבוש טען שקק"ל משמשת זרז לפרויקטים של המדינה, והאחרונה רק לוקחת עליהם קרדיט.

בדירקטוריון מאשימים: הממשלה לא עמדה בהתחייבויות

חברי הדירקטוריון האשימו בישיבה עם באב"ד והורוביץ כי הממשלה לא עמדה בשורה של סעיפים בהסכם על העברת ה-2.2 מיליארד זאת למרות שהכסף אכן עבר. בין היתר מדובר במינוי שישה נציגי קק"ל למועצת המנהלים של רמ"י, בהעברת חמישה מתחמים מרשות מקרקעי ישראל לקק"ל לפיתוח מבני מגורים באמצעות קק"ל, בהקמת ועדה לבירור מחלוקות העבר הכספיות בין קק"ל ורמ"י ועוד. באב"ד הבטיח שהסעיפים יקוימו והציע שהדבר יהווה תנאי להעברת המיליארד הנוסף.

לפני ישיבת הדירקטוריון היום ביקש עטר מחברי הדירקטוריון להתנגד בחריפות לדרישת המדינה. למרות זאת, ההערכה היתה הייתה שההנהלה בראשות עטר תחליט בקרוב על העברת הכסף. זאת, בתנאי שהפעם לא יהיה מדובר בהעברת "צ'ק פתוח" אלא בסכומים שיועברו לפרויקטים לאומיים בצפון ובדרום שתואמים את מטרות הקרן. מעשית, כיוון שמדובר בפרויקטים שממילא נמצאים בתקציב, הכסף יממן בפועל את רפורמת "נטו משפחה" וההסכם עם הנכים.

על הכיוון הזה אפשר גם ללמוד מדברי עטר בישיבה כי "קק"ל משקיעה יום יום סכומים מאוד גדולים בפרויקטים לפיתוח הנגב והגליל לשם כך כבר העברנו כסף למדינה. אנחנו עושים כל יום למען מדינת ישראל ונמשיך לעשות כך, עם ההסכם או בלעדיו".

יצוין שמחלוקת נוספת בין קק"ל למדינה עוסקת ב-170 מיליון שקל מתוך ה-2.2 מיליארד שמיועדים לפרויקטים בצפון וטרם קודמו. על רקע זה שאלו בקק"ל איך המדינה מבקשת עוד כסף, אם היא לא מצליחה להוציא את הקיים.

תגיות