אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
לא רק תיירות: העתיד של טבריה תלוי בחיזוק העסקים הקטנים צילום: שאטרסטוק

לא רק תיירות: העתיד של טבריה תלוי בחיזוק העסקים הקטנים

השענותה של העיר הצפונית על תעשיית בתי המלון יצרה מצב מסוכן במסגרתו כל משבר לאומי מביא לטלטלה כלכלית מקומית. היציבות של העיר תלויה במגוון עסקים שימנעו מצבי קיצון

19.10.2017, 14:34 | יוסי בן דוד

כל העולם המערבי ובמדינות המפותחות, לאורך העשורים האחרונים מראים הנתונים הכלכליים שהעסקים הקטנים הם עמוד השדרה של הכלכלה. תעסוקה, תשלומי מיסים, פריון וצמיחה – כל אלו מגיעים יותר מהעסקים הקטנים בהשוואה לחברות גדולות.

קראו עוד בכלכליסט

בנוסף ליתרונות המדידים כלכלית, יש לעסקים הקטנים והבינוניים תפקיד חשוב יותר: יציבות כלכלית וחברתית. מקום שבו יש הרבה עסקים קטנים הוא מקום שלא יחווה טלטלה קיצונית בגלל קשיים של מפעל אחד. העסקים הקטנים הם מעין רשת חברתית-כלכלית, שנותנת ביטחון ומונעת מצבי קיצון. הדבר דומה לפיזור סיכונים, כך שככל שיש יותר עסקים קטנים, העתיד בטוח יותר.

השוק החופשי אמור לאפשר לכמה שיותר אנשים לקחת חלק במעגל הכלכלי באמצעות עידוד יזמות, רגולציה חיובית שעוזרת לעסקים ולא רק כזו שעוסקת באכיפה ועוד. אך מה קורה כאשר הדבר אינו מתרחש באופן טבעי?

בארה"ב ניתן לראות כיום את תוצאות המדיניות הכלכלית שהייתה נהוגה שם במאה הקודמת. ערים שלמות ננטשו לאחר המשבר הכלכלי האחרון. מדובר בערים שנבנו סביב מפעלים גדולים, ברוב המקרים מתעשיית הרכב, הפלדה והנפט, שבמשך עשרות שנים תפקדו כמעסיקים עיקריים של מרבית התושבים באותן ערים. המשבר הכלכלי הביא לצמצום דרמתי בייצור, סגירת מפעלים וכתוצאה מכך נטישה המונית של ערים שהתבססו על אותם מפעלים.

יוסי בן דוד, ראש עיריית טבריה, צילום: עיריית טבריה יוסי בן דוד, ראש עיריית טבריה | צילום: עיריית טבריה יוסי בן דוד, ראש עיריית טבריה, צילום: עיריית טבריה

המפתח הוא המגוון

גם בישראל ישנם אזורים שלמים שנסמכים על מעסיק גדול מרכזי. בטבריה, למשל, המצב מורכב יותר: ענף התיירות הוא מעין מפעל עוגן גדול, ובעשורים האחרונים טבריה נסמכה רק על תיירות, וחווינו כמה משברים גדולים, שהיו אמנם ברמה הלאומית (מצב בטחוני, משבר כלכלי בעולם, מלחמות) והשפעתם על הכלכלה בטבריה הייתה דרמטית.

בשנים האחרונות נעשות פעולות עומק אסטרטגיות, הן ברמה המקומית בעיר והן ברמה האזורית, בשיתופי פעולה עם מועצות שכנות. המטרה המרכזית היא ליצור מגוון מקורות תעסוקה בטבריה ובאזור כולו. הדרך, בין היתר, להשגת המטרה היא קודם כל לשמור ולטפח את אלו שכבר פועלים בעיר, וגם לעודד עסקים חדשים.

ענפי התיירות והמסחר ימשיכו להיות מחוללי צמיחה מרכזיים וקריטים בטבריה. הוקמו בתי מלון חדשים ומוקמים בתי מלון נוספים. כל בית מלון הוא מקור תעסוקה שמשפיע על מעגלים רחבים יותר כמו נותני השירותים למלון ולאורחים: תיירות נלווית (מדריכי טיולים, סיורי אופניים, מסעדות, תרבות ועוד).

בשנים האחרונות אנו גם עדים לקצב התחלות בנייה מואץ חסר תקדים בהיקפו למגורים, הקמת שכונות חדשות בשיתוף פעולה עם רמ"י ומשרד השיכון (במסגרת הסכם גג).

כחלק מהפעולות להשגת מגוון תעסוקתי אנו פועלים להקמת פארק היי-טק, שיוקם ביחד עם תחנת רכבת, שתחבר את טבריה לערים נוספות. כמו כן טבריה שותפה בהקמת פארק תעסוקה משותף עם מועצת הגליל התחתון.

פעולות אלו, ביחד עם פיתוח ובנייה של שכונות חדשות, הגדלת האוכלוסיה בעיר לצד התחדשות עירונית במרכז העיר, הקמת מסילות רכבת ושיתוף פעולה אזורי – כל אלו יחזקו משמעותית את כוחה הכלכלי של טבריה.

התפקיד שלנו הוא להמשיך במאמצי השכנוע ובמאבק ולגרום לממשלת ישראל להשקיע בתשתיות תיירות, כפי שהתחייבה, ובתשתיות תחבורה. זאת על מנת לאפשר את הצמיחה וההתחדשות העירונית ולסייע לתושבים ולעסקים הקטנים, הבינוניים והגדולים כאחד במימוש הפוטנציאל שכבר ארבעים שנה מדברים עליו.

כל אלה ייצרו קרקע ותשתית פוריה לפריחת עסקים ויכולת ההתמודדות שלהם ולחיזוק טבריה והגליל כולו. טבריה היא עיר בין לאומית, עם היסטוריה של 2,000 שנה וקדושה לשלוש הדתות.

כשמחזקים את טבריה, מחזקים את הגליל ואת המדינה.

הכותב הוא ראש העיר טבריה

תגיות