אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
התרומה של חתן פרס נובל לכלכלה לפנסיות בארה"ב: 30 מיליארד דולר צילום: רויטרס

התרומה של חתן פרס נובל לכלכלה לפנסיות בארה"ב: 30 מיליארד דולר

ריצ'ארד ת'אלר שזכה השבוע בפרס נובל לכלכלה תכנן עם עמיתו שלמה בן ארצי את תוכנית "חסכו יותר מחר". התוכנית הגדילה באופן משמעותי את חסכונות הפנסיה של עובדים בארה"ב

13.10.2017, 18:04 | שירות כלכליסט
ריצ'רד ת'אלר בראיון לכלכליסט: "סלידה מהפסד היא הכוח הכי חזק בעולם הכלכלה" הכלכלן האמריקאי ריצ'רד ת'אלר זכה אתמול בפרס נובל לכלכלה, אחרי שנים שבהן הממסד לעג לתיאוריות שלו בתחום הכלכלה ההתנהגותית. היתה לו סיבה טובה: המחקר של ת'אלר מפריך לחלוטין את התיאוריות שקובעות כי ההתנהגות האנושית היא רציונלית ותועלתנית. "המדע מתקדם מלוויה ללוויה, וזה המקרה. המבקרים של הכלכלה ההתנהגותית הולכים ונעלמים", הוא אומר בראיון לקרן צוריאל הררי קרן צוריאל הררי, 26 תגובותלכתבה המלאה

ריצ'רד ת'אלר, חתן פרס נובל לכלכלה לשנת 2007, סייע לחוסכים לפנסיה באופן משמעותי מאוד בעשור החולף - בהיקף של 29.6 מיליארד דולר, כך העריך עמיתו למחקר שלמה בן ארצי בראיון לאתר מארקטווטש.

יחד עם בן ארצי , כלכלן התנהגותי מאוניברסיטת UCLA, תכנן ת'אלר את תוכנית "חסכו יותר מחר", כדרך להגדיל את חסכונות הפנסיה.

אף שקשה להצביע על סכום מדויק שנחסך בכספי הפנסיה באופן ספציפי כתוצאה מעבודתו של תא'לר, שמתמקדת בכלכלה התנהגותית ואיך לגרום לאנשים לחסוך יותר כסף לעתיד, יישום התיאוריות שלו,  בכל הנוגע ליעילות הרישום-האוטומטי של עובדים לצורך הגדלת ההפרשות שלהם לפנסיה, הוכיח את עצמו.

בעקבות התיאוריות של ת'אלר, יותר ויותר חברות מחתימות את העובדים שלהן על התחייבות אוטומטית להפריש סכומים לחשבונות הפנסיה שלהם, וחלק מהחברות אף מחתימות עובדים על התחייבות להגדיל את הפרשות אלה באופן אוטומטי (או לפחות נותנת לעובדים את האופציה לעשות כך).

על רקע זה, בין 15 ל-16 מיליון אנשים בארה"ב הגדילו את שיעורי ההפרשות שלהם לפנסיה - פי 4 יותר מב-2011, כך על פי בן ארצי ומארקטווטש. בהתבסס על שכר שנתי ממוצע של 60 אלף דולר, הסכום שנחסך בעשור החולף (בעקבות מחקריו של ת'אלר) עומד על כ-30 מיליארד דולר.

מחקריו של ת מחקריו של ת'אלר גרמו לכך שמיליוני עובדים לא רק הפרישו כספים לפנסיה, אלא אף הגדילו את ההפרשות | צילום: שאטרסטוק מחקריו של ת

על פי חברי האקדמיה השבדית, ת'אלר, מרצה לפסיכולוגיה של הכלכלה באוניברסיטת שיקגו בן 72, מתואר כ"חלוץ" בשילוב בין פסיכולוגיה לכלכלה, ומחקריו "סללו את הדרך ליצירת תחום חדש בכלכלה. הוא פיתח את התיאוריה של חשבונאות מנטאלית שמסבירה כיצד אנשים מפשטים החלטות פיננסיות. "מחקריו מצוטטים לעיתים קרובות במאמרים על שיווק והתובנות שלו מסייעות לנו לזהות טקטיקות שיווקיות ולהימנע מקבלת החלטות כלכליות שגויות".

השבוע התפרסם בכלכליסט ראיון נרחב עם ת'אלר, שבו הוא אומר כי "סלידה מהפסד היא הכוח הכי חזק בעולם הכלכלה". המחקר של ת'אלר מפריך לחלוטין את התיאוריות שקובעות כי ההתנהגות האנושית היא רציונלית ותועלתנית. "המדע מתקדם מלוויה ללוויה, וזה המקרה. המבקרים של הכלכלה ההתנהגותית הולכים ונעלמים". 

תגיות