אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
תוכנית חירום חדשה של הממשלה תאלץ מפעלים להתחבר לצנרת גז טבעי צילום: אוראל כהן

בלעדי לכלכליסט

תוכנית חירום חדשה של הממשלה תאלץ מפעלים להתחבר לצנרת גז טבעי

לאחר שתוכניות קודמות לשכנע מפעלים להשקיע בהסבה היקרה נכשלו, ביום ראשון הקרוב תעלה להצבעה תוכנית הכוללת סנקציות למפעלים "סרבנים". בהתאחדות התעשיינים מתנגדים בחריפות לצעדי העונשין המוצעים

17.10.2017, 07:07 | ליאור גוטמן

הממשלה מתכוונת לאשר בחודש הקרוב תכנית חדשה לעידוד חיבור מפעלי תעשייה לגז טבעי, לרבות סנקציות על מפעלים סרבנים ‑ כך נודע ל"כלכליסט". התוכנית תונח על שולחן הממשלה כבר ביום ראשון אם יושלמו הניסוחים המשפטיים ויאושרו על ידי ארבעת המשרדים המגבשים את ההצעה: משרד ראש הממשלה, משרד האנרגיה, המשרד להגנת הסביבה ומשרד האוצר. בהתאחדות התעשיינים ברכו על המהלך, אבל הביעו התנגדות חריפה לצעדי העונשין הכלולים בו.

קראו עוד בכלכליסט

התוכנית החדשה, שלישית במספר, התגבשה על רקע כישלון מתמשך לקדם את השימוש בגז טבעי בתעשייה הישראלית. 13 שנים לאחר שהגז הטבעי החל לזרום, ו־8 שנים לאחר שמשרד האנרגיה הפריט את הקמת התשתית לחלוקת הגז למפעלים ‑ רק 49 מפעלי תעשייה הוסבו לשימוש בגז. מספר זה רחוק שנות אור מהיעד שהציבה הממשלה בחוק ההסדרים לשנים 2015‑2016 : חיבור 450 מפעלים עד שנת 2020.

הצעת המחליטים תכלול מרכיבים של מקל ושל גזר. לפי סעיף אחד בתכנית, מפעל שלא יחתום על חוזה עתידי לחלוקת גז עלול לאבד את היתר הרעלים שמעניק המשרד להגנת הסביבה, דבר שימנע ממנו להפעיל את מתקני הייצור שלו. אף שבין חתימת החוזה עם אחת משש חברות החלוקה ועד להשלמת החיבור יכולות לחלוף שנה או שנתיים, הממשלה רואה בחוזה כזה מעין "דמי רצינות" המעידים על כוונת המפעל לעבור לגז טבעי.

סעיף נוסף בהצעת המחליטים יגדיל את המימון הציבורי להסבה של מפעלים ממזוט וסולר לגז טבעי. משרד האנרגיה כבר אישר בחודש שעבר הקצאת 80 מיליון שקל לחיבור מפעלים ברחבי הארץ לגז טבעי. התמיכה נועדה להתמודד עם הספקנות של המפעלים, החוששים מההשקעות הכבדות בהסבה לגז (עד 4 מיליון שקל לכל מפעל) אחרי שנואשו מהציפייה לצינור שאולי לא יגיע לעולם, וכבר חתמו במקרים מסוימים על חוזים לרכישת מזוט או סולר. זאת בעוד חברות האספקה מתקשות לקדם את הנחת הצנרת למפעלים בשל בעיות בתכנון או בבנייה, או בשל חוסר כדאיות כלכלית.

מרכיב שלישי שעשוי להיכלל בהצעה הוא ביטול החזרי המס הניתנים למפעלים שרוכשים סולר. ביטול ההחזרים היה חלק מחוק ההסדרים האחרון, אך אישורו נתקע בוועדת הכלכלה. בממשלה מבקשים כעת לקדם את הצעד, כדי להפוך את השימוש בגז לכדאי יותר לעומת השימוש בסולר.

בממשלה מקווים כי התכנית החדשה תצליח במקום שנכשלו שתי תכניות קודמות לעידוד חיבור מפעלים לגז. לפי נתוני משרד האנרגיה, נכון לקיץ 2017 רק 49 מפעלים חוברו לגז טבעי, מלבד 84 גורמים אחרים כמו תחנות כוח ובתי הזיקוק. משרד האנרגיה מקווה כעת להגיע לחיבור של 120 גופים עוד השנה. אולם ללא תמיכה ממשלתית מצד אחד, וכפיית המפעלים לעמוד בלוחות הזמנים מצד שני, קיים חשש שבסוף העשור מספר המפעלים שיחוברו לגז ישאר נמוך.

בהתאחדות התעשיינים מחו על הכוונה להעניש מפעלים שלא יתחברו לגז: "הנסיון לכאורה לשחרר מחסום רגולטורי שמונע את הגעת הגז לתעשייה באמצעות הכבדות רגולטוריות על התעשייה הינו אבסורדי. ההתאחדות תפעל עם המשרדים הממשלתיים בכל העוצמה כדי לסייע בהנגשת הגז הטבעי לתעשייה, אבל תתנגד לכל הכבדה רגולטורית על התעשייה הישראלית, שכבר כיום סובלת מסביבה רגולטורית בלתי אפשרית".

תגיות