אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אחרי תרדמת של שנה וחצי תעודות הסל מתעוררות: גיוסים של חצי מיליארד שקל בספטמבר צילום: שאטרסטוק

אחרי תרדמת של שנה וחצי תעודות הסל מתעוררות: גיוסים של חצי מיליארד שקל בספטמבר

כמה גופים מוסדיים רכשו תעודות סל על מדדי התל בונד, והביאו לסיכום חיובי לשוק תעודות הסל לראשונה מפברואר 2016. אובדן אמון הציבור בניהול ההשקעות הפסיבי, בעיקר בשוק הישראלי, הביא לפדיונות של כ־6 מיליארד שקל מתחילת השנה

04.10.2017, 10:30 | רחלי בינדמן

האם שוק תעודות הסל מתעורר לחיים אחרי תרדמת של שנה וחצי? ספטמבר הוא החודש הראשון זה 18 חודשים שבו שוק תעודות הסל רושם גיוסים חיוביים של יותר מחצי מיליארד שקל. ועדיין, בסיכום שנתי מגמת הפדיונות מסתכמת ב־6 מיליארד שקל.  

קראו עוד בכלכליסט

מאז פברואר 2016 סובל שוק תעודות הסל מפדיונות תדירים. ברקע לכך נמצא אובדן האמון של הציבור בתעשיית ניהול הכסף הפסיבי, בעיקר בשוק הישראלי, על רקע חולשת המדדים המובילים על פני ביצועי מנהלי ההשקעות האקטיביים בקרנות הנאמנות.

אלא שנראה כי מנהלי תעודות הסל המקומיים עדיין לא יכולים לפתוח שמפניות. הסתכלות באפיקים המגייסים בספטמבר - לכאורה חודש התפנית - מעלה כי הפדיונות בתעודות סל העוקבות אחר מדדי מניות בארץ נמשכים, כשבספטמבר נפדו 163 מיליון שקל מתעודות אלה, ועוד 25 מיליון שקל נפדו מתעודות העוקבות אחר מדדי מניות בחו"ל.

בסך הכל מתחילת השנה פדתה תעשיית תעודות הסל 5.2 מיליארד שקל מתעודות סל על מדדי מניות בישראל, ומנגד גייסה כמיליארד שקל על תעודות חו"ל. אז מה הביא לגיוס נטו החיובי כאמור של כחצי מיליארד שקל? מתברר כי תעודות הסל העוקבות אחר מדדי אג"ח בארץ – בעיקר מדדי התל בונד הכוללים את האג"ח הקונצרניות הגדולות - גייסו כ־334 מיליון שקל (בסיכום שנתי הקטגוריה פדתה 616 מיליון שקל).

ככל הידוע כמה גופי פנסיה ישראליים החליטו להגדיל את החשיפה למדדי התל בונד בחודש האחרון. במקביל נרשמו גיוסים של 449 מיליון שקל בתעודות פיקדון - תעודות סולידיות המהוות חלופה להשקעה בפיקדון בנקאי, ומהוות לרוב תחנה זמנית למשקיעים מוסדיים, כמענה לצורך בנזילות עד לביצוע השקעה.

במילים אחרות, נתוני ספטמבר רחוקים מלהציג שינוי מגמה. הנטישה של מוצר הניהול הפסיבי על ידי הציבור נמשכת - בעיקר על רקע אובדן אמון באפקטיביות שלו ביחס למדדי השוק המקומיים, שסובלים מהטיות בשל קומץ מניות גדולות. מי שבעיקר פגעו באמון במדדים המקומיים היו מניות הפארמה, בדגש על טבע, שירדו באופן חד ודחפו את כל המדד כלפי מטה בגלל משקלן הגבוה יחסית.

בענף תעודות הסל מקווים כי מדובר בתופעה זמנית, ומאמינים כי בטווח הארוך המשקיעים יחזרו לתעודות הסל. בענף סבורים כי לאורך זמן התעודות מכות את ביצועי מנהלי ההשקעות האקטיביים.

בורסת ת"א , צילום: אוראל כהן בורסת ת"א | צילום: אוראל כהן בורסת ת"א , צילום: אוראל כהן

תגיות