אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
שכר הטרחה של נאמני מגה הצטמצם, אך נותר אסטרונומי צילום: אוראל כהן, עמית שעל, תומריקו

שכר הטרחה של נאמני מגה הצטמצם, אך נותר אסטרונומי

נאמני מגה הגישו אתמול תחשיבי שכר טרחה חדשים לבית המשפט, שלפיהם מגיע להם שכר טרחה של 62—99 מיליון שקל במקום 153 מיליון שקל. הנאמנים לא פירטו את כל תביעות החוב שדחייתן איפשרה להם לקבל נתח גדול יותר מההחזר לנושים

03.10.2017, 06:50 | ענת רואה

כשבוע לאחר שהשופט אילן שילה ביקש משלושת נאמני מגה - רו"ח גבי טרבלסי, עו"ד אמיר ברטוב ועו"ד אודי גינדס - להציג חישוב חדש לשכר הטרחה המגיע להם, הוא הוגש לבית המשפט.

קראו עוד בכלכליסט

דרישת שכר הטרחה המקורית של השלושה, שהוגשה לבית המשפט בינואר השנה, עמדה על 153 מיליון שקל, זאת על בסיס הטענה כי החזירו 85% מחוב רשת הקמעונאות אותו העריכו אז ב־1.2 מיליארד שקל. עם זאת, בהתאם להנחיית השופט שילה, אתמול (ב') הם הגישו תחשיבים חדשים מהם עולה כי שכר הטרחה שיגיע להם עם סיום החזר החובות יעמוד על 62—99 מיליון שקל.

לבקשת השופט, השלושה התבקשו להציג את החזר החוב נטו, כלומר בניכוי שכר הטרחה עצמו. משמעות הדרישה הינה שאת חישוב החזר החוב יש לבצע לפי הסכום אותו קיבלו הנושים, בפועל ומבלי שהסכום כולל שכר טרחה יחסי שעוד ינוכה מהנתח של הנושים ויכווץ אותו. על פי תחשיב זה, הנאמנים טענו כי החזר החוב שלהם עומד על 74% מתוך סכום של 1.281 מיליארד שקל. סכום החוב טפח מאז ינואר, ולפי תחשיב זה לנאמנים מגיע 99 מיליון שקל.

השלושה התבקשו להציג תחשיב נוסף, שמלבד שכר הטרחה מנטרל גם את 330 מיליון השקלים אותם שילמה רבוע כחול מכוח ערבויות שנתנה למגה. הטענה היתה שמדובר בכספי ערבויות שרבוע כחול היתה חייבת בכל מקרה לשלם, ולכן אין להחשיב אותם בשכר הטרחה של הנאמנים. כך, בנטרול ערבויות רבוע כחול מהחוב ומההחזר בפועל, הנאמנים הציגו החזר של 69% מתוך 951 מיליון שקל. לפי התקנות, במקרה זה מגיע להם שכר טרחה של 62 מיליו שקל.

השופט שילה לא דרש מהנאמנים לנטרל מתחשיבי שכר הטרחה שלהם 160 מיליון שקל אשר נמצאו בקופת מגה ביום בו נקלעה הרשת להקפאת הליכים. זאת למרות שמדובר בסכום שלנאמנים לא היה חלק בהשגתו.

לפי ההחזר בפועל, השכר עומד על 13—37 מיליון שקל

החישובים החדשים של השלושה מציגים שכר שגם ברף הנמוך שלו הוא אסטרונומי וחסר תקדים, אך מלמד על פער עצום לעומת דרישת שכר הטרחה המקורית שעמדה על למעלה מפי שניים מהסכום שמבוקש כעת. פגמים בבקשת שכר הטרחה נחשפו ב"כלכליסט" כבר בינואר 2017, אז פורסם כי חישוב חלופי לזה שהציגו הנאמנים יכווץ את שכר הטרחה המבוקש לכרבע מהסכום.

בנוסף, הנאמנים הציגו אתמול לשופט את שכר הטרחה המגיע להם כרגע, בהתחשב בחוב שכבר הוחזר בפועל לנושים. לפי דרישה זאת, מדובר בשכר טרחה של 13—37 מיליון שקל. מלוא סכום ההחזר יתקבל בתוך ארבע שנים, בהתאם להסכם מכירת רשת הקמעונאות ליינות ביתן, שנחתם ביולי 2016.

הנתון החשוב שנעלם מתחשיבי הנאמנים

כל תחשיבי הנאמנים שהוגשו מחסירים נתון מרכזי וחשוב. נאמני מגה מציינים בתחשיבים כי דחו דרישות חוב בהיקף עצום של למעלה ממיליארד וחצי שקל, אך הם לא מפרטים על אודות כולם. מדובר בתביעות חוב של גורמים שונים הטוענים לחובות כלפיהם, אך הנאמנים כנראה מצאו אותם מופרכות או לא מוצדקות ודחו אותן.

במועד בו הגישו הנאמנים את בקשת שכר הטרחה שלהם, בינואר 2017, הם טענו כי לפי ההערכה שלהם החוב הכולל כלפי נושי מגה יסתכם ב־1.2 מיליארד שקל. באחד מעמודי הבקשה הובאה טבלה בה פורטו כל תביעות החוב שהוגשו לנאמנים, אך לא פורטו תוצאות בדיקת תביעות החוב. על פי אותה טבלה לנאמנים הוגשו תביעות בהיקף כולל עצום של 3.4 מיליארד שקל.

יחד עם זאת, בסופו של דבר הנאמנים נותרו עם תביעות חוב בגובה 1.77 מיליארד שקל בלבד, שכן תביעות חוב של רבוע כחול (1.5 מיליארד שקל) ושל חברת הבת עדן טבע מרקט (155 מיליון שקל) נמחקו במסגרת הסכמים שונים שהושגו.

כעת טוענים הנאמנים כי בסופו של דבר היקף החוב הכולל של מגה מסתכם ב־1.281 מיליארד שקל, סכום הנמוך ב־490 מיליון שקל מגובה תביעות החוב נותרו לבסוף. "כלכליסט" לא הצליח למצוא במסגרת בקשת השכר או במסגרת התחשיבים שהוגשו אתמול פירוט לגבי התביעות שנדחו, ופניה לקבלת תשובות מהנאמנים לא נענתה.

מדובר בנתון שיש לו השלכה מהותית על שכר הטרחה של הנאמנים, מאחר שטענת הנאמנים שמגיעים להם, למשל, 99 מיליון שקל, מבוססת על הטענה שהנושים יקבלו החזר של 946 מיליון שקל מתוך חוב בגובה 1.28 מיליארד שקל, שהם 74% בממוצע. מי שמחזיר לנושים מעל 70% מהחוב כלפיהם, זכאי לדרוש כ־10% מהקופה כולה. אלא שאם נבדוק מהו גובה ההחזר של אותם 946 מיליון שקל, אך הפעם מתוך חוב של 1.77 מיליארד שקל, הרי שמדובר בהחזר ממוצע של 53% בלבד לנושים. ההחזר הזה בשום אופן אינו מזכה את הנאמנים ב־99 מיליון שקל שכר טרחה, אלא בהרבה פחות.

הדוגמה הזו ממחישה כיצד חישובים שונים בנושא יכולים להוביל לתוצאות שכר טרחה שונות, בפערים של עשרות מיליוני שקלים. לא אחת נשמעת הטענה כי בעלי התפקיד נקלעים למעין ניגוד עניינים, מאחר שמצד אחד עליהם להכריע בתביעות חוב של הנושים ולהחליט כמה כסף יקבל כל נושה - אך מנגד יש להם אינטרס מובנה לדחות כמה שיותר תביעות, בכדי שאחוז ההחזר לנושים יחושב כגבוה יותר ויזכה אותם באחוזים גבוהים יותר של שכר טרחה. השופט שילה התיר לכונסת הנכסים הרשמית עו"ד סיגל יעקובי להגיש את עמדתה ביחס לחישובי ונתוני הנאמנים בתוך שבוע. פניית "כלכליסט" לעו"ד יעקובי, בשאלה מדוע נתונים בגין בדיקת תביעות החוב לא הוגשו לבית המשפט ביחד עם עמדת הכנ"ר ביחס לשכר הטרחה, לא נענתה עד למועד סגירת הגיליון.

מנאמני מגה נמסר: "היקף דרישות החוב על פי הטבלה נרשם על סך 1.7 מיליארד שקל אך הערכת הנאמנים היתה שההיקף האמיתי הוא כ־1.2 מיליארד שקל וכך היה". בנוסף, במכתב ששלחו ל"כלכליסט" ציינו כי אירוע חדלות הפרעון של מגה הסתיים בהצלחה רבתית חסרת תקדים והכנ"ר ובית המשפט שיבחו בזמן אמת את הנאמנים על פועלם. "חכמים בדיעבד יש תמיד, תקנות השכר קוצבים שכר הנאמנים על בסיס הצלחה. בדיעבד יש מי שמבקש לשנות את כללי המשחק ולהתנער מתקנות השכר שקבע המחוקק", נכתב.

תגיות