אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מעצר ללא צו - מתי אפשר לעצור אדם ללא צו של שופט? צילום: גטי אימג'ס

מעצר ללא צו - מתי אפשר לעצור אדם ללא צו של שופט?

בחוק הישראלי קיימים תנאים ברורים המחייבים ומאפשרים מעצר של אדם. לא פעם, מתאפשר ביצוע מעצר ללא צורך בצו בית משפט. פנינו לעורכי הדין סיון חורש וחיים נס על מנת שיסבירו מהם המקרים בהם ניתן לבצע מעצר ללא אותו צו

15.10.2017, 11:30 | אלון גור
עורכי הדין סיון חורש וחיים נס שותפים במשרד העוסק בתחום הפלילי והתעברותי. חלק ניכר מהידע שצברו וניסיונם נוגע לתיקים אותם ניהלו ובמסגרתם עבודתם ניתן דגש רב לשמירה על זכויות לקוחותיהם. במאמר שלפניכם נדון בשאלה מתי ניתן להביא למעצרו של אדם ללא צו מבית המשפט.

על השאלה מהי המטרה לשמה נעצרים אנשים עונה עורכת הדין סיון חורש כי: "המעצר מהווה בעצם אמצעי, אחד מיני רבים, שמטרתו להגיע לחקר האמת. בביצוע מעצר ניתן למנוע שיבושה של חקירה פלילית, שיבוש של הליכים משפטיים וכמובן למנוע מהעצורים בביצוע עבירות נוספות בהן הם חשודים. חשוב להדגיש שחוויית המעצר לבטח אינה נעימה. פעמים רבות, מעצרו של אדם שרק חשוד בפלילים, מכתים אותו והוא מצטייר כבר כאשם בעיני רבים – הן בעיני הציבור ולצערנו לא פעם על ידי אלה האמורים לחקור אותו ולקבוע האם הוא בכלל אשם".

איפה בעצם בחוק הישראלי קיימת התייחסות הנוגעת למעצרו של אדם?

עו"ד חיים נס: "חוק סדר הדין הפלילי הוא זה שקובע ומתייחס לסמכויות האכיפה הנוגעות לעיכובו ומעצרו של אדם, הן אם מדובר על מעצר בצו של שופט ובין אם מעצר ללא כל צו. במסגרת אותו חוק ישנה התייחסות הנוגעת לשמירה על כבודו וזכויותיו של העצור".

אז מה בעצם הרציונל שבגינו קיימת אפשרות להביא למעצרו של אדם ללא צו מעצר?

עו״ד חיים נס מסביר, כי "ישנם מקרים בהם קיימת חשיבות רבה בביצוע של מעצר מידי. אם נמתין לצו מעצר של שופט עלול החשוד לברוח או לפגוע פגיעה משמעותית בראיות ולכן, למשטרת ישראל ישנה סמכות מוגבלת בביצוע מעצרים גם ללא צו של שופט. קיימים מקרים רבים בהם המשטרה מחכה עם מעצרו של חשוד, יהיו הסיבות אשר יהיו, והחשוד ניצל את המצב בכדי להיעלם, כשעל הדרך גם דאג לטשטש ולהעלים ראיות משמעותיות שהקשו בהמשך להביא להרשעתו".

עו"ד סיון חורש, צילום: תומר לשר עו"ד סיון חורש | צילום: תומר לשר עו"ד סיון חורש, צילום: תומר לשר

אם כך, אחרי שהבנו את החשיבות בביצוע מעצר מידי ללא צו של שופט, מהן העילות בגינן ניתן לבצע מעצר שכזה?

"למשטרה הזכות בביצוע מעצר ללא צו במקרים בהם היא מבינה שללא מעצר מידי קיים חשד סביר שהחשוד עלול לסכן ביטחונם של אחרים או לפגוע בהם, במקרים בהם עלול החשוד לפגוע בביטחון הציבור וביטחון המדינה ואף במקרים בהם קיים חשד סביר לשיבוש הליכי משפט, הימלטות ואי התייצבות לחקירות אליהן יוזמן. מסבירה עו״ד חורש. ״מעבר לכך, מאפשר החוק ביצוע מעצר ללא צו גם במקרים של עבירות אלימות ובתוכן אלימות במשפחה, עבירות סמים שאינן בתחום עבירות של שימוש עצמי וכשמדובר בעבירות ביטחוניות. במקרים בהם ישנו חשד סביר שהחשוד הינו אדם שנמלט מדין או מפר את תנאי שחרורו – גם אז בסמכות המשטרה לעצור אותו ללא צו המורה על כך".

קיים מנגנון או סדר פעולות כלשהו שמטרתם לבחון האם מעצר שבוצע ללא צו אכן התרחש בתנאים אותם מותיר החוק?

"בהחלט. ביצוע מעצר של שוטר ללא צו מבית המשפט מחייב את השוטר להביא את העצור כמה שיותר מהר אל תחנת המשטרה. בהגיעו לתחנה עובר העצור לאחריותו של קצין ממונה אשר בודק אם התקיימה עילה מוצדקת למעצר ללא צו. במקרים בהם מחליט הקצין הממונה שאין כל עילה למעצר ללא צו ישוחרר החשוד מהמעצר בו במקום. במקרים בהם מחליט קצין שאכן קיימת עילה למעצר עליו לקבוע האם ניתן לשחרר את העצור בערבות או לאפשר המשך מעצר (ואז יובא החשוד לפני שופט במהירות האפשרית ולא יאוחר מ24 שעות (למעט חריגים כגון נוער או עצורים בטחוניים לדוג' ). אומרת עוה״ד חורש ומוסיפה, כי חשוב להדגיש שלעצור ניתנת האפשרות להשמיע טענותיו וזאת לאחר שהובהרו לו זכויותיו. העצורים צריכים לקחת בחשבון שכל מה שנאמר על ידם מרגע המעצר יכול לשמש כראיה נגדם בהמשך.

עו"ד חיים נס , צילום: ארז שחם עו"ד חיים נס | צילום: ארז שחם עו"ד חיים נס , צילום: ארז שחם

 

על בסיס מה שתיארתם, קיימת בעצם הסיטואציה בה אדם ייעצר ללא צו בית משפט ומבלי שיש עילה מוצדקת לכך.

"אין בכלל ספק. שוטרים רבים הנמצאים בשטח מפרשים את עילת המעצר ללא צו באופן שונה אחד מן השני. הדברים לא תמיד פשוטים וברורים כשאתה נמצא באופן יומיומי בשטח ולא פעם מבצעים שוטרים מעצר ללא צו בית משפט שאין לו כל עילה מוצדקת". מדגיש עו״ד נס, ״חשבו על סיטואציה בה נעצר אדם על ידי שוטר ללא צו בית משפט, כשזו בעצם הפעם הראשונה שהוא נתקל ב"חוויה" שכזו. רבים מאותם אנשים יצאו מנקודת הנחה שהמעצר שבוצע על ידי השוטר הנו בהתאם לחוק ולנהלים. אולם אותו אדם, לא רק שאינו מודע לזכויותיו, גם הבהלה והלחץ מהסיטואציה בה הוא נמצא יביאו אותו אף לומר ולהתנהל באופן שיעניק למשטרה ולחוקרים את הרושם שהוא אחראי על דברים שלא עשה. לבהלה ולחוסר ודאות זה אנו, עורכי הדין, נכנסים ומנסים לייצר סדר. הן בהרגעת העצור והן בהתעקשות ובדיקה מעמיקה של זכויותיו ולבטח בכל הנוגע לעילת מעצרו. אנו זקוקים ליותר משתי כפות ידיים על מנת למנות את מספר הפעמים בהם נעצרו לקוחות שלנו כשלא הייתה כל עילה למעצר ללא צו בית משפט. חשוב שאנשים יזכרו זאת. במיוחד אלו שנקלעו לסיטואציה לא להם".

קיימת חשיבות מרובה מאוד להיוועצות עם עו"ד מהתחום הפלילי וזאת מיד עם מעצרך ועוד בטרם נחקרת. היוועצות זו מטרתה להבהיר את "כללי המשחק" אשר לעיתים רבות אינם ידועים וברורים לחשוד שנעצר. בניגוד לחוקר אשר מיומן בעבודתו הרי שחשוד שנעצר לא תמיד יודע מדוע נעצר ובוודאי שאינו יודע מהן זכויותיו.

תגיות