סטודנטים, כך תנצלו את הלימודים לבניית הקריירה
צברו נסיון, תתנדבו ותלמדו אנגלית - לקראת פתיחת שנת הלימודים האקדמית אספנו עבורכם טיפים להפיכת השנים באקדמיה למשמעותיות להמשך הדרך בשוק התעסוקה
קראו עוד בכלכליסט
גיליון ציונים טוב אינו מספיק בשוק התעסוקה, אם כי ציונים ומוסד הלימודים שבוחרים הם בהחלט חשובים. כדי להצליח צריך להתבלט גם בדרכים אחרות. עבור מי שמעוניין לפתח קריירה מצליחה לאחר הלימודים האקדמיים, השנים הסטודנטיאליות לא יכולות להיות מנותקות ממה שקורה בעולם ה'אמיתי'.
כך תהפכו את השנים שלכם באקדמיה למשמעותיות להמשך הקריירה:
1. השקיעו בבחירת תחום הלימודים:
עוד לפני שמתחילים ללמוד חשוב להשקיע בבחירת תחום לימודים שמתאים לכם ולחוזקות שלכם וכן רלוונטי למקצוע בו תרצו לעסוק. "70% מהסטודנטים מתלבטים לגבי המקצוע בו בחרו. בשוק שבו אנחנו נמצאים אנשים לא בוחרים מקום עבודה ונשארים בו 30 שנה. בהינתן שכולנו נחליף כמה קריירות במהלך החיים צריך לשאול אילו כישורים נדרשים לשוק העבודה היום. צריך ללכת ללמוד אחרי שבדקתם מה אתם רוצים לעשות ולהתאים את הכישורים שלכם למקצוע. אם אתה רוצה להיות רו"ח אבל אתה לא אדם שמרגיש נוח עם מספרים אל תבחר במקצוע", אומר רפי גמיש, מנכ"ל המכללה למנהל.
2. בחרו קורסי בחירה פרקטיים
קורסי הבחירה הם עדיין חלק מתוכנית הלימודים וחלקם אף מזכים בנקודות אקדמיות לטובת התואר אך הם מאפשרים גם ללמוד כישורים פרקטיים הכרחיים לשוק העבודה. לדוגמא, אומרת קארין קאופמן, מנהלת מרכז הקריירה בבינתחומי הרצליה, יש קורסים בתחומי העסקים שמדמים תהליכים עסקיים או בתחומי הממשל מדמים סיטואציות פוליטיות וצבאיות. בתחומי המשפטים והפסיכולוגיה יש קליניקות ופרקטיקומים שמאפשרים הן לצבור ניסיון והן להתנסות על מנת להחליט באיזו התמחות לבחור. חשוב לא להתמקד רק בצבירת נקודות זכות אלא גם לנצל את האפשרות לצבור כלים פרקטיים כמו למשל ללמוד להשתמש באקסל, לבנות מצגות ואתרי אינטרנט.
3. עשו התמחויות
התמחויות קיימות בכמה צורות, ישנן התמחויות בתשלום בחברות שמעסיקות סטודנטים מתוך כוונה להשקיע בהם על מנת שיישארו כעובדים בתום הלימודים. המעסיקים מבינים שהם מקבלים עובדים מצויינים שלהם הם יכולים לשלם פחות מאשר לעובדים עם ניסיון. סוג שני של התמחויות הוא התמחויות שניתנות תמורת ניקוד אקדמי כמו למשל בכנסת או בחברות סטארטאפ. "סטודנטים רואים בזה מטלה ופחות הזדמנות שאפשר למנף כהצעת עבודה בהמשך וזו טעות", אומרת קאופמן.
4. הפסיקו למלצר בשנה ג'
"ההמלצה שלנו היא להפסיק בשנה ג' עם כל העבודות שיש בהן יותר כסף, כמו מלצרות או בייביסיטר", אומרת קאופמן. "מי שלא עבד בשנה ג' בעבודה של אנשים שהם חלק מארגון לא יוכל ברוב המקרים לדלג על השלב הזה והוא ייתקל בו בסוף התואר. המערכות של הרבה מאוד מהגופים בישראל ערוכות לקבל סטודנטים בשנה ג' או ד' שמותאמות מבחינת שעות העבודה, גמישות בתקופות מבחנים ואפילו הסעות. מי שלא מנצל את ההזדמנות הזאת, יהיו לו יותר קשה כשיסיים את התואר".
5. צברו ניסיון
מכירים את הפרדוקס שאי אפשר להתקבל לעבודה בלי ניסיון אבל אי אפשר לצבור ניסיון בלי להתקבל לעבודה? התקופה שלכם באקדמיה מאפשרת להתגבר על כך. "חשוב לבחור מסלול לימודים שיאפשר לכם כבר בשנים הראשונות להיכנס כעובד בארגון בו אתם חושקים. לצבור ניסיון תוך כדי הלימודים לא בהכרח במקצוע שבו תרצו לעסוק אבל תהיו כבר בתוך המערכת. בהרבה חברות רוב המכרזים הם פנימיים ולכן דריסת רגל היא קריטית", אומר גמיש.
6. תלמדו אנגלית
פטור מאנגלית במכללה או באוניברסיטה לא מספיק לשוק העבודה. היום שליטה באנגלית ברמה טובה ומעלה היא תנאי סף לקבלה לעבודה בחברות רבות. לכן, לא משנה מה אתם לומדים חשוב לעבוד על כישורי האנגלית שלכם במהלך הלימודים כדי שתצאו מוכנים להתחיל את הקריירה.
7. תעבדו על קורות החיים
הכוונה היא לא ללמוד לכתוב קורות חיים אלא להיות פעילים ולהשתתף בפעילויות מעבר ללימודים כדי להעשיר את קורות החיים. להיות חלק פעיל במיזמים חברתיים. "לכולם יש תואר ראשון וציונים טובים זה אחלה, אבל באופן כללי מעסיקים מחפשים גם המימד הנוסף, איפה נתתם מעצמכם מעבר לנדרש. כל דבר שמעיד על כך שלא באתם רק לסמן 'וי' וללמוד", אומר גמיש.
לכן, מומלץ להתנדב, להיות פעילים באגודות הסטודנטים, במועדונים או אף ליזום בעצמכם מיזמים חברתיים. לדוגמא, פעילות באגודת הסטודנטים יכולה לתת לכם ניסיון שגם יעשיר את קורות החיים שלכם. אם הייתם אחראים על הפקה של אירוע, ערכתם את התקציב או עשיתם עבודות אדמיניסטרציה תוכלו לשדר ביטחון בראיון עבודה וכן בקורות החיים. זה יאפשר לכם לברר במה אתם טובים ואף לייצר שיח בראיון עבודה.
8. זה הזמן למתג את עצמכם
"תקופת הלימודים מצוינת לבניית מערך השיווק העצמי וניהול הקריירה לעתיד. מקום העבודה הראשון של הסטודנט ישפיע על המיתוג האישי שלו בשוק העבודה ויסלול את המשך הדרך. לכן חשוב להשתלב בארגון איכותי שיכול לקדם את העובד מהבחינה האישית, המקצועית ומבחינת הקשרים להמשך", אומרת עינת חצבני, מנהלת המרכז לקריירה במכללת אפקה להנדסה. מומלץ למשל, ללמוד את שוק העבודה בו רוצים להשתלב, סוגי החברות והתפקידים, מאפייניי התרבות הארגונית ועוד. זה הזמן לוודא שפרופיל הלינקדאין והפרופיל הדיגיטלי משווקים היטב. ודאו שקו"ח כתובים היטב ושהנכם מוכנים לראיונות עבודה מקצועיים ואישיים. מומלץ להיעזר במרכזי הקריירה, הקיימים ברוב המוסדות האקדמיים.
חשוב לשמור על מודעות לשוק העבודה, לקרוא את מוספי הכלכלה, לעקוב אחר סטודנטים שהצליחו להשתלב בתפקידים נחשקים, ללמוד מהם, להיעזר בקשרים שלהם ושל הסגל האקדמי.
לא התפרסמו תגובות לכתיבת תגובה