אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
השמועות על בנייה של קק"ל חדשה היו מוגזמות צילום: עמית שעל

השמועות על בנייה של קק"ל חדשה היו מוגזמות

הנסיגה של קק"ל מתוכנית ההתייעלות בהחלטות שנויות במחלוקת מזכירה: התרבות הארגונית לא השתנתה כלל

15.10.2017, 08:01 | שחר אילן
ההערכה הרווחת בקק"ל היא שההסכם הקיבוצי המאוד שנוי במחלוקת שחשף "כלכליסט" יעבור, למרות חילופי המכתבים הקשים בשבועיים האחרונים בין בכירי הארגון. בין היתר חשף "כלכליסט" שקק"ל נסוגה מתוכנית ההתייעלות ובמקום לפטר 300 עובדים יש כוונה להקים שתי חטיבות ולהוסיף עשרות עובדים. על רקע זה נראה שאפשר לסכם שלמרות קמפיין "מהפכת השקיפות" של יו"ר קק"ל דני עטר (מפלגת העבודה), השמועות על קק"ל חדשה היו מוקדמות מדי. בכירי הקדנציה הקודמת בקק"ל התנהגו כאילו מותר להם לעשות מה שהם רוצים בכספי העם היהודי שמחזיקה קק"ל, ונראה שבעידן עטר התופעה נמשכת.

קראו עוד בכלכליסט

בניגוד לטענת השקיפות, בכירי קק"ל מדברים בעקביות על "שלטון פחד והשתקה" כלפי מי שמתנגד לעטר או מביע בפומבי עמדה נגדו. זה מה שהפך את ההחלטה של סגן יו"ר קק"ל ארנון פלמן (הליכוד), יו"ר ועדת הכספים, לצאת בעקבות חשיפת "כלכליסט" במכתב פומבי נגד ההסכם הקיבוצי החריג כל כך.

פלמן מזכיר שב־8.12.2016 החליט הדירקטוריון לאמץ את תוכנית ההתייעלות שהכינה חברת מטריקס עבור קק"ל, ובה בין היתר קיצוץ של 250־300 עובדים. היו"ר דני עטר סגר את הישיבה ההיא באמירה "תתחילו עם הפיטורים".

אלא שפלמן כותב שבמשא ומתן שהתנהל בין ההנהלה לוועד העובדים "בהסתר ובמחטף ובהינף יד כל המלצות חברת מטריקס ירדו לטמיון. השיחות עם הוועד וההסכמות מתנהלות בחשאיות. הנהלת קק"ל מוותרת על סמכויות, מתחייבת לתוספות שכר ופנסיות שערורייתיות, מתעלמת מהחלטת הדירקטוריון לצמצם את מספר העובדים ומנגד מתכוונת לקלוט עוד עשרות עובדים בכירים". זאת, לדברי פלמן, אף ש"המטלות של עובדי קק"ל לא רבות. רוב העבודות מבוצעות במיקור חוץ".

פרשה נוספת ובעייתית במיוחד שמעלה פלמן היא זו שבה נבחר פרופ' ירון זליכה "בפטור מהליך תחרותי" להיות מגשר בין הנהלת קק"ל לארגון העובדים בעלות חודשית של כ־35 אלף שקל. לא ברור למה ארגון עובדים והנהלה צריכים מגשר. ההסכם הקיבוצי גם מייעד לזליכה סמכויות הכרעה בעימותים עתידיים בין ההנהלה לוועד, מה שאומר שהתשלום הגבוה יימשך.

הנהלת קק"ל נמנעת מאז חשיפת "כלכליסט" מלהגיב עניינית לטענות בעניין ההסכם הקיבוצי וכך נהגה גם לגבי מכתבו של פלמן. במקום זה היא מסתפקת בטענה הכללית ש"מדובר באינפורמציה שגויה ומגמתית", שאותה היא אינה טורחת לבסס, ברמזים שפלמן היה שותף למחדלי העבר בקק"ל ובטענה חסרת היסוד שהארגון מתנהל על פי אמות מידה מחמירות.

דני עטר, צילום: עמית שעל דני עטר | צילום: עמית שעל דני עטר, צילום: עמית שעל

עטר יעביר מה שירצה

 

מי שהגיב בחריפות על מכתבו של פלמן הוא יו"ר ארגון העובדים של קק"ל ישראל גולדשטיין. הוא טוען שבהסכם הקיבוצי הושגו "הסכמות היסטוריות... גם אם לא אימצנו את כל המסקנות השגויות בדו"ח מטריקס". לדבריו, ההסכם מאפשר להנהלה להציע לעובדים פרישה מרצון. כן הוא טוען שזליכה נבחר כדין לתפקיד המגשר וכי פלמן ידע על כך ו"העדיף למלא פיו מים".

גולדשטיין מאשים את פלמן עצמו בהעסקת עוזרת אישית בשכר גבוה (עלות של 30 אלף שקל בחודש) אף שאינו זכאי לכך.

ישיבת הדירקטוריון הבאה של קק"ל נקבעה ל־6 בנובמבר והחברים התבקשו לפנות זמן לישיבה ממושכת, כך שסביר להניח שההסכם הקיבוצי יוצג בישיבה זו. ההערכה בקק"ל היא שההסכם עתיד לעבור, אולי בשינויים מסוימים ואולי כמו שהוא. לעטר יש בדירקטוריון קואליציה רחבה שמאפשרת לו להעביר את מה שהוא רוצה, גם כשגוש הימין, שפלמן הוא אחד מראשיו, מתנגד.

תגיות