אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בלאקרוק נגד דורית סלינגר: קרן ההשקעות גייסה לוביסטים כדי להילחם על כפל דמי הניהול צילום: בלומברג

בלעדי לכלכליסט

בלאקרוק נגד דורית סלינגר: קרן ההשקעות גייסה לוביסטים כדי להילחם על כפל דמי הניהול

קרן ההשקעות הגדולה בעולם, שמנהלת 6.1 טריליון דולר, ביקשה פגישה דחופה עם יו"ר ועדת הכספים משה גפני. תנסה לחסל את מגבלת דמי הניהול בפנסיה, שהמפקחת על הביטוח קבעה ב־2014 ורוצה עכשיו לחדשה. החידוש מצריך את אישור הוועדה

16.10.2017, 06:55 | רחלי בינדמן

חזית חדשה ועוצמתית נפתחה נגד המפקחת על הביטוח דורית סלינגר, והיריבה הפעם היא קרן ההשקעה בלאקרוק (Blackrock) - מקרנות ההשקעה הגדולות בעולם, המעמיקה פעילותה בישראל.

קראו עוד בכלכליסט

לידי "כלכליסט" הגיע מכתב ששלחו אתמול ליו"ר ועדת הכספים משה גפני הלוביסטים של בלאקרוק בישראל, משרד גורן עמיר. במכתב הם מבקשים להיפגש עם חברי הוועדה, "על מנת להציג את החברה ואת פועלה, וגם לשוחח על נושאים שעל סדר היום של ועדת הכספים".

יו"ר ועדת הכספים משה גפני. החזית נגד סלינגר עוברת דרכו , צילום: אלכס קולומויסקי   יו"ר ועדת הכספים משה גפני. החזית נגד סלינגר עוברת דרכו | צילום: אלכס קולומויסקי יו"ר ועדת הכספים משה גפני. החזית נגד סלינגר עוברת דרכו , צילום: אלכס קולומויסקי

במכתב יוצאים נציגי הקרן במתקפה חזיתית על התקנות שהובילה סלינגר לפני שלוש שנים במסגרת הוראת שעה שתוקפה יפוג בסוף השנה. התקנות הגבילו את מנהלי הפנסיה לגבייה של דמי ניהול כפולים בשיעור שאינו עולה על 0.25% בשנה. במכתב הם מבהירים כי לפגישה, אם תתקיים, צפויים להגיע האחראי על הרגולציה בבלאקרוק סטיבן פישר ומנכ"ל בלאקרוק ישראל אלכס פולק. על פי אתר סטוקר, מנהלת קרן בלאקרוק, נכון לסוף הרבעון השני, 24 מיליארד שקל מכספי הפנסיה הישראליים: 22 מיליארד שקל ב־ETF (תעודות סל) ו־2 מיליארד שקל בקרנות.

אין זה דבר שבשגרה שגוף בסדר גודל של בלאקרוק, שמנהל נכסים בשווי של 6.1 טריליון דולר, מבקש להיפגש עם חברי ועדת הכספים, כדי להטיל את כובד משקלו על נציגי ציבור. ולשם כך הוא גם גייס את משרד גורן עמיר, אחד ממשרדי הלוביסטים הגדולים והחזקים במשק, שעם לקוחותיו נמנות קוקה־קולה, אל על וחברת התרופות פייזר.

המכתב הוא בבחינת יריית פתיחה למתקפה עזה שצפויה מצד מנהלי קרנות הון סיכון וקרנות השקעה גדולות בארץ ובעולם. אלה חוות כבר כשלוש שנים פגיעה בעסקיהן בגלל המגבלה של סלינגר, שלוחצת כלפי מטה את דמי הניהול שהן גובות וגורמת לסלקטיביות של גופי הפנסיה בבחירה. בנוסף, הם חוששים שסלינגר לא רק תשמר את המגבלה אלא אף תדרוש להחמירה.

גובה דמי הניהול אינו ידוע מראש

המערכה הנוכחית נסבה על דמי הניהול הכפולים, שאותם נאלץ לשלם החוסך לפנסיה מעבר לדמי הניהול הרגילים. המרכיב השנתי הזה מוגדר "הוצאות ישירות", ואי אפשר לדעת מראש מה יהיה גובהו.

דמי הניהול הכפולים הם פועל יוצא משיקול דעתו של מנהל ההשקעות בקרן הפנסיה. כאשר הוא בוחר להעביר חלק מכספי החוסכים לניהול חיצוני מומחה, כמו קרנות השקעה וקרנות נאמנות או קרנות מסוגה של בלאקרוק, הוא יכול לגלגל על החוסכים את דמי הניהול שגובים ממנו אותם גופים. לפיכך, החוסך משלם פעמיים - את דמי הניהול הרגילים ואת העלות הנוספת למנהל החיצוני.

סלינגר, שראתה לפני שלוש שנים כי התופעה הולכת ומתרחבת, החליטה להגביל את העלות הנוספת ללא יותר מ־0.15% בשנה. המפקחת סברה כי אף שמנהל ההשקעות המקומי מוגבל ברמת התמחותו, למשל בהשקעות בנדל"ן בבריטניה - ולכן הוא מעדיף מנהל מומחה - יש להגביל את יכולתו לגלגל החוצה את הניהול שמלכתחילה החוסך משלם בעבורו.

אלא שסלינגר לא צפתה אז את המתקפה נגדה מצד מנהלי קרנות ההשקעה, שחששו למאות מיליוני השקלים ששילמו להם החוסכים לפנסיה בתיווך הגופים המוסדיים.

המתקפה היתה כה עזה עד שהגיעה לשר הכלכלה דאז נפתלי בנט ולפתחו של ראש הממשלה בנימין נתניהו. יועצו הכלכלי דאז יוג'ין קנדל אף פרסם את עמדתו בעניין ובה התנגד למגבלת כפל דמי הניהול של סלינגר. נוכח עוצמת ההתנגדות נאלצה המפקחת להתגמש ולהעלות את הרף ל־0.25%.

בסוף דצמבר תפוג המגבלה, ולפי הערכות, סלינגר מעוניינת לחדשה במתכונת הקיימת. בחודשים האחרונים בוצעו ברשות שוק ההון בדיקות בנושא, שהעלו כי מרבית גופי הפנסיה רחוקים מניצול רף המגבלה, וכי בפועל דמי הניהול הכפולים הממוצעים עומדים על 0.15%.

כחלון עשוי לתמוך בביטול מוחלט של המגבלה

בבלאקרוק מעוניינים לנצל את חידוש הוראת השעה, שמצריך את חתימת שר האוצר משה כחלון ואישור ועדת הכספים, כדי לבטלה לחלוטין. כחלון אמנם פועל להורדת דמי הניהול בפנסיה, אך מנגד מעודד השקעות בתשתיות ובהייטק המקומי - דבר שנעשה לא פעם באמצעות כספי הפנסיה דרך קרנות השקעה מתמחות - כך שאוזנו עשויה להיות קשובה.

"המגבלה יוצרת עיוותים בסוגי הנכסים ודוחפת את הגופים המוסדיים להשקיע בסוגי נכסים שאינם כפופים למגבלה, גם אם הם יקרים יותר בפועל מנכסים הכפופים לה", ציינה בלאקרוק במכתבה, ומרמזת בכך ככל הנראה להשקעה סלקטיבית במניות תוך תשלום עמלות קנייה ומכירה או רכישת חוזים עתידיים על פני קניית קרנות סל. "הרגולציה יוצרת עיוותי שוק קשים על חשבון ציבור החוסכים, ומקשה על גופים מוסדיים לגוון את תיק ההשקעות שלהם ולהיעזר במומחים ויועצים חיצוניים".

בלאקרוק מתארת את עצמה במכתב כ"קרן ההשקעות הגדולה בעולם" ומדגישה את הפן הציוני שלה: "החברה הוקמה בארה"ב ב־1988 בידי קבוצת יהודים אמריקאים. יו"ר החברה הוא לארי פינק, ואחד משני נשיאיה העולמיים הוא ישראלי לשעבר".

תגיות

4 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

2.
רעיון מוזר
למה שדמי הניהול או כל עמלה כזו או אחרת לא תהיה מתוך עמלות הניהול של הגופים אם הם לא מומחים או בפועל לא מנהלים או לא אלו שמשיגים בפועל את התשואה לחוסכים למה מגיע להם דמי ניהול אפשר במקביל להכריח את הגופים לפרסם את התשואות נטו ... אחרי דמי ניהול המקסימלים שהם גובים בפועל ... כולל כולם , יהיה תמריץ הרבה יותר , תשואה מסויימת אזר אחריה יש דמי ניהול כפולים , איזון אקטוארי ועוד ועד ... מטעה חוסכים שרוצים לעבור לגופים מנהלים אחרים
אחד שלא מבין  |  16.10.17
1.
פופוליזם זול של כלכליסט שממשיך לעבוד בשביל סלינגר
בשנים הטחרונות ניתן לראות בבירור כיצד רחלי בינדמן היא כתבת הבית של סלינגר. כל כותרת שלה היא מגוכחת ומטרתה היחידה היא להאדיר את סלניג'ר. הנושא אכן חשוב מאוד. חבל שאי אפשר לקבל מהעיתון כצד מידע אמין בנושא מבעד לסובייקטיביות המביכה הזו
דויד  |  16.10.17