אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מנוצ'ין לקרן המטבע והבנק העולמי: "קצצו שכר והתייעלו" צילום: גטי אימג'ס

FT

מנוצ'ין לקרן המטבע והבנק העולמי: "קצצו שכר והתייעלו"

שר האוצר האמריקאי ניצל את הפסגה בוושינגטון כדי להשתלח במוסדות הפיננסיים. "בעידן שאחרי המשבר הגלובלי, קרן המטבע צריכה לתעדף צמיחה במגזר הפרטי". קרא לראשי הארגונים להתמקד בשלב ראשון בקיצוץ השכר של עובדיהם

14.10.2017, 20:53 | שון דונאן, פייננשל טיימס

במהלך הצפוי להיתקל בהתנגדותן של חברות אחרות בגופים המוניטריים הגלובליים, קרא שר האוצר האמריקאי סטיב מנוצ'ין לקרן המטבע העולמית לבצע רפורמה באופן שבו היא מחלצת כלכלות במצוקה ואמר כי על הבנק העולמי לבחון מחדש את נהלי הסיוע שלו לכלכלות בדרג ביניים כמו סין.

קראו עוד בכלכליסט

הקריאות הללו לראשי הארגונים הפיננסיים פורסמו ביום שישי במסגרת הפסגה של קרן המטבע והבנק העולמי בוושינגטון. זאת ימים ספורים לאחר שממשל טראמפ הגיב בזעם לביקורת, כביכול, שהפנתה כלפיו קרן המטבע ברקע קיצוצים מתוכננים במערך המסים האמריקאי.

"עם היכנסה של קרן המטבע לעידן שאחרי המשבר הגלובלי הפיננסי אנחנו דוחקים במוסד לתעדף רפורמות שמעודדות צמיחה כלכלית בהובלת המגזר הפרטי", אמר מנוצ'ין, בהתייחסו לתוכניות הסיוע של הקרן. "במדינות רבות מדי המגזר הציבורי דוחק את רגלי המגזר הפרטי", ציין.

הדרישות שהציב בפני קרן המטבע מהדהדות את תוכניות ממשל טראמפ לכלכלה האמריקאית שבבסיסן קיצוצים במס ודה־רגולציה אגרסיבית האמורים לעודד צמיחה. גורמים בממשל טראמפ הביעו דאגה לנוכח משכן ומורכבותן של תוכניות הסיוע של קרן המטבע, שתרומתן מועטה מדי, להערכתם, לאישושן של מדינות הנתונות במשבר.

מנוצ'ין אמר גם כי הגיעה העת שקרן המטבע, אשר ספגה ביקורת נרחבת במדינות מוכות משבר כמו יוון לנוכח דרישות הצנע הנוקשות שלה, תבחן מקרוב את הוצאותיה התפעוליות ובראשן משכורות שמנות והטבות מפליגות לעובדים.

"כגוף ציבורי, על קרן המטבע לשמש מודל למשמעת תקציבית ולניצול יעיל של משאבים מוגבלים", אמר. "השגת המטרה הזאת תחייב קבלת החלטות קשות", הדגיש מנוצ'ין. "הבנק העולמי, אשר בשנים האחרונות עבר שינויים מבניים שנויים במחלוקת, נדרש גם כן לאחריות תקציבית", הוסיף שר האוצר האמריקאי, בציינו באופן מיוחד את נשיא הבנק העולמי ג'ים יונג קים ורבים אחרים מקרב בעלי המניות בבנק המבקשים הגדלה של תקציביו.

שר האוצר סטיבן מנוצ שר האוצר סטיבן מנוצ'ין ויו"ר הפד ג'נט ילן | צילום: רויטרס שר האוצר סטיבן מנוצ

"הון נוסף אינו הפתרון כאשר ההון הקיים אינו מוקצה באופן יעיל", ציין מנוצ'ין. "הביקושים להון זול בסופו של דבר יעלו על ההיצע. המפתח הוא לוודא כי המשאבים הללו יחולקו למי שזקוקים להם במיוחד ומסוגלים להגיע להישגים יעילים ומשמעותיים". עוד אמר מנוצ'ין, כי יש להזרים את הכספים הללו למדינות העניות ביותר ולא לכלכלות העשירות שנהנות ממילא מגישה קלה למקורות הון אחרים.

אף כי לא ציין באופן מיוחד את סין, בשנה הפיסקאלית 2017 היא היתה הלווה הגדולה ביותר של הבנק עם סיוע בהיקף של 2.4 מיליארד דולרים. כתוצאה, סין תהיה היעד המרכזי בכל שינוי שיבצע הבנק העולמי במדיניות ההלוואות שלו לכלכלות בדרג הביניים של ההכנסות. "אנחנו מעוניינים כי הבנק יקדם מסגרת עבודה שמסוגלת לייצר בנק עולמי שבו צבירת ההון האורגני תספיק על מנת לתמוך ביעדי סיוע עתידיים", אמר מנוצ'ין.

עם הצעדים הנדרשים להשגת המטרה הזו נמנים, לפי מנוצ'ין, "המשך משמעת תקציבית", בהתייחסו לחבילות השכר של עובדי הבנק והדירקטוריון.

ראש אגף התקציבים של טראמפ מיק מולוואני טען בשבוע שעבר כי קרן המטבע העולמית מעוניינת לראות בכשלונה של רפורמת המס. בראיון ל"פייננשל טיימס" אמר מולוואני, כי מתנגדי התוכנית "מושקעים עד צוואר" בתרחיש כזה, שכן אם תצליח הרפורמה, הם ייאבדו את הצדקתם להידוק הרגולציה. "באותה נימה, אם הורדת מסים תוביל לצמיחה, מה יהיה הטיעון שלהם להעלאות מסים בעתיד?", הדגיש.

בעוד מצדדי תוכנית המס של טראמפ אומרים כי קיצוץ במס החברות ובמס האישי יעודד צמיחה, קרן המטבע דוחקת בכלכלות הנושאות בגירעונות גדולים, להעלות מסים. "הרעיון לפיו אפשר לייצר עוד הכנסות באמצעות הורדת שיעורי מס כמעט ולא תועד באופן אמפירי", כך על פי ויטור גספר, כלכלן בכיר בקרן. 

תגיות