אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מהם היתרונות של דיווח כספי משולב צילום: שאטרסטוק

מהם היתרונות של דיווח כספי משולב

הדוח המשולב מאפשר לחברות ציבוריות לשקף את מגוון הנושאים שאינם ניתנים להבעה במסגרת הדוח הכספי, כמו בעלות על קניין רוחני ובחינת יכולות החברה להתמודדות עם הסיכונים הרגולטוריים והסביבתיים

13.10.2017, 07:33 | עברי ורבין

בדומה לכל קבוצה אנושית, גם מנהלים ובעלים של חברות ציבוריות פועלים לעיתים קרובות לפי הנחות יסוד שנחשבות ברורות מאליהן ומועמדות בסימן שאלה רק במצבים קיצוניים. אחת מהנחות היסוד הללו היא שמתכונת הדיווח הכספי הנהוגה כיום היתה ונותרה הכלי הטוב ביותר לשיקוף מצב החברה הציבורית ולקבלה של החלטות עסקיות נבונות ע"י משקיעים ומנהלים.

למרות התפיסה המקובלת, התפתחויות שחלו בשנים האחרונות ובחודשים האחרונים בעולם ובישראל, צריכות לגרום לראשי החברות הציבוריות לבחון שוב האם הדיווח הכספי במתכונתו הנוכחית הוא אכן הבסיס האפקטיבי ביותר להבנה ולשיפור של מצב הפירמה.

במבט של שנים, הרשתות החברתיות הביאו להעצמה דרמטית בהשפעה של הציבור על השיח המתנהל סביב חברות עסקיות, כפי שראינו במחאה החברתית של שנת 2011. בטווח של החודשים האחרונים, ראינו לאחרונה את הכותרות בעיתונים הכלכליים אודות הזעזועים והירידה הקיצונית בערכה של מניית טבע והסיכון להמשך פעילותה של חיפה כימיקלים. אלה רק שתי דוגמאות שממחישות מדוע עלינו לשקול שינוי במתכונת הדיווח של חברות ציבוריות.

דיווח משולב

בשנים האחרונות באנגליה ובארה"ב החל להתגבש מודל דיווח מקביל בשם דיווח משולב (Integrated Reporting). הדיווח המשולב אינו מוותר על שיקוף ההון הכספי, אך מתייחס גם להון האנושי, להון הסביבתי ולמערכות היחסים של החברה עם הגורמים השונים סביבה - עובדים, לקוחות, ספקים, שותפים עסקיים, רגולטורים והציבור הרחב.

 , צילום: pixabay צילום: pixabay  , צילום: pixabay

הדוח המשולב מאפשר לחברות ציבוריות לשקף את מגוון הנושאים שאינם ניתנים להבעה במסגרת הדוח הכספי, דוגמת בעלות על קניין רוחני ובחינת יכולות החברה להתמודדות עם הסיכונים הרגולטורים והסביבתיים. הדוח המשולב מדגיש את המשאב האנושי של הארגון ובוחן האם לפירמה יש כוח אדם מוכשר דיו להתמודד עם האתגרים הרלבנטיים, והאם סביבת העבודה הארגונית מספיק יציבה בכדי לאפשר לעובדים להביא את יכולותיהם לידי ביטוי.

בשונה מהדוח הכספי, שמגלה את הערכים המוחשיים בשווי החברה, הדוח המשולב משקף אלמנטים קריטיים לא פחות, שלמרבה הצער אינם זוכים להתייחסות הראויה מצד אנשי מקצוע.

כך לדוגמה, מחקר של Standard & Poor's מגלה שחלקם היחסי של הנכסים הבלתי מוחשיים שלא מטופלים כראוי בחברות עולה מדי שנה. תהליך שינוי המגמה מתבטא כיום בהערכות השווי של החברות, כך שאם ב- 1975 המשקל שניתן לאלמנטים המוחשיים בהערכת שווי החברה עמד על 20%, כיום שיעור זה עומד על 80%.

בנוסף לכך, מחקר של Grant Thornton שבחן 300 חברות ציבוריות ברחבי העולם, מצא שכמחצית מאותן חברות רואות בסוג דיווח זה כ-Best Practice.

יתרה מזאת, מחקר של ה-(IIRC (International Integrated Reporting Council שפורסם בשנה שעברה תחת הכותרת "Creating Value" מצא שמשקיעים מעוניינים במידע רחב הרבה יותר ממה שמספקים נתונים כספיים טהורים. בין היתר, ממצאי ה-IIRC מעלים שהדיווח המשולב משפר את הקשר בין החברה למשקיעיה, מספק תובנות רבות יותר לגבי המודל העסקי, האסטרטגיה והחזון של הארגון ומעמיק את יכולתם של המשקיעים להבין את ביצועי המניה של הפירמה וזרימת ההון מהארגון ואליו.

חשוב לציין שדיווח לשם דיווח אינו המטרה. הדוח המשולב הוא אמצעי עבור חברות לקביעת יעדים ויצירת ערך עבור משקיעים בטווח הקצר, הבינוני והארוך. מנהלים שיתבססו על עקרונות מודל הדיווח המשולב ויתנו תשומת לב ניהולית לסוגי ההון האחרים מעבר להון הפיננסי יוכלו ליצור סביבה לניהול בריא ומאוזן שתשפר את רווחיות החברה ואת צמיחתן לאורך זמן.

הכותב הוא מנכ"ל חברת Goodvision אחריות תאגידית מקבוצת פאהן קנה

תגיות