אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
התככים של קלאניק בדירקטוריון עשויים לעלות לאובר 10 מיליארד דולר צילום: בלומברג

פרשנות

התככים של קלאניק בדירקטוריון עשויים לעלות לאובר 10 מיליארד דולר

החברה נמצאת במגעים לגיוס ההון מסופטבנק היפנית. המנכ"ל החדש, דארה קאסרושהאי, מעוניין לבסס את מעמדו ולצמצם את השפעתו של קלאניק על החברה. אך המנכ"ל הקודם לא מוכן לוותר על ההשפעה שלו בדירקטוריון

03.10.2017, 12:10 | לזלי הוק FT

בעוד אובר נעה במהירות אל עבר השקעה אפשרית של כ-10מיליארד דולר ופועלת לביסוס מעמדה בשווקים המרכזיים כגון לונדון. מתמודדת החברה בה בעת עם מחלוקת עזה לגבי דירקטוריון החברה, המאיימת לסכל את מאמציו של המנכ"ל החדש, דארה קאסרושהאי, להעלות בחזרה את החברה על דרך המלך.

קראו עוד בכלכליסט

אתגרי המשילות של אובר פרצו בסערה לזרקור הציבורי במהלך סוף השבוע, כשהמנכ"ל היוצא של החברה, טראוויס קלאניק, הודיע בפתאומיות על מינוי שני חברי דירקטוריון חדשים, מבלי להיוועץ תחילה עם יתר חברי הדירקטוריון. המהלך מצד קלאניק נועד לבסס את מעמדו לקראת חילופי גברא מקיפים בהנהלת החברה, וכן משמש תזכורת לכוח ההשפעה הבלתי מבוטל שעדיין יש לו בחברה שהוא עזר להקים.

במייל ששלח לעובדי החברה כתב קאסרושהאי שמהלך זה "מאכזב" ושקלאניק לא שוחח עמו בעניין בטרם ביצע את ההחלטה. "כל אחד יכול לראות כי המהלך חריג ביותר", כתב קאסרושהאי.

טרוויס קלאניק לא מוכן לעזוב בשקט את אובר, צילום: בלומברג טרוויס קלאניק לא מוכן לעזוב בשקט את אובר | צילום: בלומברג טרוויס קלאניק לא מוכן לעזוב בשקט את אובר, צילום: בלומברג

הדרמה מדגישה ביתר שאת את סוגיית כוח ההשפעה החריג שיש למייסדים בסיליקון ואלי על החברות שלהם, כדוגמת קלאניק, ועד כמה קשה למשקיעים באמת לפטר מייסד מהחברה שלו. ביוני פוטר קלאניק מתפקידו כמנכ"ל אובר בידי המשקיעים בעקבות משבר בחברה שהביא עמו מטר של תביעות משפטיות, האשמות להטרדה מינית בחברה ואת עזיבתם של רבים ממנהליה הבכירים של אובר. המהלכים הללו מתפתחים בעוד אובר מנסה לזכות בהשקעה בשווי של למעלה מ-10 מיליארד דולר, מצד "ויז'ן פאנד" (Vision Fund) של סופטבנק (SoftBank).

המכשולים העיקריים לעסקה נוגעים לאתגרי המשילות באובר ואי יכולתה להחליט אילו מושבים בדירקטוריון להקצות לסופט-בנק. "המחיר הוא משני כרגע", אמר גורם המקורב לשיחות. ההסכם קריטי לאובר משום שהוא יהווה גושפנקא לסופטבנק, שכבר עתה תומכת ברוב יריבותיה העיקריות. כמו כן, הסכם בין שתי החברות יאפשר למשקיעים למכור נתח ממניותיהם, מה שיביא נזילות מבורכת למשקיעים הוותיקים של החברה, שהיו רוצים לראות החזר על השקעתם.

עם זאת, כמה ממשקיעי החברה ומחברי הדירקטוריון היו רוצים לייעד את העסקה הפוטנציאלית עם סופט-בנק לקידום רפורמות משילות שיקצצו בכוחו של קלאניק, ויבטיחו כי לא יוכל עוד לשוב לכורסת המנכ"ל.

בשבוע שעבר, החל דירקטוריון אובר לשקול בחשאי הצעות לשינויים מקיפים בחברה, שהוצגו מצד אחד ממשקיעיה– גולדמן זאקס. הצעות אלו זוכות לתמיכתו של קאסרושהאי. אולם הם גם השמיעו באזני קלאניק פעמוני אזהרה ובתגובה הוא הזדרז למנות חברי דירקטוריון חדשים בשני מושבים בדירקטוריון שהיו פנויים. מינוי זה נתון כעת למחלוקת בין קלאניק למשקיע אחר בחברה, "בנצ'מרק קפיטל" (Benchmark Capital).

באמצעות מתווה הרפורמה, מקווה הדירקטוריון לכוון את אובר אל עבר הנפקה ראשונה לציבור, ולהחיל מגבלות חדשות על כוח ההצבעה של מייסדי החברה ומשקיעיה המוקדמים. אחד מנקודות המפתח פה היא שלילת מניית הבכורה מבעלי המניות המחזיקים בהן, כך שכול אחד מהם יזכה לקול אחר למניה. מהלך כזה יצמצם את השפעתו של קלאניק, המחזיק ב-10% ממניות אובר וב-16% מכוח ההצבעה בה. בנוסף, יצומצמו זכויות ההצבעה של משקיעיה המוקדמים של החברה דוגמת בנצ'מרק, "מנולו ונצ'רס" (Menlo Ventures) ו"לואר קייס קפיטל" (Lowercase Capital), התומכים כולם במהלך.

דארה קוסרשאהי מנכ"ל אובר החדש, צילום: Expedia דארה קוסרשאהי מנכ"ל אובר החדש | צילום: Expedia דארה קוסרשאהי מנכ"ל אובר החדש, צילום: Expedia

בנוסף יבטיח מהלך כזה כי קלאניק לעולם לא יוכל לשוב עוד לתפקיד המנכ"ל בחברה. זאת באמצעות קביעת דרישה להסכמה של שני שלישים מהדירקטוריון ומהמשקיעים למינוי מועמדים שהיו מנהלים באובר לתפקיד המנכ"ל. המהלך גם יגדיל את כוח השפעתו של קאסרושהאי ומעניק לו את הסמכות למנות שלושה חברי דירקטוריון אם וכאשר יתפנו שלושה מושבים בדירקטוריון. עם זאת, מינויים אלו עדיין יהיו תלויים באישור הדירקטוריון.

אחד ממשקיעיה המוקדמים של החברה, בצ'מרק, המחזיקה בכ-20% מזכות ההצבעה של בעלי המניות, הגישה תביעה משפטית נגד קלאניק באוגוסט במאמץ לשלול ממנו את שלושת המושבים האלה. התביעה נמצאת עתה בהליך בוררות. המחלוקת רק מדגישה את ההפתעה כאשר ביום ו' בלילה הודיע קלאניק על מינויים של ג'ון תיין ואורסולה ברנס לדירקטוריון אובר. תיין הוא המנכ"ל לשעבר של בנק מריל לינץ' וברנס היא המנכ"לית לשעבר של זירוקס. טרם נתקבלה תגובה מהם לגבי מינויים לדירקטוריון אובר.

המחלוקת בין בנצ'מרק לקלאניק, שהוחרפה על-ידי מינויים של שני חברי הדירקטוריון, מאיימת לסכל או לעכב את העסקה הפוטנציאלית עם סופטבנק. עיקרון המנחה מאחורי רבים מהשינויים המוצעים היא הנכונות של בנצ'מרק ושל משקיעים אחרים לוותר על חלק מכוחם בתנאי שכך גם יעשה קלאניק. אפשרות אחת היא שבנצ'מרק וקלאניק ימכרו כל אחד חלק ממניותיהם – בשיעור שווה - לסופטבנק כחלק מהעסקה. כך על פי גורם המקורב לשיחות בעניין זה.

בינתיים, המחלוקות לגבי המינויים של קלאניק מהוות הסחת דעת בהולה ובלתי רצויה עבור קאסרושהאי, המתכנן לבקר בלונדון במהלך סוף השבוע כדי להיפגש שם עם הרגולטורים. בחודש שעבר רשות התחבורה של לונדון (Transport for London) איימה לאסור את פעילותה של אובר בלונדון – השוק האירופי החשוב ביותר של החברה – מה שמציב את המנכ"ל החדש בפני מבחן רגולטורי קריטי. מנהל בכיר לשעבר מאובר, דייוויד פלוף רשם בטוויטר: "ה'טראמפ' (הבית הלבן) מצטייר כשפוי בהשוואה". אולם בנימה אופטימית הוסיף: "סומך על דארה שימצא את הדרך קדימה".

תגיות