אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
העיריות לא קופצות על התמיכה בשוקי איכרים צילום: דוד הכהן

העיריות לא קופצות על התמיכה בשוקי איכרים

רק 11 עיריות נענו להצעת משרד החקלאות להשתתף במימון שוק איכרים. נשקלת דחיית המועד האחרון להגשת בקשות תמיכה, שנקבע להיום

24.10.2017, 06:58 | נורית קדוש

הרשויות המקומיות לא קופצות על הצעת המדינה להשתתף במימון אירועי שוק איכרים, ומשרד החקלאות שוקל לדחות את המועד האחרון להגשת בקשות לתמיכה, כך נודע ל”כלכליסט”. אף שחלפו כבר כארבעה חודשים מאז הציג משרד החקלאות את התוכנית להשתתפות המדינה במימון אירועי שוק איכרים לשיווק ישיר של תוצרת חקלאית, רק 11 רשויות מקומיות הגישו בקשה להשתתף במיזם. על רקע זה בוחנים במשרד החקלאות אפשרות לדחות את המועד האחרון להגשת בקשות שנקבע להיום.

קראו עוד בכלכליסט

מדובר בדחייה שנייה, שכן המועד המקורי נקבע לשבוע שעבר, 15 באוקטובר. ייתכן שהרשויות נמנעו מהגשת בקשות נוכח התנאים לקבלת התמיכה: איסור לגבות מהחקלאים תשלום עבור הדוכן, לרבות תשלום על חשמל, דמי ניהול, מים, ארנונה, שירותי ניקיון, שירותי פינוי פסולת ודמי שירות.

בקול קורא שפרסם משרד החקלאות ביולי הוא הודיע על כוונתו להקצות 20 מיליון שקל לתמיכה בשוקי איכרים בשנים 2019-2017. מדובר בתמיכה ישירה ברשויות מקומיות בסכום של עד 750 אלף שקל לרשות שתתחייב להפעיל שוק איכרים לצורך שיווק ישיר של תוצרת חקלאית במחיר מופחת. כדי לקבל את התמיכה, נדרשו הרשויות להתחייב שבכל אירוע כזה יימכרו 16 סוגי פירות וירקות שמשרד החקלאות קבע כסל בסיסי במחיר שאינו עולה על המחיר הסיטוני העדכני ביותר לאותו מוצר בהתאם למחירון המתפרסם באינטרנט. הסל הזה כולל מלפפון, עגבנייה, פלפל אדום, חציל, בצל, גזר, תפוח אדמה, בננות, תפוח מוזהב וסמית, אבוקדו, אשכולית, תפוז ולימון. עוד נדרשו העיריות להציב שילוט בכניסה לשוק האיכרים המיידע את הצרכנים בדבר המחירים שבהם יימכרו המוצרים הבסיסיים.

ירקות בשוק. 20 מיליון שקל יוקצו לתמיכה בשוקי איכרים, צילום: עמית שאבי ירקות בשוק. 20 מיליון שקל יוקצו לתמיכה בשוקי איכרים | צילום: עמית שאבי ירקות בשוק. 20 מיליון שקל יוקצו לתמיכה בשוקי איכרים, צילום: עמית שאבי

במשרד החקלאות הסבירו את המהלך בכך שהקיץ האחרון התאפיין בריבוי התארגנויות עצמאיות של חקלאים למכירה ישירה במטרה לקצר את שרשרת האספקה ולהביא לצמצום פערי התיווך. לטובת הפרויקט, המשרד ערך מיפוי של השווקים הקיימים והעריך את הצרכים הנדרשים להפעלה של שווקים חדשים נוספים. כדי לעודד התארגנויות נוספות ובמתווה יעיל יותר, יזם המשרד את נוהל התמיכה, שמטרותיו להפחית את מחירי התוצרת החקלאית, להגדיל את הצריכה של פירות וירקות מייצור מקומי, ולסייע לחקלאים בודדים הפועלים באופן עצמאי להתאגד ולהגדיל את קהל היעד.

המהלך יצא לדרך אחרי שבתום בחינה ממושכת של האפשרות לפקח על רווחיות המשווקים ממכירת ירקות ופירות, בחר משרד החקלאות לא לפקח על הרווחיות אלא לחייב את רשתות השיווק והסיטונאים רק למסור דו"חות כספיים המפרטים את נתוני הרכישה והמכירה של פירות וירקות. במסגרת הצו, שנחתם על ידי שר החקלאות אורי אריאל, יידרשו רשתות השיווק והסיטונאים הגדולים לדווח בפרקי זמן קבועים על קביעת מחירי הפירות והירקות בשוק ועל הרווח מהמכירות.

תגיות

17 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

15.
פתאום החקלאים מגלים
שלאכסן, לשנע, להציג בצורה יפה, לשלם על דוכן, למכור, (ולזרוק לפחות חצי מהסחורה שנרקבת ואף אחד לא קונה) - כן עולה כסף. אני בהחלט בעד שתורידו פערי תיווך, אבל אם אתם לא מצליחים, למה אתם גונבים את המסים שלי כדי להוריד פערי תיווך? תשאירו לי את המסים שלי - ואני אחליט מה לעשות עם הכסף. אם ארצה - אקנה פירות וירקות, אם לא - לא! ואם אתם רוצים לדעת מה המחיר האמיתי - תשחררו את השוק לתחרות, כולל יבוא. אם יותר זול לגדל בחול ולשנע עד לארץ - אולי כדאי לשחרר את הקרקע היקרה שלנו ולחסוך את המים היקרים שלנו ולעבור ליבוא.
TBH  |  24.10.17
לכל התגובות