אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

מנכ"ל ובעלי קבוצת BLU: "זה לא מובן מאליו שאני צריך להעביר את העסק לילדיי"

בפאנל בנושא "עסקים משפחתיים – להעביר את המושכות לדור הבא" בכנס עסקים בעולם משתנה של "כלכליסט" ובנק לאומי בטבריה, אמר קלמן שחם מייסד ובעלים משותף, אלטשולר שחם: "הדבר הכי חשוב בהעברה מדור לדור זה להקטין את האגו של האנשים"

23.10.2017, 12:40 | דותן לוי

כנס עסקים בעולם משתנה של "כלכליסט" ובנק לאומי בטבריה, דן פאנל בנושא "עסקים משפחתיים – להעביר את המושכות לדור הבא". בפאנל השתתפו קלמן שחם מייסד ובעלים משותף, אלטשולר שחם, דוד פרידנזון, בעלים קבוצת פרידנזון לוגיסטיקה ואספקה, ענאן שמשום מנכ"ל ובעלים קבוצת BLU ויעקב גמליאל, שותף, ראש מחלקת עסקים קטנים ובינוניים, KPMG סומך חייקין.

המנחה אדריאן פילוט: "העברת המושכות לדור הבא היא אחד הדברים שמעסיקים את החברות המשפחתיות, מה הדבר הכי חשוב בתהליך הזה?"

יעקב גמליאל: "אני חושב שיש נטיה לחשוב שהעברת המושכות מגיעה בטבעיות, אבל יש לכל עסק את המאפיינים שלו, וצריך לבחון הרבה סוגיות כמו למשל האם הילדים מתאימים לקחת את הנכס, אם השיקולים לא נוגעים ב'מישפחתולוגיה' הסיכויים להעברת העסק טובים יותר".

קלמן שחם: "אני חושב שהדבר הכי חשוב בהעברה מדור לדור זה להקטין את האגו של האנשים, אנשים עם אגו גדול זה בדרך כלל מלחמות עולם, כשהבן שלי הגיע לחברה חנכנו אותו לאורך כל הקו, הוא הביא דוחות מהבורסה, יצא ללימודים וחזר ועבר את התהליך שכל עובד בחברה עובר. בגיל 62 החלטתי להעביר את החברה לידיים אחרות ולא להמתין שאני אלך לעולמי, חלק מהמוטו שלנו היה חדשנות וזה מאד התאים, זה אחד הדברים הטובים שקרו בחברה וזה כל כך הצליח שהיום יש לי בן מנכ"ל יותר טוב ממה שאני הייתי".

חברי הפאנל. מימין: המנחה אדריאן פילוט, יעקב גמליאל, ענאן שמשום, דוד פרידנזון וקלמן שחם, צילום: עמית שעל חברי הפאנל. מימין: המנחה אדריאן פילוט, יעקב גמליאל, ענאן שמשום, דוד פרידנזון וקלמן שחם | צילום: עמית שעל חברי הפאנל. מימין: המנחה אדריאן פילוט, יעקב גמליאל, ענאן שמשום, דוד פרידנזון וקלמן שחם, צילום: עמית שעל

במקרה של קבוצת פרידנזון החלטת להפוך את החברה לציבורית, שתף אותנו בהחלטה לעבור מתא משפחתי לחברה לציבורית?

דוד פרידנזון: "רצינו לגדול ולהיכנס לעולם הגדול יותר שכלל את עמילות המכס, לי יש 3 ילדים וגם לאחי, והשקיפות בכך שהחברה ציבורית חשובה מאד גם עבורם וגם למשפחות שלהם. יכולנו לצאת מהבורסה לאחר שהשגנו מה שרצינו, ושואלים אותי למה אני לא יוצא, ואני חושב שהסיבה שאני נשאר היא שגם הדורות הבאים ייהנו מהפירות האלה".

ענאן שמשום: "השקפת העולם שלי אומרת אחרת, זה לא מובן מאליו שאני צריך להעביר את העסק לילדים שלי, הם צריכים ללמוד את העסק ואם הם מצליחים ברוך הבא, אם לא, אני אביא מנכ"ל חיצוני כי זה מה שנכון לעסק וזו הדרך הראשונה להמשיך את העסק ולהצליח. יש לי שני ילדים ולאחי שני ילדים הם לומדים מנהל עסקים ומשפטים, אבל אני לא רואה את האמביציה שיש להם כיום כפי שהייתה לי בעבר ובמצב כזה אני יכול להביא מנכ"ל חיצוני, מה שבטוח הוא שהם יישארו הבעלים".

איך מזהים ילד שהולך להמשיך את העסק לעומת ילד שלא?

שחם: "אחד הילדים שלי אמן ומצליח, אחד באנימציה ומצליח והבן שעוסק בשוק ההון זה בא לו טבעי. יש אנשים שמגיעים לגיל 60 ומעלה וחוששים להעביר את העסק

לילד כי הם לא יודעים מה יעשו לאחר מכן. אנחנו, אנשים בגילי עם ניסיון יכולים להיות מנטורים גם בחברה וגם עבור הציבור בעמותות למשל, אני קם בשמחה לפרק השני בחיים".

איך מסתדרים כשיש חילוקי דעות בין בני המשפחה בניהול העסק?

שמשום: "אנחנו יכולים לריב אבל בסוף הולכים לאכול יחד, לא לוקחים את העבודה לכל מקום".

פרידנזון: "הבן שלי עבד כעו"ד ובארוחת שבת אמר שנמאס לו ושהוא מעוניין להצטרף, הוא הצטרף והיום אחרי 10 שנים אתה רואה שהוא מועיל מאד, הוא סחף אחריו אנשים, הוא שותף, אבל זה לא אומר שאנחנו מקבלים דווקא את דעתו. לא צריך לערבב בין משפחה למקצועיות וזה אפשרי לחלוטין".

שמשום: "המשפחה הכי חשובה ואתה לא צריך לוותר עליה אף פעם, חשוב להשאיר את המשפחה מעל הכל ולהמשיך הלאה, להסתכל לטווח הארוך ולהבין שזה אח שלך, אבא שלך ואין מקום לערב סנטימנטים בעסק".

תגיות