אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
פרס נובל לשלום ניתן לארגון לפירוז העולם מנשק גרעיני צילום: wallpapercave

פרס נובל לשלום ניתן לארגון לפירוז העולם מנשק גרעיני

הוועדה באוסלו הכריזה על הזוכה בפרס היוקרתי לשנת 2017: "עבודתו מפנה את תשומת הלב לתוצאות ההומניטריות הקטסטרופליות של כל שימוש בנשק גרעיני". הפרס יוענק ב-10 בדצמבר

06.10.2017, 12:07 | ynet

פרס נובל לשלום לשנת 2017 לארגון לפירוז העולם מנשק גרעיני (ICAN). כך הודיעה היום (ו') ועדת נובל באוסלו בירת נורבגיה. הארגון נבחר מבין 318 מועמדים, בהם 215 אנשים ו-103 ארגונים. יו"ר הוועדה, בריט רייס-אנדרסן, ציינה כי ההחלטה נבעה מתוך הכרה בעבודת הארגון, "כדי להפנות את תשומת הלב לתוצאות ההרסניות של כל שימוש בנשק גרעיני ולמאמצים המהותיים שלו לאסור שימוש בנשק".

קראו עוד בכלכליסט

ארגון ICAN, שנוסד ב-2007, פועל נגד נשק גרעיני ברחבי העולם וכיום מונה 468 ארגונים שותפים ב-101 מדינות. "זהו למעשה מסר לכל המדינות, אבל במיוחד לאלו שמחזיקות בנשק גרעיני", ציינה רייס-אנדרסן. "רוב המדינות בעולם חתמו על האמנה למניעת הפצת נשק גרעיני. אנחנו רק רוצים להזכיר להן את מחויבותן לעבוד למען עולם ללא נשק גרעיני. אנחנו חולקים את אותה מטרה".

ביאטריס פיין, יו"ר ICAN, הביע שביעות רצון מהזכייה בפרס הנכסף. בראיון לסוכנות הידיעות AFP השבוע אמרה פיין כי הארגון "מתריע ברחבי העולם מפני הסכנות הגדולות שנשקפות משימוש בנשק גרעיני". היא הוסיפה וציינה: "לא סיימנו את עבודתנו. נמשיך לפעול עד שנשק גרעיני ייעלם מפני העולם".

 

רשימת המועמדים חסויה, אבל בבורסת ההימורים ניתן לשמוע את שמותיהם של האפיפיור פרנציסקוס; ארגון "הקסדות הלבנות" שסייע לאזרחים בסוריה במהלך המלחמה הקורעת את המדינה זה שנים; העיתונאי הטורקי ג'אן דונדר שפירסם מאמרים נגד משטר הנשיא ארדואן, נרדף בשל כך ונאלץ להימלט לגרמניה; הבלוגר הסעודי ראיף בדאווי, שנכלא ועונה בשל ביקורות נגד השלטון בארצו; וסוכנות האו"ם לטיפול בפליטים, על חלקה בסיוע לנפגעים בסוריה ולאזרחים במיאנמר. 

נשק גרעיני ברשות ארה"ב, צילום: flickr / Kelly Michals נשק גרעיני ברשות ארה"ב | צילום: flickr / Kelly Michals נשק גרעיני ברשות ארה"ב, צילום: flickr / Kelly Michals

שמות נוספים שהוזכרו הם אלו של שר החוץ האיראני מוחמד זריף ופדריקה מוגריני, שרת החוץ של האיחוד האירופי, שהיו שותפים להסכם הגרעין בין איראן למעצמות, ושל ג'וליאן אסאנג' - מייסד ויקיליקס. גם נשיא ארה"ב דונלד טראמפ הוזכר כמועמד, אך נראה שסיכוייו לזכות בתואר נמוכים.

בשנת 2016 זכה בפרס נובל לשלום נשיא קולומביה חואן מנואל סנטוס, שהוביל להסכם שלום עם מחתרת FARC לאחר 52 שנות לחימה, שגבתה את חייהם של כ-220 אלף בני אדם. למרות שקולומביה דחתה במשאל עם את ההסכם עם המחתרת, החליטה ועדת הנובל להעניק לסנטוס את הפרס היוקרתי.

אתמול זכה קאזואו אישיגורו בפרס נובל לספרות לשנת 2017. אישיגורו נולד בנגאסקי ביפן, ובגיל חמש עבר עם משפחתו לאנגליה, שם הוא מתגורר עד היום. ועדת האקדמיה השבדית כתבה בנימוקיה כי "ברומנים מלאי כוח רגשי הוא חושף את התהום שמונחת תחת הקשר המסולף שדרכו קולטים חושינו את העולם". בחשבון הטוויטר שלה, הוסיפה הוועדה כי הסיבות לבחירת אישיגורו קשורות גם בכך שהוא "המזוהה ביותר עם נושאים כמו זיכרון, זמן והונאה עצמית". הוא יקבל את הפרס, בגובה 8 מיליון קרונות שבדיות (שערכן קרוב למיליון דולר), בטקס שיערך ב-10 בדצמבר.

ביום רביעי השבוע פורסמו שמותיהם של הזוכים בפרס נובל לכימיה, שיוענק השנה למדענים ז'ק דבושה (Dubochet) מאוניברסיטת לוזאן בשוויץ, יואכים פרנק (Frank) מאוניברסיטת קולומביה בניו יורק ולריצ'רד הנדרסון (Henderson) מאוניברסיטת קיימברידג' באנגליה. הפרס יוענק להם על פיתוח שיטות מיקרוסקופיות לקביעת מבנה תלת מימדי של מולקולות ביולוגיות כמו חלבונים. הזוכים פיתחו שיטה לדימות (imaging) של מולקולות אלו, על ידי הקפאה מהירה ושימוש במיקרוסקופ אלקטרונים לצפות במולוקולת ברזולוציה אטומית.

השבוע פורסמו גם שמותיהם של שלושה פרופסורים מארצות הברית שיקבלו את פרס נובל לפיזיקה, על הגילוי הראשון של גלי כבידה, שאימת ניבוי מרכזי של תורת היחסות הכללית של איינשטיין ופתח צוהר חדש ליקום. הזוכים הם פרופ' ריינר וייס, שנמלט עם משפחתו מגרמניה לאחר עליית הנאצים, פרופ' קיפ סטפן תורן ופרופ' בארי באריש.

תגיות