אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ה-OECD: בישראל היציאה לפנסיה מרחיבה את אי השוויון במקום לצמצמו צילום: שאטרסטוק

ה-OECD: בישראל היציאה לפנסיה מרחיבה את אי השוויון במקום לצמצמו

דו"ח מיוחד של ארגון המדינות המפותחות על הזדקנות האוכלוסיה מוצא גם כי משפחות של קשישים סיעודיים שחיות על קו העוני נדרשות להוציא 75% מהכנסתן על שירותי סיעוד

18.10.2017, 12:21 | מיקי פלד

בניגוד למרבית מדינות ה-OECD, בישראל אי השוויון גדל כאשר יוצאים לפנסיה, כך עולה מדו"ח מיוחד שפרסם היום (ד') הארגון.

קראו עוד בכלכליסט

כותבי הדו"ח מדדו את מדד ג'יני – המדד המקובל לאי שוויון בהכנסות, לפיו 0 הוא מצב של שוויון מוחלט ו-1 מציין אי שוויון מוחלט – בקבוצת הגיל 79-75 ובקרב ילידי אותה שנה כאשר היו בני 59-55, וגילו כי בישראל המדד עולה ב-0.046%, בעוד ב-21 מתוך 26 המדינות שנבדקו המדד דווקא יורד.

כלומר - אי השוויון בהכנסות בקרב הנבדקים עלה לאחר כשהם יצאו לפנסיה. ממוצע ה-OECD עומד על ירידה של 0.02% במדד ג'יני, לאחר היציאה לפנסיה, ויחד עם ישראל מופיעות ברשימת המדינות בהן המדד דווקא עולה גם בלגיה, סלובניה, ארה"ב ואוסטריה.

  , צילום: shutterstock צילום: shutterstock   , צילום: shutterstock

הסבר אפשרי לתופעה הזו בישראל יכולה להיות בפער הגדול בין מי שזכו לפנסיות תקציביות או חיסכון באחת מקרנות הפנסיה הותיקות, בהן קצבת הפנסיה יכולה להגיע ל-70% מהשכר האחרון, לבין מי שלא חסכו לפנסיה או חסכו מעט מדי מסיבות שונות. עד 2008 בישראל לא היתה חובה לשכירים לחסוך לפנסיה, ורק לאחרונה החובה הזו הוחלה גם על עצמאים.

על פי דו"ח העוני של הביטוח הלאומי, 21.7% מהפנסיונרים חיו ב-2015 מתחת לקו העוני, ירידה של כאחוז וחצי לעומת השנה לפני כן. העלאת קצבאות הזקנה ושארים, כחלק מהמלצות הוועדה למלחמה בעוני, אמורה לשפר מעט את הנתון הזה לקראת הדו"ח שיסכם את שנת 2016 ויפורסם בקרוב.

הדו"ח נוגע גם בנקודה רגישה במיוחד בימים אלו, זו של הביטוח הסיעודי. השוואה של ישראל למדינות אחרות מראה כי הצורך במימון מטפלים סיעודיים וטיפול רפואי גורם לקשישים החיים בחמישון התחתון לרדת נמוך יותר מתחת לקו העוני, בעוד קשישים במצב רפואי דומה ועם הוצאות רפואיות דומות בחמישון העליון של ההכנסות עדיין שומרים על הכנסה פנויה כפולה מהגדרת קו העוני, גם לאחר שמנכים את כל הוצאות הטיפול שהם נדרשים להן.

כלומר, כיוון שהמימון הציבורי של הטיפול הוא חלקי – בין אם זה הסבסוד של שכר המטפל הסיעודי מטעם חברת הביטוח, ביטוח לאומי, סבסוד התרופות ועוד – קשישים שללא המחלה חיו עם הכנסה שמאפשרת להם לחיות על קו העוני, נדרשים להוציא כספים מכיסם כדי לממן את הצרכים הרפואיים שלהם. על פי הדו"ח, "בני 80 ומעלה שגם כך נמצאים על קו העוני נדרשים להוציא 75% מהכנסתם הפנויה (אחרי תשלום מסים וקבלת קצבאות) על שירותי סיעוד בביתם".

תגיות